Η κινεζική «πνευμονία» έφθασε στην Ευρώπη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά
άρρωστο παιδί στο κρεβάτι
Credit: 123RF

Ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης «λευκής πνευμονίας» στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η Κίνα δίνει μάχη με ένα νέο κύμα αναπνευστικών ασθενειών που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές

Σε ποιες χώρες έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση

Η Ιρλανδία και η Γαλλία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καταγράψει απότομη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της αναπνευστικής νόσου.

Αύξηση των λοιμώξεων από πνευμονία με βακτήριο μυκόπλασμα παρουσιάζουν επίσης, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία. Μάλιστα στη Δανία και τη Γαλλία, οι λοιμώξεις φτάνουν σε επίπεδα επιδημίας, με την Δανία να έχει τριπλάσια αύξηση κρουσμάτων από τον Οκτώβριο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 541 κρούσματα.

Η Airfinity, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, αναφέρει ότι η Γαλλία παλεύει επίσης με λοιμώξεις σε επίπεδο επιδημίας. Η Ολλανδία την ίδια ώρα έχει σημειώσει αύξηση 124% σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους.

Υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα; – Τι απαντά ο Γ. Μαγιορκίνης

Είναι γνωστή ως «περιπατητική πνευμονία» ή σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας μοιάζει σαν να είναι λευκός», όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια». Προσθέτει ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».

Πώς ξεκίνησε ο υγειονομικός «συναγερμός»;

Στην Κίνα, το σύμπλεγμα των λοιμώξεων, κοινώς γνωστό ως «περιπατητική πνευμονία», γέμισε ασφυκτικά πολλά νοσοκομεία. Πιθανή ευθύνη έχει η άρση των περιορισμών κατά της Covid-19 που μεγεθύνουν την εμφάνιση ασθενειών που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, τον χειμώνα.

Η ασθένεια ήρθε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα όταν ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές αδιάγνωστης πνευμονίας σε νοσοκομεία παίδων στο Πεκίνο, το Λιαονίνγκ και άλλες περιοχές της χώρας. Οι κινεζικές αρχές είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία για τυχόν νέα ή «καινοφανή» παθογόνα που προκαλούν το κύμα πνευμονίας, αν και διεθνώς ορισμένοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφάνεια της χώρας.

Χώρες σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Νεπάλ, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης αύξησαν την επιτήρηση και είπαν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε επαγρύπνηση για περιπτώσεις πνευμονίας.

Μετάδοση ιού

Η μετάδοση της λοίμωξης γίνεται μέσω της επαφής με σταγονίδια από τη μύτη και το λαιμό των μολυσμένων ατόμων και είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς επιπλοκές μέσω μιας σειράς αντιβιοτικών, ωστόσο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά προκαλεί ανησυχία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην Ασία, όπου τα ποσοστά αντοχής στη μακρολίδη, ένα είδος αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, έχουν φτάσει το 90%.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα