Τον χυτοσίδηρο, τον συναντάμε σε σκεύη μαγειρικής, σε γάστρες, σε τηγάνια, σε κατσαρόλες και σε πλάκες ψησίματος. Τον συναντάμε επίσης στην αρχιτεκτονική, στη διακόσμηση, σε παλιές καγκελόπορτες, σε καπάκια στο πεζοδρόμιο, σε λέβητες πετρελαίου αλλά και στη βαριά βιομηχανία. Ο χυτοσίδηρος ή αλλιώς… μαντέμι είναι ένα πολυεργαλείο που έχει τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις που κερδίζει τον τίτλο του… «χαμαιλέοντα» των κραμάτων.
Ο χυτοσίδηρος αποτελούσε ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά παρασκευής σκευών κουζίνας για πολλά χρόνια. Κατσαρόλες, γάστρες, τηγάνια είχαν τέλεια επαφή με τη φωτιά και κρατούσαν για μια ζωή. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει μαντεμένιο τηγάνι και ακόμα και ένα απλό φαγητό, όπως τα αβγά με πατάτες, αποκτούσε άλλη διάσταση και υπέροχη γεύση. Μέσα στο χρόνια, οι χύτρες ταχύτητας και τα αντικολλητικά σκεύη οδήγησαν κάποιους στο να ξεχάσουν για λίγο το μαντέμι. Οι έμπειροι όμως μάγειρες, όπως επίσης και οι καταξιωμένοι σεφ δεν αποχωρίστηκαν ποτέ τα σκεύη από χυτοσίδηρο.
Ωστόσο, αν και αποτελεί αγαπημένο σκεύος στη κουζίνα, υπάρχουν φαγητά που δεν πρέπει να μαγειρέψετε ποτέ σε αυτό.
Όξινες τροφές
Τα όξινα φαγητά (όπως σάλτσα ντομάτας, κρέατα κοκκινιστά κ.λπ.) μπαίνουν στην… κόκκινη ζώνη όταν χρειάζονται πολύ χρόνο στο μαγείρεμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην μαρινάρετε τίποτα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι, καθώς πολλές μαρινάδες είναι αρκετά όξινες.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν κατά λάθος αφήσετε τη σάλτσα σας να σιγοβράσει για πολύ ώρα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι; Η σάλτσα μπορεί να πάρει μια μεταλλική γεύση ή να αρχίσει να διασπά τα καρυκεύματα στο τηγάνι σας.
Ψάρια (ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες)
Αυτό πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά τα ψάρια – ιδιαίτερα οι λεπτές ή ευαίσθητες ποικιλίες – δεν είναι κατάλληλα για το χυτοσίδηρο. Το πιθανότερο είναι ότι το δέρμα του ψαριού θα κολλήσει στο τηγάνι. Προτιμήστε αντικολλητικό τηγάνι ή τον φούρνο σας, για καλύτερα αποτελέσματα.

Αυγά

Εάν το τηγάνι σας δεν είναι καλά καρυκευμένο, η ομελέτα μέσα σε αυτό θα κολλήσει και το καθάρισμα θα είναι εφιάλτης. Αν και μπορείτε να φτιάξετε ρύζι στο μαντεμένιο τηγάνι σας, είναι αρκετά ρηχό. Καλύτερα να φτιάξετε ρύζι σε κανονική κατσαρόλα, όπως καλύτερα να φτιάξετε αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι.