Η ενσωμάτωση εποχιακών φρούτων στη καλοκαιρινή σας διατροφή έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Σύμφωνα με διαιτολόγους, τα καλοκαιρινά φρούτα, όπως οι ντομάτες και τα ροδάκινα είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Οι ειδικοί συνιστούν την επιλογή αυτών των φρούτων σε γεύματα και σνακ με δημιουργικούς τρόπους, όπως την παρασκευή δροσιστικών σαλατών.
Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μεγιστοποιεί τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς και σας προσφέρει ένα μείγμα αντιοξειδωτικών, τονίζει ο Sherry Gray, MPH, RD , εγγεγραμμένος διαιτολόγος και εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, στο Verywell.
«Αν δεν είστε συνηθισμένοι/ες να χρησιμοποιείτε λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο στην ημέρα σας και αυξήστε από εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα πλούσιο φρούτο ή λαχανικό… σε θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως κάλιο και βιταμίνη C. Οι ντομάτες περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα, ενός αμινοξέος που μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Gray.
Έρευνες έχουν συσχετίσει το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό στις ντομάτες, με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα, κατεξοχήν καλοκαιρινά φρούτα, είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη βελτίωση της χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Περιέχει επίσης β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα ροδάκινα την χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση. Μόλις μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Βερίκοκα
Τα βερίκοκα, όπως και τα ροδάκινα, είναι επίσης καλοκαιρινά φρούτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο. Περιέχουν επίσης τις φυτικές ίνες πηκτίνη, η οποία δρα ως φυσικό καθαρτικό, σύμφωνα με την Bethany Doerfler, εγγεγραμμένη διαιτολόγο στο Northwestern Medicine στο Σικάγο.
«Αυτή η καλοκαιρινή γλυκιά απόλαυση είναι γεμάτη με βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η αντικατάσταση των φρούτων με το επιδόρπιο είναι μια θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής που συμβάλλει στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία»», είπε η Doerfler στο Verywell.
Για να απολαύσετε πλήρως την γλύκα των βερίκοκων, συνιστά να τα απολαύσετε με κανέλα και γιαούρτι.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ένα δροσιστικό φρούτο με κάλιο, φυτικές ίνες και λυκοπένιο, το ίδιο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες. Η έρευνα έχει συσχετίσει το λυκοπένιο με βελτιωμένο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών διαταραχών.
Περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι η L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία.
Φράουλες
Μια μικρή μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2,5 μερίδων φράουλας την ημέρα βοηθά στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, οι οποίες επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά σας, σύμφωνα με την Melissa Ann Prest, εγγεγραμμένη διαιτολόγο με έδρα το Σιάτλ και εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Απολαύστε φρέσκες φράουλες σκέτες, αναμεμειγμένες σε smoothie, ψιλοκομμένες σε σαλάτα ή ελληνικό γιαούρτι.
Βάλτε στόχο αυτό το καλοκαίρι να προσθέσετε τα παραπάνω φρούτα σε τουλάχιστον δύο γεύματα και ένα σνακ.