Πάσχα: Η έννοια της συγχώρεσης – Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας

Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με συναισθήματα αγάπης, οικογενειακής ζεστασιάς, χαράς, τραπέζια με ευωδιαστές μυρωδιές και μέρες ξεκούρασης. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε πολύ όμορφες αναμνήσεις, ιδιαίτερα από τα παιδικά μας χρόνια.

Ωστόσο μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά αυτές τις άγιες μέρες για πολλούς λόγους. Ίσως γιατί κάποιοι βιώνουν μία απώλεια, άλλοι εργάζονται και κάποιοι άλλοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Για τους ανθρώπους αυτούς το Πάσχα μπορεί να αποδειχτεί μία εξαιρετικά δύσκολη συναισθηματικά περίοδος καθώς αισθήματα θλίψης και βαθιάς μελαγχολίας έρχονται στην επιφάνεια.

Για τη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας, τα μηνύματα του Θείου δράματος, της Ανάστασης και της συγχώρεσης μίλησε στο Instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία, η Ψυχολόγος, Κλινική Νευροψυχολόγος Ευγενία Παπαχρηστοπούλου.

Μεγάλη Εβδομάδα, Σταύρωση, Θεία Πάθη, Αποκαθήλωση, Ανάσταση, Πάσχα: έννοιες βαρύγδουπες και δύσκολα κατανοητές από τον ανθρώπινο νου εμπεριέχονται στην ανοιξιάτικη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Σχήμα οξύμωρο. Η φύση ανθίζει, ο καιρός ανοίγει, η μέρα μεγαλώνει και εμείς θρηνούμε και μνημονεύουμε το δρόμο προς το Γολγοθά, την προδοσία τον θάνατο.

Και φέτος, συγκυριακά το Πάσχα μάς βρίσκει με βαθύ θρήνο και ανείπωτο πένθος λόγω των γεγονότων που ζήσαμε τελευταία. Βαθιά μελαγχολία, κατάνυξη, εσωτερικός αναλογισμός που συμβαδίζουν με το πνεύμα των ημερών.

Ποιο είναι το νόημα του Πάσχα;

Το Πάσχα είναι η γιορτή που βιώνεται κυρίως μέσα στην Εκκλησία για να εισπράξει κανείς το μήνυμά της και την ευκαιρία για τους πιστούς να βρεθούν κοντά σε όλη τη βίωση του Θείου Δράματος. Άλλωστε, η θρησκευτικότητα και η πνευματικότητα νοηματοδοτεί το σκοπό ύπαρξης μας και προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα. Τα μηνύματα που δίνει το Θείο Δράμα είναι πολύτιμα για την ίδια τη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Άνοιξη είναι εδώ και στο τέλος των ημερών το μήνυμα αυτής της γιορτής είναι πάντα χαρούμενο και αναβιώνει την ελπίδα ότι αυτή είναι σύμφυτη με την ίδια τη ζωή. Η ζωή κυριαρχεί, η Ανάσταση πάντα έρχεται μετά το θάνατο και η προσδοκία της αιώνιας ζωής γίνεται σκοπός για τον πιστό. Η χαρά έρχεται μετά τη λύπη και η νίκη μετά την ήττα.

Μέσα από τα θρησκευτικά μηνύματα αναδύονται έννοιες όπως η συγχώρεση, η αγάπη, ο αλτρουϊσμός, η ενσυναίσθηση που όσο επιθυμητές και αν είναι άλλο τόσο δύσκολο να βιωθούν.

Η έννοια της συγχώρεσης κυριαρχεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Τι ρόλο παίζει στη ζωή μας;

Συνήθως, ο νους πάει αυτόματα στη συγχώρεση των άλλων και αυτόματα κατακλυζόμαστε από δύσκολα συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη και επώδυνες αναμνήσεις. Έχουμε σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε  από τον ίδιο μας τον εαυτό; Να συγχωρέσουμε, να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας; Να βιώσουμε και να κάνουμε πράξη την αγάπη πρώτα σε μας; Να μαλακώσουμε και να γαληνέψουμε βιώνοντας και ευγνωμονώντας για τα κεκτημένα μας; Κάνοντας την αρχή από τον ίδιο μας τον εαυτό θα μπορέσουμε να δούμε με άλλη οπτική τους σημαντικούς άλλους που είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας.

Άλλωστε, το Πάσχα είναι για αρκετούς διακοπές, μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να αποδράσουν για λίγο εκτός πόλης, να βρεθούν και να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, να δημιουργήσουν καινούργιες εμπειρίες και αναμνήσεις. Ακόμα και για αυτούς που επιλέγουν την πόλη να περάσουν αυτές τις ημέρες είναι μια ευκαιρία να κάνουν διαφορετικά πράγματα από αυτά της καθημερινότητας, όπως να συμμετέχουν στις τελετουργικές εκδηλώσεις της εκκλησίας, να τηρήσουν τα έθιμα, να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους τα βαθιά μηνύματα του Πάσχα. Τα δώρα επίσης ως έθιμο είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά στους αγαπημένους μας, να εκφράσουμε την αγάπη μας, να δώσουμε και να πάρουμε χαρά.

Η άνοιξη που έχει ήδη αφήσει πίσω της έναν χειμώνα ούτως ή άλλως σηματοδοτεί ευχάριστα συναισθήματα. Η χαρά, η ελπίδα, οι προσδοκίες γεννιούνται και κυριαρχούν. Το μήνυμα ότι οι δύσκολες καταστάσεις είναι μόνο μια έκφανση της ζωής έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Η αίσθηση ότι η ανθρώπινη φύση εμπεριέχει την παντοδυναμία της αιώνιας ύπαρξης μας δίνει κουράγιο και ελπίδα να συνεχίζουμε αντιμετωπίζοντας τις όποιες δυσκολίες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα