Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο δέρμα μας – από λεπτές γραμμές έως χαλάρωση – είναι αναπόφευκτες. Είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Αν αφιερώσατε χρόνια στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ή χρησιμοποιήσατε σολάριουμ, το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρήσετε περισσότερες αλλαγές στο δέρμα σας σε σύγκριση με κάποια γυναίκα που φρόντιζε να προστατεύεται από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Αυτό συμβαίνει επειδή η βλάβη από τον ήλιο – γνωστή και ως φωτογήρανση – είναι υπεύθυνη για το 90% των ορατών αλλαγών στο δέρμα.
Τι κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας;
Η βλάβη από τον ήλιο συμβαίνει κυρίως όταν το δέρμα σας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία περιλαμβάνει και τις ακτίνες UVA και UVB, λέει η Δρ Pooja Rambhia, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που συναντάμε ακτίνες UV, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα, ακόμη και από τα παράθυρα. Με άλλα λόγια, εκτίθεστε σε αυτές, όχι μόνο όταν βρίσκεστε στην παραλία ή σε ένα μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή, αλλά και όταν οδηγείτε ή κάθεστε κοντά σε ένα παράθυρο στο γραφείο“.
Ενώ οι ακτίνες UVB βλάπτουν το ανώτερο ή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, με αποτέλεσμα τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο χόριο, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό οδηγεί σε πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση και υπέρχρωση ή ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. «Επιπλέον, οι ακτίνες UVA δρουν ως καρκινογόνοι», λέει η Rambhia. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες και περαιτέρω κυτταρική βλάβη και φλεγμονή».
Ποια είναι τα σημάδια της βλάβης από τον ήλιο;
Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να είναι οξεία — δηλαδή να είναι άμεσα ορατή – ή χρόνια, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV. Οξεία βλάβη είναι ένα ηλιακό έγκαυμα, «κόκκινο φλεγμονώδες, τρυφερό δέρμα που μπορεί να εμφανίσει φουσκάλες και τελικά να ξεφλουδίσει», λέει η Rambhia. «Το μαύρισμα είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι βλάβης από τον ήλιο. Μόλις εκτεθούν σε σημαντική υπεριώδη ακτινοβολία, τα κύτταρα του δέρματός σας αυξάνουν την παραγωγή χρωστικής ή μελανίνης προκειμένου να προστατεύσουν το δέρμα από περαιτέρω βλάβες».
Τα χρόνια σημάδια βλάβης από τον ήλιο, από την άλλη πλευρά, είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία ή του πόσο χρόνο έχετε περάσει στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αυτό περιλαμβάνει την υπερμελάγχρωση – όπως κηλίδες ηλικίας στα χέρια, το πρόσωπο και το στήθος – και μικρά ορατά αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να εμφανιστούν κοντά στη μύτη ή τα μάγουλά σας, μαζί με ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, σημειώνει η Rambhia. «Επιπλέον, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες οφείλονται επίσης εν μέρει στη αθροιστική έκθεση στον ήλιο», λέει.
“Η χρόνια βλάβη από τον ήλιο”, προσθέτει, “μπορεί επίσης να προκαλέσει ακτινικές κερατώσεις ή προκαρκινικές αναπτύξεις που είναι τραχιές και φολιδωτές, καθώς και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος”.
Ο Δρ Adam Friedman, δερματολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον, λέει ότι η σωρευτική βλάβη από τον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει το δέρμα να φαίνεται λεπτό και τραχύ σε υφή. Η πάθηση του δέρματος poikiloderma, ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος με κοκκινοκαφέ κηλίδες που εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, στο πάνω μέρος του στήθους ή στις πλευρές του λαιμού, είναι ένα άλλο σημάδι. «Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προκύπτουν από χρόνιο τραυματισμό από ηλιακά εγκαύματα», λέει.
Πώς μπορεί να προληφθεί η βλάβη από τον ήλιο;
Τα καλά νέα είναι ότι η βλάβη από τον ήλιο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί με τη λήψη μερικών κατάλληλων προφυλάξεων.
«Για να αποφευχθεί η ζημιά από τον ήλιο, συνιστώ να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο, καθώς και να αναζητάτε σκιά κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., φορώντας προστατευτικό ρουχισμό όταν είναι δυνατόν» — συμπεριλαμβανομένων καπέλων και γυαλιών ηλίου — αποφεύγοντας πάση θυσία τα σολάριουμ», λέει ο Friedman.
Είναι επίσης λάτρης των ρούχων UPF – υφάσματα πυκνής υφής που προστατεύουν από τις ακτίνες UV – ειδικά αν πρέπει να βρίσκεστε έξω κατά τις ώρες αιχμής. «Και φυσικά να θυμάστε να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες είναι ζωτικής σημασίας», προσθέτει.
Εάν παρατηρείτε ήδη τα σημάδια της βλάβης από τον ήλιο, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να εξετάσετε το φάσμα των τρόπων αντιμετώπισης της. Αυτά περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή – τα οποία ελαφρύνουν την υπερμελάγχρωση και απαλύνουν τις λεπτές γραμμές αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ωθώντας νέα στην επιφάνεια ενώ διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνoυ. Επίσης, θεραπείες λέιζερ , που επιδιορθώνουν και αναγεννούν τα κύτταρα του δέρματος, φωτίζουν τις κηλίδες γήρανσης και μειώνουν τις λεπτές γραμμές.