Οι 9 υποτιμημένες τροφές που αξίζουν μία θέση στο πιάτο σας
Γυναίκα με λαχανικά και σαλάτες πάνω σε τραπέζι
Credit: 123RF

Υπάρχουν τρόφιμα που συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές και καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά, λόγω των θρεπτικών συστατικών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές, που αν και δεν ανήκουν στις λεγόμενες… “διάσημες” έχουν εξίσου διατροφική αξία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό ειναι να τις εντάξουμε στην διατροφή μας καθώς μεταξή άλλων, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο και είναι σημαντικά για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Διαβάστε παρακάτω τις 9… υποτιμημένες τροφές που αξίζουν μία θέση στο πιάτο σας…

Κουνουπίδι

Κουνουπίδι στον φούρνο
Credit: 123RF

Αν και το μπρόκολο είναι πιο δημοφιλές λαχανικό, το κουνουπίδι – όπως και όλα τα σταυρανθή – είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Όπως το μπρόκολο, έχει επίσης μια φυσική φυτική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και σύμφωνα με πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν σε ζώα, πιθανόν συμβάλλει στη πρόληψη του καρκίνου.

Σαρδέλες

Σαρδέλες φρέσκιες στο πιάτο για ψήσιμο
Credit: 123RF

Αυτά τα μικρά ψάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και λίγα τρόφιμα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12 . Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D , τον συνεργάτη του ασβεστίου στη δύναμη των οστών.

Τέμπε

Tέμπε
Credit: 123RF

Το Tempeh παρασκευάζεται επίσης από σπόρους σόγιας και είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά – όπως πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο.

Παντζάρια

Παντζάρια
Credit: 123RF

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, ο χυμός τους, ο οποίος είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Αγκινάρες

Credit: 123RF

Αν φάτε ολόκληρη την αγκινάρα θα λάβετε μόνο περίπου 60 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε φυτικές ίνες και θα σας χορτάσει, χωρίς να χρειαστεί να καταναλώνετε τροφές με υψηλότερα λιπαρά.

Κεφίρ

Κεφίρ σε μπουκαλι
Credit:123RF

Αυτή η αφρώδης μορφή γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση είναι μια διατροφική βάση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου της Ανατολικής Ευρώπης. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε «καλά» βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά. Επίσης, μελετάται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του επιδράσεις.

Δαμάσκηνα (Αποξηραμένα)

Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Credit: 123RF

Τα δαμάσκηνα, τα οποία είναι αποξηραμένα, κάνουν πολύ περισσότερα από το να διατηρούν την πέψη σας σε καλό επίπεδο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ένα τέταρτο φλιτζάνι έχει 104 θερμίδες και το 12% των φυτικών ινών που χρειάζεστε σε μια μέρα.

Φακές

φακές ξερές πάνω σε τραπέζι με κουτάλα
Credit: Shutterstock

Οι φακές δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα φασόλια, αλλά είναι εξίσου σούπερ σταρ της υγιεινής διατροφής. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσετε πριν τις μαγειρέψετε. Αντί για κρέας σε σούπες ή μαγειρευτά, προτιμήστε τις φακές και θα πάρετε περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και πολύ λιγότερα λιπαρά.

Φύκια

Φύκια
Credit: 123RF

Αν δεν είστε λάτρεις του σούσι, τότε μπορεί να μην έχετε φάει ποτέ φύκια. Αλλά σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε. Τα φύκια απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα, είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε ασβέστιο και σίδηρο. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα