Ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει την ουρολοίμωξη, καθώς εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού, χάρη σε μία ομάδα χημικών ουσιών που διαθέτουν, τις προανθοκυανιδίνες ή PACs.
Την προστατευτική δράση των κράνμπερι έναντι των ουρολοιμώξεων επιβεβαιώνει πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο Cochrane Database of Systematic Reviews, παίρνοντας θέση σε μια διαμάχη που μετρά πάνω από 10 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν παλαιότερες μελέτες που είχαν συγκρίνει σκευάσματα κράνμπερι, εικονικά φάρμακα ή καμία θεραπευτική παρέμβαση ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ουρολοίμωξης.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Μέσα από τα στοιχεία 50 δοκιμών με περισσότερους από 9.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη κράνμπερι σε μορφή χυμού ή χαπιού μείωσε τη συχνότητα ουρολοιμώξεων κατά 25% στις γυναίκες, 50% στα παιδιά και 53% σε άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις λόγω ιατρικών παρεμβάσεων όπως ακτινοθεραπεία της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, οι αναφορές για στομαχικές διαταραχές ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ελάχιστες.
«Τα ευρήματα δεν μας εξέπληξαν, αφού γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχουν περισσότερα και καλύτερα στοιχεία, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Οι ουρολοιμώξεις είναι φρικτές και πολύ συχνές· περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά, όπως και πολλοί ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα ουροδόχου κύστης από τραύμα του νωτιαίου μυελού ή άλλες παθήσεις» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Gabrielle Williams, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Flinders.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ουρολοιμώξεις που μένουν χωρίς θεραπεία ενέχουν μεγάλους κινδύνους, μεταξύ των οποίων να περάσει η μόλυνση στο ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί και ουρητήρες) και να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όπως η πυελονεφρίτιδα, το ενδονεφρικό απόστηµα και η νεκρωτική θηλίτιδα και πλέον ακραία (όσο και σπανιότερη) επιπλοκή της ουροσήψης.
Η βασική θεραπεία είναι η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή μετά από αντιβιόγραμμα, χωρίς όμως να είναι πάντα αποτελεσματική σε άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Πολλοί γιατροί συστήνουν την κατανάλωση κράνμπερι συμπληρωματικά και όχι ως υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής.
Οι έρευνες δεν προσέφεραν επαρκή συγκριτικά στοιχεία μεταξύ κράνμπερι και αντιβιοτικών ή προβιοτικών για την πρόληψη μελλοντικών ουρολοιμώξεων. Έπειτα, η τρίτη ηλικία, οι έγκυοι και τα άτομα με επίσχεση ούρων δεν σημείωσαν βελτίωση από την κατανάλωση του φρούτου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότερες μελέτες θα μπορέσουν να δείξουν τις ομάδες που ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωσή τους.
Σχετικά με τα ευρήματα, ο Jonathan Craig, αντιπρόεδρος και πρύτανης του Πανεπιστημίου Flinders δήλωσε: «Αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κράνμπερι για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων χρησιμοποιώντας όλα τα σχετικά στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι προηγούμενες εκδόσεις αυτής της ανασκόπησης δεν είχαν επαρκή στοιχεία για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα ενώ κλινικές δοκιμές που ακολούθησαν έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα».