Search
Close this search box.
5 τρόποι για να ξεχωρίζετε τις ψεύτικες διατροφικές συμβουλές στα social media
Γυναίκα σε τηλεόραση με γύρω της το διαβολάκι και το αγγελάκι που τις δίνουν ανθυγιεινές και υγιεινές τροφές αντίστοιχα
Credit: Dreamstine / Brian Chase

Στις μέρες μας, το Instagram, το TikTok και το YouTube έχουν γεμίσει με «ειδικούς» της διατροφής που υπόσχονται θαύματα. Δίαιτες express, τρόφιμα που «καίνε λίπος σε 3 μέρες» και trends που εμφανίζονται από το πουθενά, έχουν γίνει καθημερινότητα στα social. Πόσες φορές όμως έχετε αναρωτηθεί αν όλα αυτά είναι όντως αλήθεια;

Με αφορμή έναν πολύ χρήσιμο οδηγό από το MyFitnessPal, συγκεντρώσαμε για εσάς 5 βασικούς τρόπους για να αναγνωρίζετε την παραπληροφόρηση στη διατροφή και να μην την πατάτε!

Γυναίκα με ζυγαριά στην αγκαλιά της
Credit: Shutterstock

Δείτε από ποιον προέρχεται η πληροφορία – Είναι διαιτολόγος, γιατρός ή επιστημονικός οργανισμός; Ή μήπως influencer που πουλάει το δικό του προϊόν; Έλεγξε το bio του και αν δεν έχει σχετικές σπουδές ή εμπειρία, κρατάτε επιφυλάξεις.

Υπόσχεται «άμεσο αποτέλεσμα» – Κάθε τάση που λέει «χάνεις 5 κιλά σε 7 μέρες» ή «καθαρίζει το σώμα σου μέσα σε 3 μέρες» είναι επικίνδυνη. Η υγιεινή διατροφή θέλει χρόνο και ισορροπία — και αυτό το ξέρουμε καλά.

Δαιμονοποιεί τροφές – Αν σας λέει να κόψετε τελείως υδατάνθρακες, σόγια, φυτικά έλαια ή γαλακτοκομικά χωρίς λόγο, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Δεν υπάρχουν «κακά» τρόφιμα – όλα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση – Ψάξτε αν το trend συνοδεύεται από έρευνες ή επίσημες συστάσεις. Αν βασίζεται σε «μια φίλη μου το δοκίμασε» ή «άκουσα ότι βοηθά», μάλλον πρόκειται για μύθο.

Το παρουσιάζουν ως «το μυστικό που δε σου λέει κανείς» – Όταν κάτι πλασάρεται σαν το απόλυτο «απαγορευμένο μυστικό», είναι απλώς marketing. Αν όντως υπήρχε τέτοιο μυστικό, θα το ήξερε η επιστημονική κοινότητα.

Bonus tip: Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Αν κάτι σας φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Το MyFitnessPal έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικό δωρεάν οδηγό: How to Spot Nutrition Misinformation Online – και πραγματικά αξίζει να το τσεκάρετε!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα