Συναγερμός στη Βρετανία από ιό που μετατρέπει τα περιστέρια σε… ζόμπι: Ποια είναι τα συμπτώματα

Μια σοβαρή ασθένεια που μεταμορφώνει τα περιστέρια σε… ζόμπι έχει κάνει την εμφάνισή της στη Βρετανία, σκορπώντας την ανησυχία στους ειδικούς. Μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει πληθυσμούς στο Τζέρσεϊ, όπου ορισμένα πουλιά χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία, σύμφωνα με την εφημερίδα the Sun.

Ένα καταφύγιο ζώων προειδοποίησε για τη “σταθερά θανατηφόρα ιογενή ασθένεια” και τα τρομακτικά συμπτώματά της.

Τα περιστέρια που νοσούν από τον παραμυξοϊό των περιστεριών, γνωστό και ως PPMV ή νόσο του Νιούκαστλ, εμφανίζουν μια σειρά από νευρολογικά συμπτώματα: Στρίβουν βίαια το λαιμό τους, κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, παρουσιάζουν γενική αδυναμία και καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τα φτερά τους, ενώ έχουν και πράσινα περιττώματα.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Πτηνών ΑΠΘ, Βασίλης Τσιουρής μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» είπε ότι «δεν είναι ένα καινούριο νόσημα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το 1970 στη Μέση Ανατολή και έκτοτε έχει μια παγκόσμια εξάπλωση».

«Η κλινική εικόνα δεν είναι ευχάριστη για τα πτηνά. Προσβάλλει το πεπτικό και το νευρολογικό σύστημα. Δεν καταλήγουν πάντα τα πτηνά. Στο θέαμα και μόνο τρομάζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιουρής.

Σε ερώτηση για το εάν και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της βρώσης, ο καθηγητής απάντησε:

«Kαμία σχέση δεν έχει με τη δημόσια Υγεία. Δεν μεταδίδεται μέσω της βρώσης, ούτε και αν τα πιάσουμε. Καλό είναι όμως να μην τα πιάνουμε τα πτηνά αυτά».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα