Η πρόσφατη εξαγορά του SKKN by Kim από τη Skims σηματοδοτεί την τρίτη προσπάθεια της Kim Kardashian να χτίσει μια επιτυχημένη αυτοκρατορία ομορφιάς, παρά το γεγονός ότι το brand περιποίησης της επιδερμίδας διαθέτει περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram – έναν αριθμό που πολλοί θεωρούν δείκτη επιτυχίας.
Ωστόσο, με χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς να κατακλύζουν το διαδίκτυο, η γραμμή μεταξύ πραγματικής επιτυχίας και τεχνητής απήχησης γίνεται ολοένα και πιο θολή. Αυτό γεννά το ερώτημα: Ποια celebrity brands είναι πραγματικά δημοφιλή και ποια βασίζονται σε ψεύτικους ακόλουθους για να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους;
Με αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία κοινωνικών μέσων και influencer marketing Socially Powerful διερεύνησε τα celebrity brands με τα πιο «φουσκωμένα» προφίλ στο Instagram, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από την ψηφιακή τους κυριαρχία.
Βασικά Ευρήματα της Έρευνας
• Το brand με το μεγαλύτερο ποσοστό ψεύτικων ακολούθων είναι το The Row των Mary-Kate και Ashley Olsen, με το 32,3% των ακολούθων να θεωρούνται μη πραγματικοί.
• Η Kylie Cosmetics καταλαμβάνει την 6η θέση, αλλά έχει το υψηλότερο ποσοστό bot accounts (15,47%).
• Τέσσερις εταιρείες της οικογένειας Kardashian-Jenner βρίσκονται στη λίστα με τα 15 celebrity brands που έχουν τους περισσότερους ψεύτικους ακόλουθους.
Τα 5 Celebrity Brands με τους Περισσότερους Ψεύτικους Ακόλουθους
1. The Row – Mary-Kate & Ashley Olsen
Το brand The Row, που ιδρύθηκε από τις Olsen Twins το 2006, καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ψεύτικων ακολούθων. Συγκεκριμένα, το 32,3% των ακολούθων θεωρείται πλαστό, δηλαδή περίπου 873.359 λογαριασμοί. Από αυτούς, το 10,79% εκτιμάται ότι είναι bot accounts.
2. Good American – Khloé Kardashian
Το Good American, το fashion brand της Khloé Kardashian, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 30,56% των ακολούθων να θεωρούνται ψεύτικοι – αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 740.000 λογαριασμούς. Επιπλέον, το 9,14% αυτών είναι πιθανότατα bots. Παρόλο που η ψεύτικη αυτή απήχηση ενισχύει την online εικόνα του brand, το ποσοστό engagement παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 0,02%, το χαμηλότερο ανάμεσα στα brands που εξετάστηκαν.
3. Poosh – Kourtney Kardashian
Το lifestyle brand Poosh της Kourtney Kardashian κατατάσσεται τρίτο, με το 28,98% των ακολούθων του στο Instagram να θεωρούνται ψεύτικοι. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια λογαριασμοί φαίνεται να είναι πλαστοί, ενώ το 10,95% αυτών εκτιμάται ότι είναι bots. Παράλληλα, το Poosh έχει και το χαμηλότερο ποσοστό engagement (0,10%), γεγονός που υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση με το brand είναι ελάχιστη.
4. SKIMS – Kim Kardashian
Το SKIMS, το loungewear και lingerie brand της Kim Kardashian, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με το 28,70% των ακολούθων του να θεωρούνται ψεύτικοι – αριθμός που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια λογαριασμούς. Παρόλο που το brand έχει αυξήσει τα έσοδά του πάνω από πέντε φορές από το 2020, φαίνεται ότι εξακολουθεί να βασίζεται σε ψεύτικα προφίλ για να ενισχύσει την εικόνα του. Επιπλέον, διαθέτει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό bot accounts (13,46%) ανάμεσα στα brands της λίστας.
5. Savage X Fenty – Rihanna
Το Savage X Fenty, το brand εσωρούχων της Rihanna, κατατάσσεται πέμπτο στη λίστα, με το 27,58% των ακολούθων του στο Instagram να θεωρούνται ψεύτικοι. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια προφίλ είναι πλαστά. Από αυτά, το 7,67% είναι bot accounts. Παρά την τεχνητά αυξημένη απήχηση, το Savage X Fenty έχει πολύ χαμηλό engagement, μόλις 0,07%.

Ο Αντίκτυπος των Ψεύτικων Ακολούθων στην Εικόνα των Brands
Ένας εκπρόσωπος της Socially Powerful σχολίασε τη σημασία των ψεύτικων ακολούθων για την αντίληψη του κοινού σχετικά με τα brands: “Χωρίς διερεύνηση, είναι δύσκολο για τους πραγματικούς ακόλουθους να αντιληφθούν πόσο ψεύτικη κίνηση λαμβάνει μια σελίδα. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της δημοτικότητας, όμως στην πραγματικότητα, οι ψεύτικοι ακόλουθοι δεν μετατρέπονται ποτέ σε πραγματικούς υποστηρικτές ενός brand. Τα bots δεν αγοράζουν προϊόντα, δεν δημοσιεύουν αυθόρμητα για αυτά και δεν τα προωθούν με φυσικό τρόπο.”
Και συνέχισε: “Τα πιο αξιόπιστα brands στο διαδίκτυο δεν χτίζουν την εικόνα τους μόνα τους – είναι η δύναμη των κοινωνικών δικτύων που τους δίνει αξιοπιστία. Αν ένα brand έχει εκατομμύρια ψεύτικους ακόλουθους για να φαίνεται μεγάλο, αλλά δεν υπάρχει πραγματική δραστηριότητα γύρω του, τότε είναι δύσκολο να αποκτήσει ουσιαστική κοινωνική απήχηση. Σε γενικές γραμμές, οι ψεύτικοι ακόλουθοι δημιουργούν μόνο μια ψευδαίσθηση επιτυχίας, χωρίς πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά.”
Η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλά celebrity brands επενδύουν σε ψεύτικους ακόλουθους για να ενισχύσουν την εικόνα τους στο Instagram. Ωστόσο, η τεχνητή αυτή δημοτικότητα δεν μεταφράζεται σε πραγματική απήχηση ή πωλήσεις. Αντιθέτως, brands που χτίζουν την αξιοπιστία τους μέσα από πραγματική αλληλεπίδραση με το κοινό είναι εκείνα που καταφέρνουν να εδραιωθούν μακροπρόθεσμα.