Το πρωινό έχει δικαίως κερδίσει τον τίτλο του «σημαντικότερου γεύματος της ημέρας». Είναι αυτό που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δεν εστιάζουν μόνο στο τι τρώμε το πρωί, αλλά και στο πότε. Η ώρα κατανάλωσης του πρωινού φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέες μελέτες που έρχονται να ενισχύσουν τα ήδη γνωστά δεδομένα.

Μία εκτεταμένη μελέτη του Inrae, του Inserm, του Université Sorbonne Paris Nord και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, έδειξε ότι η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος της ημέρας συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ερευνητές, αναλύοντας στοιχεία από 103.000 άτομα σε διάστημα 13 ετών, διαπίστωσαν ότι για κάθε ώρα που καθυστερείτε να πάρετε πρωινό, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται κατά 6%. Παράλληλα, όσοι κατανάλωναν αργά το βραδινό τους γεύμα εμφάνιζαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.
Η εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται στους κιρκαδικούς ρυθμούς, το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού μας. Όταν η ώρα των γευμάτων δεν είναι συγχρονισμένη με τον φυσικό ρυθμό ύπνου και αφύπνισης, διαταράσσεται ο μεταβολισμός, επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων και αυξάνεται η πίεση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για στεφανιαία νόσο ή υπέρταση. Η σύσταση των ερευνητών είναι σαφής: το πρωινό πρέπει να καταναλώνεται γύρω στις 8 το πρωί, ενώ το βραδινό να μην καθυστερεί πολύ μετά τις 20:00.

Πρόσφατη ανασκόπηση του 2025 με τίτλο “Chrononutrition: Advancing for Cardiometabolic Health” επιβεβαιώνει ότι ο χρονικός συγχρονισμός των γευμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Η ίδια μελέτη αναφέρει πως ο λεγόμενος «χρονοτύπος» – δηλαδή αν κάποιος είναι πρωινός ή βραδινός τύπος, επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στο φαγητό. Οι «βραδινοί» τύποι τείνουν να παραλείπουν το πρωινό και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες το βράδυ, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών.
Παρόμοια ευρήματα καταγράφηκαν και σε έρευνα του Mass General Brigham το 2025, η οποία έδειξε ότι σε ηλικιωμένα άτομα η καθυστερημένη ώρα πρωινού συνδέεται με αυξημένη κόπωση, μεταβολική δυσλειτουργία και υψηλότερη θνησιμότητα . Επίσης, μελέτη από τη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται και τρώνε αργά το πρωί παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ειδικοί, πλέον, μιλούν για την επιστήμη της “χρονοδιατροφής”, η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ ώρας γευμάτων και υγείας. Η σωστή χρονική κατανομή φαίνεται να επηρεάζει θετικά την ενεργειακή ισορροπία, τη ρύθμιση της ινσουλίνης και την καρδιακή λειτουργία. Αντίθετα, τα ακανόνιστα ωράρια και η παράλειψη πρωινού διαταράσσουν τον βιολογικό ρυθμό και ενισχύουν τους παράγοντες κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από παρατηρητικές μελέτες, η συνολική εικόνα είναι πια ξεκάθαρη. Το να τρώτε πρωινό νωρίς, μεταξύ 7:00 και 8:30 π.μ., αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για την καρδιά σας. Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα στην καθημερινότητα, αλλά ίσως ένα μεγάλο άλμα για την υγεία σας.