Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε γάλα κάθε μέρα – Τα 6 απίστευτα οφέλη
Γάλα στη φύση ανάμεσα σε λουλούδια
Credit: 123RF

Η κατανάλωση γάλακτος έχει πολλά και διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό και τη συνολική μας υγεία. Η καθημερινή κατανάλωσή του παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά όπως: ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες, τα οποία είναι ουσιαστικά για την υγεία των οστών. 

«Το γάλα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος», εξηγεί ο Rahaf Al Bochi, RDN, LD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σύμφωνα με τον Al Bochi αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα ή είστε οπαδός της vegan διατροφής, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε να καταναλώνετε γάλα κάθε μέρα.

Μάλιστα, το MyPlate του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και στα παιδιά να καταναλώνουν, δύο έως δυόμισι μερίδες ημερησίως.

“Έχοντας αυτό κατά νου, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο για το πόσο γάλα πρέπει να πίνετε την ημέρα και ποιος τύπος είναι καλύτερος για εσάς και τις ανάγκες υγείας σας”, λέει ο Al Bochi.

Διατροφικά στοιχεία γάλακτος

Αυτό είναι το διατροφικό προφίλ μιας μερίδας ενός φλιτζανιού μειωμένων λιπαρών ή γάλακτος 2%, σύμφωνα με το USDA :

  • Θερμίδες: 122
  • Πρωτεΐνη: 8,2 γρ
  • Ολικό λίπος: 4,7 γρ
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,7 γρ
  • Υδατάνθρακες: 12 γρ
  • Ζάχαρη: 12 g (όλα είναι από λακτόζη ή φυσική ζάχαρη γάλακτος)

Ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει περισσότερα από 300 mg ασβεστίου – συνιστάται να λαμβάνετε 1.000 έως 1.200 την ημέρα.

Ποιο είδος γάλακτος είναι πιο υγιεινό;

Ο τύπος γάλακτος που επιλέγετε – αποβουτυρωμένο, πλήρες ή 2% – είναι προσωπική επιλογή, με βάση τις διατροφικές σας ανάγκες και τις γευστικές σας προτιμήσεις, λέει η Kristin Kirkpatrick, RD, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic και συν-συγγραφέας του Regenerative Health.

Για παράδειγμα, το πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά, επομένως μπορεί καλύτερα να το αποφύγετε εάν κάνετε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εξηγεί. «Όπως με κάθε φαγητό, δεν υπάρχει μια επιλογή που ταιριάζει σε όλους».

Όταν επιλέγετε γάλα, η Kristen Carli, RD, τονίζει ότι πρέπει να διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα και να ελέγξετε ιδιαίτερα τον αριθμό λίπους, πρωτεΐνης και ζάχαρης.

Τα κυριότερα οφέλη του γάλακτος στην υγεία

Είναι καλό για τα οστά σας

Το γάλα προάγει την υγεία των οστών. Περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο και πρωτεΐνη, όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστά για την υποστήριξη της υγείας των οστών. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.

Βοηθά στην διαχείριση του βάρους

Το γάλα είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του βάρους, λέει ο Kirkpatrick. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία όπως λέει ο Al Bochi σας κρατά χορτάτους και ο αριθμός των υδατανθράκων του σας δίνει ενέργεια όλη την ημέρα.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι έρευνες για τα οφέλη του γάλακτος για την υγεία της καρδιάς καταγράφουν ότι τα επίπεδα καλίου που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όπως επίσης, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Άλλες έρευνες συνδέουν το γάλα με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Μια άλλη μελέτη βρήκε μια ουδέτερη σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και της καρδιαγγειακής υγείας.

Μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του χαμηλότερου κινδύνου για γνωστική… έκπτωση. Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό

Δεδομένου ότι το γάλα είναι μια καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη, κάλιο, βιταμίνη Β12,, η Carli λέει ότι μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενική ευεξία σας.

Ενισχύει την καλή διάθεση

Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο δίνει ηρεμία, λέει ο Al Bochi. Οι καλά ισορροπημένες δίαιτες που περιλαμβάνουν γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο σταθερός, καλός ύπνος συνδέεται με καλύτερη διάθεση και βελτιώνει τη συνολική ψυχική σας υγεία. Η βιταμίνη D μπορεί βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα