Search
Close this search box.
Με αυτήν τη διατροφή θα παραμείνουμε νέες – Τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες έρευνες
Credit: 123RF

Η νεότητα μπορεί να μη χωράει σε μπουκάλι, όμως σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να «κρύβεται» στο πιάτο σας. Οι τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας επηρεάζει άμεσα το πώς γερνάτε, την ψυχική σας υγεία και την ενέργειά σας σε βάθος χρόνου. Και το μυστικό, όπως φαίνεται, βρίσκεται περισσότερο στη φυτική πρωτεΐνη παρά στη ζωική.

Xαρούμενη γυναίκα με γκρι μαλλιά ετοιμάζει σαλάτα
Credit: 123RF

Η μελέτη του Tufts University που έφερε νέα δεδομένα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts, στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση «Jean Mayer», ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες ηλικίας 38 έως 59 ετών και κατέληξαν σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς στα επόμενα χρόνια, σε σχέση με όσες λάμβαναν λιγότερη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η φυτική πρωτεΐνη συνδέεται όχι μόνο με μικρότερη εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, αλλά και με καλύτερη ψυχική διάθεση και γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Andre Ardison Korat, τονίζοντας ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα ζωικής, «φαίνεται να ευνοεί τη μακροχρόνια υγεία και επιβίωση».

Γυναίκα χαρούμενη στην κουζίνα
Credit: 123RF

Γιατί η φυτική πρωτεΐνη κάνει τη διαφορά

Η φυτική πρωτεΐνη δεν ωφελεί μόνο χάρη στην ίδια την πρωτεΐνη, αλλά και στα θρεπτικά συστατικά που τη συνοδεύουν, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες και τις βιταμίνες. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, στη μείωση της φλεγμονής και στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature και το JAMA Network, επιβεβαιώνουν ότι όσες γυναίκες αντικαθιστούν μέρος της ζωικής πρωτεΐνης (όπως το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας) με φυτικές πηγές, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Γυναίκα χαρούμενη με φαγητό
Credit: 123RF

Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης

  • Όσπρια όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα φασολάκια

Αξίζει, ωστόσο, να διατηρείτε μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης -όπως ψάρια ή γιαούρτι ώστε να εξασφαλίζετε τη λήψη βιταμίνης B12, ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία είναι απαραίτητα για την οστική υγεία. Μια μελέτη 12 εβδομάδων έδειξε ότι η μερική αντικατάσταση ζωικής με φυτική πρωτεΐνη βελτίωσε δείκτες οστικής αναδόμησης.

Η ουσία: γερνάμε όπως τρώμε

Η επιστήμη δείχνει πλέον καθαρά ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο «γράφει» ο χρόνος στο σώμα και στο μυαλό. Μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικές πρωτεΐνες και πλούσιες, φυσικές τροφές, φαίνεται να είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό «αντίδοτο» στη γήρανση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα