Ποιο γευστικό μπαχαρικό μειώνει τη χοληστερόλη και τα κιλά – Μόλις 3 γραμμάρια είναι αρκετά
Κύμινο
Credit: 123RF

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου έχουν γίνει περισσότερο γνωστές τα τελευταία χρόνια και ολοένα πιο πολλοί, το χρησιμοποιούν στην διατροφή τους. Σε πολλές χώρες το κύμινο χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπευτικό μέσο στην παραδοσιακή ιατρική.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το κύμινο έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για το σκοπό αυτό. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε πως η κατανάλωση κύμινου από υπέρβαρους ενήλικες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του σωματικού βάρους τους, σε σχέση με άτομα που δεν έλαβαν το μπαχαρικό.

Επίσης, μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, που κατανάλωναν 3gr κύμινου σε σκόνη για 3 μήνες, έδειξε αξιοσημείωτη μείωση του σωματικού λίπους, του μεγέθους της μέσης και γενικότερα του σωματικού βάρους αυτών.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη συμπληρώματος κύμινου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, καθώς και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, μια μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε πως το κύμινο μπορεί να βοηθά και στην αύξηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Συμβάλει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Συμπληρώματα κύμινου έχουν φανεί αποτελεσματικά τόσο στην βελτίωση των πρώιμων δεικτών του διαβήτη σε υπέρβαρα άτομα, όσο και στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του σακχαρώδη διαβήτη. Το αιθέριο έλαιο κύμινου, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, καθώς και τη φλεγμονή.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Μια μικρή μελέτη του 2013 έδειξε πως η κατανάλωση εκχυλίσματος κύμινου μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), όπως οι κράμπες, η ναυτία, το φούσκωμα, οι πεπτικοί σπασμοί, κλπ. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στην αναγνώριση του κύμινου ως ένα πολλά υποσχόμενο μέσο θεραπείας του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Καταπολεμά διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αρκετά συστατικά του κύμινου μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό στα τρόφιμα και αυτό γιατί, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες, που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα