Tatjana Patitz: Το συγκινητικό “αντίο” των supermodels
Η Tatjana Patitz και ο γιος της Jonah Johnson κατά τη διάρκεια της παρουσίασης "J'adore Parfum d'eau" από τον Dior στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 στο Βερολίνο, Γερμανία - Photo by Franziska Krug/Getty Images for Dior

Ο θάνατος της Tatjana Patitz βύθισε στη θλίψη τον κόσμο της μόδας.

Συγκλονισμένα τα υπόλοιπα supermodels από τον αιφνίδιο χαμό της στα 56 της χρόνια, από καρκίνο του μαστού, λένε το συγκινητικό “αντίο” στη δική τους Tatjana.

Η γεννημένη στο Αμβούργο Patitz κόσμησε μαζί με τις Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista και Cindy Crawford το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue τον Ιανουάριο του 1990. Αυτό το εξώφυλλο έγινε η πιο εμβληματική φωτογραφία μόδας όλων των εποχών και ήταν στα δέκα κορυφαία εξώφυλλα του Edward Enninful για τη βρετανική Vogue.

Το μοντέλο Elaine Irwin ήταν η πρώτη που με ανάρτησή της αποχαιρέτισε τη συνάδελφό της. Η Irwin ανέβασε το κοινό εξώφυλλο με την Patitz στη γαλλική Vogue σημειώνοντας: “Για πάντα αγαπημένη Tatjana. Με αγάπη για την Tatjana Patitz και την οικογένεια.”

Η Yasmeen Ghauri ανέβασε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της με την Patitz, τη Naomi και την Karen Alexander, γράφοντας στη λεζάντα: “Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπητή Tatjana. Δεν γνωριζόμασταν καλά αλλά η παρουσία σου πάντα με εντυπωσίαζε. Η αυθεντικότητα, η χάρη, η καλοσύνη και η εσωτερική σου δύναμη έλαμψαν. Θα μας λείψεις.”

Οι Naomi και Helena Christensen έσπευσαν να σχολιάσουν στην ανάρτηση, με την Christensen να την αποκαλεί “όμορφο πνεύμα” ενώ η Naomi πρόσθεσε emoji από μία ραγισμένη καρδιά και ένα περιστέρι.

Το Ίδρυμα Herb Ritts απέτισε φόρο τιμής στο μοντέλο με τον Ritts, που πέθανε το 2002, να δηλώνει το 1999 ότι την είχε φωτογραφίσει περισσότερο από τον οποιονδήποτε, προσθέτοντας ότι είχε το πιο ασυνήθιστο πρόσωπο. “Σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα ανέφερε: “Είμαστε βαθιά λυπημένοι από την είδηση του θανάτου της Tatjana. Οι σκέψεις μας πάνε στα αγαπημένα της πρόσωπα και ιδιαίτερα στον γιο της Jonah.

Η Eva Herzigova έγραψε: “Ένας άγγελος μάς άφησε, Tatjana Patitz… Το να ακούσω για τον θάνατό σου είναι η πιο θλιβερή είδηση που μπορούσα να φανταστώ… Μου λείπεις φοβερά RIP.

Η Crawford μοιράστηκε παλιές φωτογραφίες της με την Patitz σε Insta Stories και μία ραγισμένη καρδιά, ενώ αργότερα έκανε ανάρτηση με μια φωτογραφία της στο πλευρό της Tatjana γράφοντας στη λεζάντα: “Λυπήθηκα πολύ να ακούσω για τον θάνατο της όμορφης Tatjana Patitz. Ήμασταν μωρά μαζί στη βιομηχανία της μόδας και νιώθω ότι μεγαλώσαμε μαζί. Ήμασταν σε τόσο πολλές φωτογραφίσεις μαζί και στα παρασκήνια των επιδείξεων. Τη θεωρούσα γλυκομίλητη, ευαίσθητη, ευγενική, και της οποίας δεν μπορούσες να ξεχάσεις αυτά τα διαπεραστικά μάτια. Η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση ήταν μεταδοτική. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της -ειδικά στον γιο της που τον λάτρευε”. RIP” 

Το μοντέλο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue τον Οκτώβριο του 1985 και εμφανίστηκε σε άλλα έξι εξώφυλλα πριν από τη διαβόητη φωτογράφιση με τα άλλα supermodel από τον Peter Lindbergh το 1990. Το 2016 κόσμησε τα εξώφυλλα της Vogue για το τεύχος Οκτωβρίου μαζί με τις Helena Christensen και Karen Alexander.

Μετά την εμβληματική φωτογράφιση για το τεύχος Ιανουαρίου 1990, συνεργάστηκε με μεγάλους οίκους μόδας, μεταξύ των οποίων οι Chanel, Calvin Klein και Versace. Επέλεξε να ζει στην Καλιφόρνια για να είναι κοντά στη φύση και τα αγαπημένα της ζώα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα που είχαν επιλέξει τη ζωή στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Δεξίωση Paolo Bulgari στο “Ledoyen” Pavilion – Photo by Micheline Pelletier/Sygma via Getty Images

Ήταν παντρεμένη με τον Jason Johnson για έξι χρόνια και το ζευγάρι είχε έναν γιο, τον Jonah, που γεννήθηκε τον Νοέμβριο το 2004.

Η ομάδα του φωτογράφου Peter Lindbergh έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter: “Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο της Tatjana Patitz, μιας μακροχρόνιας φίλης του Peter. Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την καλοσύνη, την εσωτερική ομορφιά και την εξαιρετική ευφυΐα της Tatjana. Οι σκέψεις μας πάνε στους αγαπημένους της και ιδιαίτερα στον Jonah. Θα μάς λείψει πάρα πολύ”.

Σε συνέντευξή της το 2020, η Patitz είχε πει ότι “δεν πούλησε ποτέ την ψυχή της” και ότι αγωνιζόταν τακτικά ως ιππέας στην εφηβεία της. Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram ήταν τον Αύγουστο. Γιόρτασε την εθνική ημέρα του σκύλου ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα σκυλάκια της, Matilda και Gatsby.

Σε συνέντευξή της το 1998 είχε πει: “Οι άνθρωποι πάντα έλεγαν ότι έδειχνα ξεχωριστή, ότι δεν έμοιαζα με καμία άλλη. Και επρόκειτο να τα καταφέρω εξαιτίας αυτού“.

Η Tatjana Patitz περπατά στην πασαρέλα στην επίδειξη μόδας Chanel Haute Couture Φθινόπωρο/Χειμώνας 1991-1992 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού τον Ιούλιο του 1991- Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Ενώ αρχικά δεν ήταν γνωστή η αιτία θανάτου της, η ατζέντισσα της Tatjana Patitz, Corinne Nicolas, επιβεβαίωσε ότι το supermodel έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Σε δήλωσή της στο PEOPLE, επεσήμανε: “Άφησε πίσω τον γιο της, την αδελφή της και τους γονείς της. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον θάνατό της. Ήταν μια συμπονετική ψυχή, ευγενική και γενναιόδωρη καρδιά και ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων. Ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς που υποστήριξε ήταν η προστασία και διατήρηση των άγριων αλόγων”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα