Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Αυτή είναι η διαθήκη του – Ποιο παιδί του πήρε το χρίσμα του διαδόχου, το ποσό που άφησε στη Marta Fascina
Credit: miqu77/Shutterstock

Στη δημοσιότητα έρχεται η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την οποία αφήνει 100 εκατ. ευρώ στη σύντροφό του, Marta Fascina, αλλά και 30 εκατ. ευρώ σε έναν συνεργάτη του με διασυνδέσεις με τη Μαφία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 86 ετών, διευθέτησε επίσης μια διαμάχη σχετικά με το ποιο από τα πέντε παιδιά του θα αναλάβει τον έλεγχο της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των 5,8 δισεκατομμυρίων λιρών του μεγιστάνα, το οποίο περιελάμβανε εκδοτικά, τραπεζικά και τηλεοπτικά συμφέροντα, δόθηκε στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του.

Η σύντροφος του δισεκατομμυριούχου Marta Fascina, η οποία στα 33 της χρόνια ήταν 53 χρόνια νεότερή του, θα πάρει 100 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν δέθηκε ποτέ με τα δεσμά του γάμου, αφού τα παιδιά του απέτρεψαν τον γάμο. Ο μικρότερος αδελφός του Μπερλουσκόνι, ο Πάολο, κληρονόμησε επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαφωνίες σχετικά με το τι θα κληρονομήσει ο καθένας, οι οποίες λέγεται ότι είχαν φουντώσει ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής οικογένειας μετά τον θάνατο του “Καβαλιέρε” στις 12 Ιουνίου, φαίνεται τώρα ότι έχουν επιλυθεί.

Στη διαθήκη του, ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα κληροδοτήματα για τη Fascina, τον Πάολο και τον συνδεδεμένο με τη Μαφία επιχειρηματικό συνεργάτη Marcello Dell’Utri, ήταν σε αναγνώριση “της αγάπης που είχα γι’ αυτούς και της αγάπης που είχαν για μένα.”

Ο Dell’Ultri είναι ο μόνος δικαιούχος της διαθήκης του Berlusconi εκτός της οικογένειας του μεγιστάνα και δήλωσε ότι συγκινήθηκε μέχρι δακρύων από την απόφαση του εκλιπόντος φίλου του να του χαρίσει μια τέτοια περιουσία.

Ο επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια υπό κράτηση αφού κρίθηκε ένοχος το 2014 ότι από το 1974 έως το 1992 λειτουργούσε ως μεσάζων για τη σικελική μαφία και την επιχειρηματική ελίτ του Μιλάνου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του Μπερλουσκόνι. Ο Dell’Utri, ο οποίος κατάγεται από τη Σικελία, πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες.

Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να κλαίω από σήμερα το πρωί“, δήλωσε ο Dell’Utri στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, λέγοντας ότι δεν περίμενε το κληροδότημα του Μπερλουσκόνι και ότι δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου.

‘Ήταν σαν αδελφός για μένα. Γνωριζόμασταν για περισσότερα από 60 χρόνια. Πάντα με βοηθούσε. Ακόμη και στο πανεπιστήμιο, μοιραζόταν τις σημειώσεις του“, επεσήμανε ο 81χρονος Dell’Utri που διηύθυνε τη διαφημιστική εταιρεία του Μπερλουσκόνι και τον βοήθησε να ιδρύσει το Forza Italia.

Τα δύο παιδιά του Μπερλουσκόνι και της πρώτης συζύγου του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Carla Dall’Oglio, θα κατέχουν μαζί το 53% της Fininvest. Μέχρι τώρα κατείχαν το 7,65%.

Η Marina ήταν ευρέως επικρατέστερη για να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του πατέρα της και ηγείται του διοικητικού συμβουλίου της Fininvest από το 2005.

Περιγράφεται από τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί της ως ένα σκληρό και απαιτητικό αφεντικό, και ο πατέρας της την οδήγησε στην εταιρική ζωή κοντά στα 20 της και η επιρροή της αυξήθηκε όταν ο πατέρας της αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί μετά την είσοδό του στην πολιτική το 1994.

Ο αδελφός της Pier, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη του οικογενειακού τηλεοπτικού δικτύου Mediaset, έχει επίσης θεωρηθεί από τις αγορές ως ασφαλή χέρια.

Τα άλλα τρία παιδιά του Μπερλουσκόνι, ο Luigi, η Eleonora και η Barbara, από τον δεύτερο γάμο του με τη Veronica Lario, θα ελέγχουν από κοινού το υπόλοιπο 47% της Fininvest, δήλωσε πηγή.

Προηγουμένως κατείχαν από κοινού το 21,42%, αλλά δεν είχαν υψηλόβαθμους εκτελεστικούς ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Η περιουσία του Μπερλουσκόνι αποτιμάται από το Forbes σε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ (5,5 δισεκατομμύρια λίρες) και ελέγχει το 61,21% της Fininvest.

Κανένας μέτοχος δεν θα ασκεί συνολικό ατομικό έμμεσο έλεγχο της Fininvest SpA, τον οποίο προηγουμένως ασκούσε ο ίδιος ο πατέρας τους”, ανέφερε η Fininvest σε σύντομη ανακοίνωσή της την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι το περιεχόμενο της διαθήκης είχε κοινοποιηθεί στους κληρονόμους.

Η οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών ελέγχει πληθώρα εταιρειών, μεταξύ των οποίων τον τηλεοπτικό όμιλο MediaForEurope (πρώην Mediaset), του οποίου ηγείται ο Pier Silvio Berlusconi, τον εκδοτικό οίκο Mondadori, του οποίου προεδρεύει η Marina Berlusconi, και την τράπεζα Mediolanum.

Η Marina Berlusconi,, πρόεδρος της Fininvest από το 2005, επιβεβαιώθηκε στη θέση της σε συνέλευση των μετόχων στo τέλoς Ιουνίου, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Danilo Pellegrino.

Η εν λόγω συνέλευση ενέκρινε επίσης την καταβολή μερίσματος 100 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Fininvest φέτος, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2022.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα