Βασιλιάς Κάρολος: Όλα τα μυστικά της στέψης – Οι αλλαγές στην τελετή
instagram@clarencehouse

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ θέλει η τελετή στέψης του να δείξει τον αέρα αλλαγής που πνέει στη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς επιθυμεί μία σύγχρονη και βελτιωμένη μοναρχία επί των ημερών του και αποφάσισε αυτόν τον τόνο να δώσει και η τελετή που θα πραγματοποιηθεί για τη στέψη του εφαρμόζοντας σειρά αλλαγών στην παραδοσιακή διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα τη μεγαλοπρέπεια.

Έτσι, αντί για τουλάχιστον τέσσερις ώρες που διαρκεί συνήθως η τελετή, ο Κάρολος την “κόβει” σε κάτι περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τη Mail on Sunday. Η τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ του χρόνου θα έχει λιγότερες τελετουργίες και θα είναι σημαντικά μικρότερη από την τελετή του 1953 όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που είναι γνωστό ως Επιχείρηση “Χρυσή Σφαίρα”:

  • Η τελετή στέψης πρόκειται να μειωθεί σε διάρκεια από περισσότερες από τρεις ώρες σε κάτι περισσότερο από μία ώρα.
  • Η λίστα καλεσμένων αναμένεται να περικοπεί από τους 8.000 σε 2.000, με εκατοντάδες ευγενείς και βουλευτές να μένουν εκτός.
  • Γίνονται συζητήσεις για έναν πιο χαλαρό κώδικα ενδυμασίας, με τους αξιωματούχους να επιτρέπεται να φορούν κοστούμια αντί για τελετουργικά ενδύματα.
  • Αρχαίες και χρονοβόρες τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης στον μονάρχη ράβδων χρυσού, θα περικοπούν για εξοικονόμηση χρόνου.
  • Ο πρίγκιπας William είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό της τελετής.

Η στέψη της βασίλισσας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή του πατέρα της, του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, το 1937, ο οποίος με τη σειρά του βασίστηκε στο πρότυπο του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ το 1911. Ωστόσο, οι πηγές των Ανακτόρων λένε ότι ο Δούκας του Νόρφολκ, ο οποίος ως κόμης Στρατάρχης είναι ο άνθρωπος πίσω από τη στέψη, έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία μιας απλούστερης, συντομότερης και διαφορετικής τελετής που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη Βρετανία.

“Ο βασιλιάς έχει αφαιρέσει πολλά από την τελετή, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 70 χρόνια” είπε μια πηγή.

Ορισμένες βασικές τελετουργίες θα διατηρηθούν, συμπεριλαμβανομένου του χρίσματος του μονάρχη, ο οποίος θα ορκιστεί ότι είναι ο “υπερασπιστής της πίστης”. Η χρυσή άμαξα του 1762, που ανακαινίστηκε με μεγάλα έξοδα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, θα είναι και πάλι μέρος της πομπής της στέψης. Άλλες μακροχρόνιες παραδόσεις είναι πιθανό να αφαιρεθούν από την τελετή.

Οι βελούδινες καρέκλες που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη στέψη του 1953 είναι πιθανό να αντικατασταθούν από τυπικά καθίσματα. Επίσης, ο ενδυματολογικός κώδικας θα είναι λιγότερο περιοριστικός. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail on Sunday, τον Φεβρουάριο, η Camilla θα στεφθεί βασιλική σύζυγος στο πλευρό του συζύγου της.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα