Ένα από τα εποχικά φρούτα που θεωρείται superfood είναι το ρόδι. Ο κόκκινος «θησαυρός» της φύσης όπως το αποκαλούν, έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Η περίοδος Οκτώβριος – Νοέμβριος είναι η κορυφαία εποχή του ροδιού και γι’ αυτό αξίζει να το προσθέσετε στην διατροφή σας σε καθημερινή βάση.
Εκτός από αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, το ρόδι «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Τα πολλαπλά οφέλη του ροδιού στην υγεία
1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά με κυρίαρχες τις πολυφαινόλες, την ένωση που του εξασφαλίζει το κόκκινο χρώμα. Έτσι συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
2. Προστατεύει την καρδιά
Έχει καρδιοπροστατευτική δράση καθώς μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και ενισχύει την «καλή» (HDL). Επίσης ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τις φλεγμονές στα αγγεία.
3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων και ιώσεων.
4. Αντικαρκινικές ιδιότητες
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων όπως του μαστού και του προστάτη.
5. Οφέλη στο πεπτικό σύστημα
Η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει προάγουν τον μεταβολισμό.
6. Αντιγηραντικές ιδιότητες
Το ρόδι φημίζεται για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες καθώς βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος.
Πρόκειται για έναν σημαντικό σύμμαχο υγείας και ακόμη και μικρές προσθήκες στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας.

Πώς να εντάξετε το ρόδι στη διατροφή σας
Εκτός από το να καταναλώσετε τους σπόρους του, οι οποίοι είναι γλυκόξινοι, ζουμεροί και θρεπτικοί μπορείτε επίσης να πιείτε τον χυμό του. Άλλη εναλλακτική είναι να το εντάξετε στην σαλάτα σας δίνοντάς της χρώμα και γλυκόξινη γεύση. Μπορείτε τέλος να το απολαύσετε με το γιαούρτι σας.
Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε μόνο φρούτα και λαχανικά εποχής
Θυμηθείτε πως τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής συλλέγονται την κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν είναι ώριμα και έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά.
Αυτό σημαίνει περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (όπως βιταμίνη C, A, πολυφαινόλες κ.ά.) αλλά επίσης καλύτερη γεύση και άρωμα.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα εκτός εποχής σημαίνει πως έχουν ωριμάσει με τεχνητό τρόπο. Αυτό σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, χημικά ή αποθήκευση σε ψυγεία για καιρό.
Καταναλώνοντας προϊόντα κάθε εποχής, εξασφαλίζουμε διατροφική ποικιλία μέσα στο χρόνο και ακολουθούμε τον φυσικό κύκλο του οργανισμού, που ευνοείται από τις τροφές της κάθε περιόδου.