Search
Close this search box.
Η κατανάλωση αυτού του φρούτου βελτιώνει τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς σας
Γυναίκα με φρούτα
Credit: 123RF

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο κάθε μέρα σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ύπνου και της ποιότητας της διατροφής.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενη εργασία ότι η πρόσληψη αβοκάντο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», τονίζει ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου Penn State, Δρ Janhavi J. Damani, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, στο Healio.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο Nutrition 2024 στο Σικάγο, βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να «βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και την LDL-C χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος».

Για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια ανάλυση της Δοκιμαστικής Διατροφής και Αβοκάντο (HAT), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν τυχαία είτε να καταναλώνουν ένα αβοκάντο την ημέρα για 6 μήνες είτε να ακολουθήσουν την τυπική τους δίαιτα και να τρώνε λιγότερο από δύο το μήνα.

Στην ανάλυσή τους, η ομάδα του Damani αξιολόγησε τον αντίκτυπο της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στην υγεία της καρδιάς των ατόμων με κοιλιακή παχυσαρκία, σύμφωνα με το Healio.

Χρησιμοποιώντας το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας – μια κατευθυντήρια γραμμή για την καρδιαγγειακή υγεία – η ομάδα αξιολόγησε ένα δείγμα 969 ατόμων από το HAT για ποιότητα διατροφής, γλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση, ΔΜΣ, λιπίδια αίματος, σωματική δραστηριότητα και υγεία ύπνου, τα οποία παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας μειώθηκαν σε όσους διατήρησαν τον τρόπο ζωής τους και απείχαν από την κατανάλωση αβοκάντο, ενώ αυτή η «τάση δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα με συμπλήρωμα αβοκάντο», είπε ο Damani στο Healio.

Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες LE8 μεταξύ των ομάδων, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο σε καθημερινή βάση είδαν βελτίωση στις βαθμολογίες τους για την υγεία του ύπνου, την ποιότητα της διατροφής και τα λιπίδια του αίματος, όπως η χοληστερόλη.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις «σύνθετες συσχετίσεις» μεταξύ ορισμένων τροφίμων και της καρδιαγγειακής υγείας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα