Η ρεσβερατρόλη, η φυτική ένωση που δρα σαν αντιοξειδωτικό και περιλαμβάνεται στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια, καταξιώνεται ως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα με επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Carilion του Virginia Tech, η η ρεσβερατρόλη, που περιέχεται όπως αναφέραμε και στο κόκκινο κρασί, θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία παρόμοια με την τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων και την τακτική άσκηση.
Μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Carilion του Virginia Tech, οδήγησε στη διαπίστωση ότι η ρεσβερατρόλη, προστατεύει τις μυϊκές ίνες από την εκφύλιση και το γήρας. Από την άλλη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πόση κόκκινου κρασιού δεν αποτελεί λύση για μυϊκή ενδυνάμωση.
Ας διερευνήσουμε ωστόσο την προστατευτική δύναμη της ρεσβερατρόλης. Με άξονα αναφοράς προηγούμενες έρευνες, η λήψη συμπληρωμάτων της ένωσης αυτής, προφυλάσσει τα άτομα από νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η ομάδα του Virginia Tech, εστίασε σε ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα.
Δεδομένης της ανησυχίας των επιστημόνων για τα προβλήματα ισορροπίας, τον μειωμένο συντονισμό κινήσεων των γηραιών ατόμων και τα επακόλουθα ατυχήματα, διερευνήθηκαν ο εντοπισμός και το πεδίο παρέμβασης των παραγόντων επιβράδυνσης της κινητικότητας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Gregorio Valdez, επίκουρος καθηγητής στο Virginia Tech Carilion Research Institute, είναι ανάγκη να εντοπισθούν οι μοριακές αλλαγές που οφείλονται στην ελλειμματική κινητικότητα και να αξιοποιηθούν μηχανισμοί που να υπεραμύνονται του εκφυλισμού των νευρωνικών κυκλωμάτων στους ηλικιωμένους.
Οι επιστήμονες χορήγησαν ρεσβερατρόλη σε γηραιά ποντίκια, για ένα χρόνο. Στόχος τους ήταν να ανιχνεύσουν τον αντίκτυπο της ένωσης σε συνάψεις του εγκεφάλου, που ονομάζονται «νευρομυϊκές συνδέσεις».
Ο Gregorio Valdez, στηρίχτηκε στην επαληθευμένη υπόθεση ότι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων και η άσκηση, θωρακίζουν τις συνάψεις αυτές από τη γήρανση. Ο καθηγητής συμπέρανε ότι η ρεσβερατρόλη, έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Παραδόξως, ο κόκκινος οίνος, περισσότερο μας «συστήνει» τη ρεσβερατρόλη και σε μικρότερο βαθμό μας την παρέχει. Συνεπώς, θα βοηθούσε περισσότερο η πρόσληψη συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης, κατόπιν συνεννόησης με γιατρό, όπως αναφέρει ο καθηγητής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται αποφυγή υπερβολών.