Search
Close this search box.
Πέντε λόγοι που κρυώνουμε πιο πολύ όσο μεγαλώνουμε

Η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο είναι συχνά απλώς ένα άλλο φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Όσο είμαστε νέες και νέοι, ένα ελαφρύ σακάκι τον χειμώνα μας κρατά ζεστούς και άνετους. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε θέλουμε ένα επιπλέον πουλόβερ ενώ στο σπίτι ανάβουμε αρκετές φορές, στο φουλ τα θερμαντικά σώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, αν και μερικές φορές μπορεί να αποκαλύπτει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Alayne Markland, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα Γεροντολογίας, Γηριατρικής και Παρηγορητικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, εξηγεί γιατί μπορεί να νοιώθουμε το κρύο ανάλογα με την ηλικία και παρέχει συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό.

Μείωση της κυκλοφορίας του αίματος

Με την ηλικία, τα αιμοφόρα αγγεία σας γίνονται λιγότερο εύκαμπτα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν βέλτιστα.

«Δεν μπορούν να συστέλλουν ή να κυκλοφορούν το αίμα όπως παλιά», λέει η Δρ Markland.

Όταν τα αγγεία σας δεν μπορούν να αντλήσουν αίμα σωστά, το σώμα σας θα δυσκολεύεται να κρατήσει τη θερμότητα, σύμφωνα με την Providence Healthcare. Τα κρύα χέρια και πόδια, ειδικότερα, μπορεί να υποδηλώνουν ότι ευθύνεται το κυκλοφορικό πρόβλημα.

Λεπταίνει το δέρμα

Όταν σκέφτεστε τη γήρανση και το δέρμα σας, πιθανότατα σας έρχονται στο μυαλό οι ρυτίδες. Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο δέρμα σας και αλλάζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Καθώς μεγαλώνουμε, το πιο εσωτερικό στρώμα του δέρματός μας – γνωστό ως υποδόριο στρώμα – λεπταίνει, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM). Αυτό το στρώμα έχει λίπος, οπότε όταν λεπταίνει, χάνουμε μόνωση και επένδυση, καθιστώντας πιο σκληρή τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος.

Μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία. Πράγματι, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός – ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας – θα μειωθεί κατά 30%.

Ενώ συνήθως συνδέουμε έναν επιβραδυνόμενο μεταβολισμό με την αύξηση βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός σας είναι υπεύθυνος για πολλές χημικές διεργασίες που διατηρούν το σώμα σας σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια για την υποστήριξη πραγμάτων όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία, η πέψη και πολλές άλλες εργασίες διατήρησης της ζωής, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Όταν ο μεταβολικός μας ρυθμός μειώνεται, θα επηρεαστούν και αυτές οι διεργασίες, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία στο κρύο.

Καθώς ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, τα αιμοφόρα αγγεία μας μπορεί να είναι πιο αργά να συστέλλονται για να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματος σε ψυχρές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Providence Healthcare.

Υποκείμενη ιατρική κατάσταση

Ορισμένα προβλήματα υγείας είναι πιο κοινά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βάλετε μερικές επιπλέον κουβέρτες.

Για παράδειγμα, ορισμένες διαταραχές – όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι νεφρικές παθήσεις και η αναιμία – μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Επιπλέον, οι παθήσεις του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό και την ικανότητά σας να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, λέει η Δρ Markland.

Άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης μπορεί να βλάψουν τα νεύρα σας και να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, (δηλαδή, αισθήματα κρύου, μούδιασμα ή αίσθημα μυρμηγκιάσματος συνήθως στα χέρια και τα πόδια), σύμφωνα με την Providence Healthcare.

Η νευροπάθεια μπορεί ακόμη και να κάνει τους ηλικιωμένους πιο επιρρεπείς στην υποθερμία, μια ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Παρενέργεια φαρμάκου

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε ορισμένες καταστάσεις υγείας που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Και μερικές φορές, αυτά τα φάρμακα είναι η αιτία για το ρίγος στα οστά σας.

Οι αναστολείς βήτα και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι συνηθισμένοι ένοχοι που μπορούν να προκαλέσουν κρύα άκρα, λέει ο Δρ Markland.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι φαρμάκων μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια σας.

Συμβουλές για να παραμείνετε ζεστοί

  • Στεγανοποιήστε τα παράθυρά σας για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν χάνει θερμότητα.
  • Ντυθείτε ζεστά τις κρύες μέρες ακόμα κι αν μένετε σε εσωτερικό χώρο.
  • Φορέστε ζεστές πιτζάμες και χρησιμοποιήστε επιπλέον σκεπάσματα για τον ύπνο.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για να έχετε αρκετό λίπος που θα σας κρατήσει ζεστούς.
  • Περιορίστε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να σας κάνει να χάσετε τη θερμότητα του σώματος.
  • Αν έξω βρέχει, φορέστε ένα αδιάβροχο παλτό ή σακάκι και αλλάξτε αμέσως τα ρούχα σας αν βραχούν.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο είναι ένα κοινό σημάδι της διαδικασίας γήρανσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας, εμφανιστούν ξαφνικά ή επιδεινωθούν, αισθάνεστε παγωμένοι όταν οι άλλοι αισθάνονται άνετα ή η ευαισθησία σας στο κρύο βλάπτει την ποιότητα ζωής σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα