Τεχνητή νοημοσύνη: Ανιχνεύει τον φόβο και τον κίνδυνο στις φωνές των κακοποιημένων γυναικών

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, όπως απέδειξε η βραβευμένη Ισπανίδα ερευνήτρια, Esther Rituerto. Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια έχει αναπτύξει ΑΙ συστήματα, τα οποία είναι ικανά να εντοπίσουν τον κίνδυνο και τον φόβο στις φωνές των κακοποιημένων γυναικών.

Η διατριβή της Rituerto υλοποιήθηκε στο UC3M4Safety, ένα έργο του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προστασία και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της Φυλετικής Βίας αναγνώρισε το σημαντικό έργο της Rituerto στα πρόσφατα βραβεία που απέμεινε για τις διδακτορικές διατριβές σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα με προφίλ από διαφορετικούς κλάδους ανέπτυξε ηλεκτρονικές συσκευές ικανές να ανιχνεύουν φόβο σε ένα θύμα έμφυλης βίας μέσω της φωνής ή των ζωτικών σημείων τους (θερμοκρασία, σφυγμός, εφίδρωση…) καθώς αυτές οι αντιδράσεις θα ενεργοποιήσουν το smartphone να στείλει προειδοποίηση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στην αστυνομία ή σε στενό κύκλο του θύματος.

Όπως εξήγησε η Esther Rituerto σε συνέντευξή της στην EFE, στόχος της ήταν να μπορέσει να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που δίνει το περιβάλλον μιας γυναίκας για να ανιχνεύσει πότε μια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για αυτήν. Συγκεκριμένα, η Ισπανίδα ερευνήτρια απέδειξε ότι από την ανάλυση του ήχου της φωνής μιας γυναίκας μπορεί να διαπιστωθεί το εάν κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση.

Η ερευνητής, μηχανικός οπτικοακουστικών συστημάτων, επισημαίνει ότι οι συσκευές (ένα μενταγιόν με μικρόφωνο για τη λήψη ήχων) και ένα βραχιόλι (για την ανίχνευση των βιολογικών δεικτών του χρήστη) συνδέονται με ένα smartphone που με τη σειρά του συνδέεται με ένα σύστημα στο cloud.

Παράλληλα τόνισε, ότι «όλη η μεθοδολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αυστηρή, καθώς και με σεβασμό προς τα θύματα».

Η Rituerto και η ομάδα της από το Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης έχουν αναπτύξει μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται σε smartphones και ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων, καθώς και για την παραγωγή αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για την προστασία των θυμάτων. Μάλιστα, η ανάλυση φωνής που διεξάγουν οι συγκεκριμένες συσκευές παρουσιάζει ακρίβεια έως και 73% στον εντοπισμό των ενδείξεων κακοποίησης.

Το Ίδρυμα, που εξαρτάται από το Υπουργείο Ισότητας, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας μεσοπρόθεσμα στα συστήματα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας μπορεί να είναι πολύ σχετικός».

.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα