Καύσωνας: Πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες καθώς οι καύσωνες επιδεινώνουν την ψυχική υγεία και επηρεάζουν τη λογική σκέψη. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έντονες θερμοκρασίες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, συνδέονται με αύξηση στα καταθλιπτικά συμπτώματα στα άτομα με κατάθλιψη και στα συμπτώματα άγχους στα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μια διαταραχή κατά την οποία τα άτομα νιώθουν αγχωμένα την περισσότερη ώρα.

Η ζέστη μπορεί να αυξήσει το συνολικό στρες, κάνοντας το σώμα πιο άβολο ή διαταράσσοντας τον ύπνο. Την ίδια ώρα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες και αγχωτικά συναισθήματα σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την πλαισίωση και την επίλυση γνωστικών λειτουργιών εξασθενίζουν από το στρες που προκαλεί η ζέστη.

Μελέτη από φοιτητές στη Βοστώνη ανακάλυψε ότι αυτοί που ζουν σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καύσωνα είχαν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και 13% πιο αργή περίοδο αντίδρασης.

Γενικά, όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται καθαρά λόγω της ζέστης είναι πιο πιθανόν να νιώθουν συγχυσμένοι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Επίσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ακραία ζέστη οδηγεί σε αύξηση των βίαιων εγκλημάτων. Ακόμα και ένας με δύο βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε 3 -5 % αύξηση των δολοφονιών.

Υπολογίζεται ότι η κλιματική αλλαγή έως το 2090 θα είναι υπεύθυνη για αύξηση 5% σε όλες τις κατηγορίες εγκλήματος παγκοσμίως. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την αύξηση περιλαμβάνει μια περίπλοκη διάδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη, η οποία μεταξύ άλλων «συγκρατεί» κατά μια έννοια τα επίπεδα επιθετικότητας επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ζεστές μέρες μπορεί επίσης να επιδεινώσουν το οικολογικό άγχος. Στη Βρετανία, το 60% των νέων ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι ή και πολύ ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 45% των ατόμων που έλαβαν μέρος στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι το κλίμα επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Οι καύσωνες και οι επιδράσεις που έχουν στην ψυχική μας υγεία είναι σημαντικοί κανόνες υπενθύμισης ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε στις μελλοντικές γενιές να νοιάζονται για το περιβάλλον.

Aπό την Αθηνά Δαβαρία

Πηγή: https://theconversation.com

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα