Γιατί τα βραχιολάκια των smart watches είναι επικίνδυνα

Το βραχιολάκι του έξυπνου ρολογιού (smart watch) που φοράτε κάθε μέρα είναι πιθανώς πιο βρώμικο από όσο φαντάζεστε.

Σε ένα δείγμα 20 διαφορετικών περικάρπιων – συμπεριλαμβανομένων αυτών από πλαστικό, δέρμα και μέταλλο – σχεδόν όλα (95%) ήταν μολυσμένα με δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Infectious Diseases. Μάλιστα βραχιολάκια, όπως αυτά από πλαστικό ή καουτσούκ, ήταν πιο μολυσμένα από άλλα.

«Τα πλαστικά και τα ελαστικά βραχιολάκια μπορεί να παρέχουν ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς οι πορώδεις και στατικές επιφάνειες τείνουν να προσελκύουν και να αποικίζονται από βακτήρια», τονίζει ο Nwadiuto Esiobu, συγγραφέας και καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Florida Atlantic University’s Charles. Ε. Schmidt College of Science.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίζουν να τα απολυμαίνουν πιο συχνά.

«Ακόμη και σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία», είπε ο Esiobu. «Τα βακτήρια επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των ανοσοκατεσταλμένων. Είναι επιτακτική ανάγκη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και σε άλλα νοσοκομειακά περιβάλλοντα να απολυμαίνουν τακτικά αυτές τις επιφάνειες».

Αν και τα περισσότερα smart watches φοριούνται σε καθημερινή βάση, συνήθως παραβλέπεται ο καθαρισμός τους. Αυτός είναι, εν μέρει, ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν διάφορες υφές του περιβραχιόνιου, για να δουν πόσο πιθανό είναι να φιλοξενούν βακτήρια.

Σχεδόν όλα τα βραχιολάκια (95%) ήταν μολυσμένα με κάποιο είδος βακτηρίων. Ο σταφυλόκοκκος βρέθηκε στο 85% των περικάρπιων, το Pseudomonas στο 30% και το βακτήριο E. coli —που μεταδίδεται συνήθως μέσω της οδού κοπράνων-στοματικής οδού— ήταν παρόν στο 60% των περικάρπιων. 

Οι παράγοντες που είχαν τη μεγαλύτερη σημασία για τα βακτήρια του βραχιολιού ήταν το υλικό του και η δραστηριότητα ή η υγιεινή του ατόμου κατά τη στιγμή της δοκιμής. Γενικά, τα βραχιολάκια από καουτσούκ, πλαστικά, ακόμη και υφασμάτινα είχαν τον υψηλότερο αριθμό βακτηρίων. Οι επισκέπτες του γυμναστηρίου είχαν επίσης υψηλότερο αριθμό βακτηρίων. Τα μεταλλικά βραχιολάκια είχαν τον χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων. 

Τύποι βακτηρίων σε βραχιολάκια

  • Σταφυλόκοκκος : Μια ομάδα περισσότερων από 30 τύπων βακτηρίων. Τα βακτήρια σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών λοιμώξεων (ο πιο συνηθισμένος τύπος), της βακτηριαιμίας και του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS). 
  • Pseudomonas : Μια ομάδα περισσότερων από 25 τύπων βακτηρίων που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Το Pseudomonas aeruginosa , ο πιο κοινός τύπος που επηρεάζει τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο αίμα, τους πνεύμονες (πνευμονία) ή άλλα μέρη του σώματος μετά από χειρουργική επέμβαση. 
  • Escherichia : Το E. coli είναι βακτήρια που ζουν κανονικά στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ακόμη και χρήσιμα. Μερικά μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια, πιο συχνά διάρροια. 

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι περισσότεροι από τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται στα βραχιολάκια ζουν ήδη στο περιβάλλον ή σε (ή σε) ανθρώπινα σώματα – όταν αυτά τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή διαπερνούν το φράγμα του δέρματος, μπορεί να υπάρχει αιτία ανησυχίας.

«Όλοι έχουμε βακτήρια πάνω μας και τις περισσότερες φορές, δεν μας αρρωσταίνουν», είπε στην Health ο David Cennimo, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής, λοιμωδών νοσημάτων ενηλίκων και παιδιατρικών στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey . «Αλλά εάν υπάρξει γρατζουνιά στο δέρμα, θα μπορούσε να γίνει λοίμωξη».

Οι δύο μεγαλύτερες ανησυχίες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ήταν ο αντίκτυπος των βακτηρίων του περικάρπιου, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον – με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να φορούν βραχιολάκια ενώ φρόντιζαν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. 

«Πολλά από αυτά τα βακτήρια αποτελούν σημαντικές απειλές για την υγεία των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν: «Ο υψηλός επιπολασμός πιθανών παθογόνων, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να είναι δεξαμενές αντίστασης στα αντιβιοτικά, αποκαλύπτει έναν αδύναμο κρίκο στον έλεγχο των λοιμώξεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτικό καθαρισμό των προσωπικών και των αξεσουάρ χειρός”.

Πώς να καθαρίσετε τα βραχιολάκια των έξυπνων ρολογιών

Οι ερευνητές εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι τα απολυμαντικά σπρέι και η αιθανόλη 70% είχαν εξαιρετικά αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το υλικό του βραχιολιού και είχαν ποσοστό θανάτωσης βακτηρίων σε 99,99% μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. 

Το μηλόξυδο δοκιμάστηκε επίσης ως πιθανό απολυμαντικό, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρό και χρειάστηκαν δύο ολόκληρα λεπτά για να μειωθούν τα βακτήρια. 

«Δεν υπάρχει κανόνας, αλλά εξαρτάται από το πόσο απασχολημένος είσαι με τα χέρια σου και αν είσαι στο γυμναστήριο», είπε ο Esiobu. «Αν ιδρώνεις πολύ, δεν είναι παράλογο να κάνεις καθημερινό καθάρισμα. Αλλά αν δεν τρέχετε ή δεν πηγαίνετε συχνά στο γυμναστήριο, ίσως πρέπει να καθαρίζετε το έξυπνο ρολόϊ σας, μια φορά την εβδομάδα».

Τέλος, όπως τόνισε και ο Jamie Alan, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Michigan State University, “η παρουσία βακτηρίων σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων που δεν είναι ανοσοκατασταλμένα δεν πρέπει να είναι τόσο ανησυχητική”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα