Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας στα 86 του χρόνια
Credit: miqu77/Shutterstock

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιδρυτής της Mediaset είχε επιστρέψει στο Σαν Ραφαέλε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο, διάρκειας 45 ημερών, λόγω πνευμονίας και μιας μορφής λευχαιμίας. Ο ιδρυτής της Forza Italia είχε πάρει εξιτήριο πριν από μερικές εβδομάδες.

Το πρωί, ο αδελφός του Πάολο και τα παιδιά του είχαν σπεύσει στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν ήδη η Marta Fascina, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του ’70 επιχείρησε τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Credit: emipress/Shutterstock

Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκτά τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο το γνωστό «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Il Giornale», ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιέχονται υπό τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του.

Yπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.

Credit: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διετέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν.

Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ό πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Πηγή: Τα βιογραφικά στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα