Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος – Το μήνυμα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Σκοπός είναι να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου περιλαμβάνονται και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα αποτελεί μίγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος “Συμφωνείτε να παραχωρήσατε την κηδεμονία των παιδιών σας στην καπνοβιομηχανία;” αναφέρεται στην προστασία των παιδιών από συγκεκριμένες τακτικές και προωθητικές ενέργειες των καπνοβιομηχανιών σε σχέση με τα νέα καπνικά προϊόντα, τα οποία εκλαμβάνονται από τους νέους ως μια εναλλακτική και, κυρίως, λιγότερο επιβλαβής μορφή καπνίσματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καπνικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα στικάκια νικοτίνης, κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Υπολογίζεται ότι το 12,5% των εφήβων στην Ευρώπη έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2022 σε σύγκριση με μόλις 2% των ενηλίκων. Σε ορισμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά του παραδοσιακού καπνίσματος.

Απευθυνθείτε σε έναν Πνευμονολόγο άμεσα ή κλείστε ραντεβού σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος για να λάβετε τεκμηριωμένη ενημέρωση και συμβουλή ως προς την απεξάρτηση από οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος. Ο Πνευμονολόγος θα σας βοηθήσει “να ανακτήσετε πάλι την καθαρή ανάσα και να ελέγξετε την αναπνευστική σας λειτουργία”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα