Ο χυμός μάνγκο που απολαμβάνουν περισσότερο στις χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η θρεπτική του αξία εξισορροπεί την υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη; Είναι ο χυμός μάνγκο υγιεινός; Η απάντηση των ειδικών είναι ναι…αλλά με μέτρο.
Όπως τονίζει ο διαιτολόγος Christopher Mohr, “η υγιεινή του χυμού μάνγκο εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής του και την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Αναζητήστε προϊόντα που είναι 100% χυμοί φρούτων έναντι ποτών φρούτων που δεν είναι πραγματικός χυμός. Αφιερώστε λίγο χρόνο διαβάζοντας τη διατροφική ετικέτα στο πίσω μέρος των αγαπημένων σας προϊόντων χυμού μάνγκο”.
Ο χυμός μάνγκο είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α και C – που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία των ματιών σας – κάλιο και μαγνήσιο, αλλά το πιο ισχυρό θρεπτικό συστατικό του είναι τα αντιοξειδωτικά. «Ο χυμός μάνγκο περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η μαγγιφερίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης», λέει ο Mohr. «Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός για την ενυδάτωση, αν και δεν πρέπει να αντικαθιστά το νερό». Επιπλέον, τα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη μέσω φυσικών ενζύμων που μπορούν επίσης να βρεθούν στον χυμό μάνγκο.
Υποστηρίζει την Ανοσολογική Λειτουργία
Ο χυμός μάνγκο – όπως προαναφέραμε – είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν τις ανοσοποιητικές μας λειτουργίες , σύμφωνα με την διαιτολόγο Michelle Routhenstein. «Τα αντιοξειδωτικά όπως η βήτα-καροτίνη υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή» τονίζει χαρακτηριστικά.
Προάγει την υγεία της καρδιάς
Το οξειδωτικό στρες προκαλεί ανισορροπία ελεύθερων ριζών και οξειδωτικών στο σώμα που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Πίνοντας χυμό μάνγκο, είναι πιθανό να μειώσετε το οξειδωτικό στρες ενώ προάγετε την υγεία της καρδιάς.
Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Η Mangiferin είναι η πραγματική δύναμη των αντιοξειδωτικών. Μαζί με την ικανότητά της να αποτρέπει την κυτταρική βλάβη, η μαγγιφερίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, του παχέος εντέρου και άλλων ευαίσθητων οργάνων.
Προτιμήστε τον σπιτικό χυμό
Ο χυμός μάνγκο που αγοράζεται στο κατάστημα είναι συχνά πιο νόστιμος από τον χυμό που φτιάχνουμε στο σπίτι, αλλά δυστυχώς, είναι επίσης γεμάτος με πρόσθετα σάκχαρα. «Ο σπιτικός χυμός μάνγκο μπορεί να είναι πιο υγιεινός εάν αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον σάκχαρα», λέει η Routhenstein. «Σκεφτείτε να τον αραιώσετε ή επιλέξτε ολόκληρα μάνγκο, τα οποία παρέχουν φυτικές ίνες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».
Ο Mohr προσφέρει πρόσθετες συμβουλές για την αύξηση της θρεπτικής αξίας του σπιτικού χυμού μάνγκο διατηρώντας παράλληλα τη γεύση του. «Αν το φτιάχνετε στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο από τον πολτό στον χυμό για να προσθέσετε φυτικές ίνες. Πάνω από όλα, φροντίστε να συμπληρώνετε την κατανάλωση χυμού με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά”..