Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά
Έγκυος τρώει υγεινά φαγητά
Credit: 123RF

Η συμπερίληψη των ψαριών στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με 20% μείωση του κινδύνου διαταραχής του φάσματος του αυτισμού και μειωμένο κίνδυνο χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τον αυτισμό στα παιδιά. 

Η προγεννητική κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά, αλλά τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal.

Μάλιστα, η συμπερίληψη ψαριών στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αξιοσημείωτα οφέλη για τους θηλυκούς απογόνους.

«Η μελέτη μας συμβάλλει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που καταδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η προγεννητική διατροφή στα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον αυτισμό στους απογόνους», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Έμιλι Όκεν.

Για να κατανοήσουν πώς η πρόσληψη ψαριών και συμπληρωμάτων ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές πληροφορίες περίπου 4.000 συμμετεχόντων. Με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριών, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις: λιγότερο από μία φορά το μήνα, περισσότερο από μία φορά το μήνα αλλά λιγότερο από εβδομαδιαία, εβδομαδιαία και δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα.

Περίπου το 25% από αυτούς δεν έτρωγαν ποτέ ψάρι ή το κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά το μήνα και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν πήραν ποτέ συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα των διαγνώσεων αυτισμού στα παιδιά και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό που αναφέρθηκαν από τους γονείς, τα οποία μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας την κλίμακα κοινωνικής ανταπόκρισης (SRS), μια ευρέως χρησιμοποιούμενη έρευνα που ολοκληρώθηκε από γονείς ή φροντιστές.

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού από τους απογόνους και ελαφρά μείωση των συνολικών βαθμολογιών SRS σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση ψαριού. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε όλα τα επίπεδα κατανάλωσης ψαριών, από “οποιαδήποτε” ποσότητα ή “λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα” έως “περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σύλληψης ωμέγα-3 και της διάγνωσης ή των χαρακτηριστικών του αυτισμού.

“Αυτή η μελέτη παρέχει ακόμη περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και το όφελος της τακτικής κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα αποδεδειγμένα οφέλη περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και βελτιωμένη γνωστική ανάπτυξη”, δήλωσε η Δρ Όκεν.

«Δεδομένης της χαμηλής πρόσληψης ψαριών στον γενικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του αυξανόμενου επιπολασμού του αυτισμού, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για καλύτερα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με τις οδηγίες για την πρόσληψη ψαριών για έγκυες», κατέληξαν οι ερευνητές.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα