Νίκος Ρίζος: 24 χρόνια από τον θάνατο του τεράστιου “κοντού” του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Νίκος Ρίζος έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1999. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και τον αποκαλούσαν“ο πιο κοντός γίγαντας του κινηματογράφου”. Η σελίδα «Το σπίτι του ηθοποιού» στο Instagram τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ρίζου με μια συγκινητική ανάρτηση.

“Ο γίγας της Κυψέλης, το παιδί της πιάτσας, ο μάγκας, ο «πινέζας» που δεν μάσαγε ποτέ, ο καθηγητής Ντερέκης και κυρίως ο «κοντός» του ελληνικού σινεμά χάριζε απλόχερα γέλιο στα 50 χρόνια που μέτρησε η διαδρομή του!!

Στις 20 Απριλίου 1999 ήταν η τελευταία πράξη μιας ζωής που ταυτίστηκε με το ελληνικό σινεμά και έμελλε να γίνει συνώνυμο του γέλιου και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του, ο Ρίζος είχε τιμηθεί για τη συνολική του προσφορά με το θεατρικό βραβείο «Παναθήναια»”, ανέφερε η ανάρτηση.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο “Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος”, που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες.

Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια.

Το μεγάλο «ατού» και χαρακτηριστικό του κωμικού ηθοποιού ήταν το ύψος του. Το οποίο μόλις έφτανε το 1,50 και είναι ένα χαρακτηριστικό που ο ηθοποιός το έπαιρνε και το μετέτρεπε σε αυτοσαρκασμό στις ταινίες του. Θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη στην καριέρα του ηθοποιού, αλλά τον έκανε «γίγαντα» τόσο στις ταινίες που όλοι αγαπήσαμε όσο και στις καρδιές μας.

Έπαιξε σε περίπου 130 κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, επίσης του Τσιφόρου, Συμμορία εραστών κ.ά.

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά “Ο δρόμος” του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη “Η αίθουσα του θρόνου” στο Mega.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κατοικούσε στου Γκύζη. Ο Νίκος Ρίζος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 20 Απριλίου του 1999 σε ηλικία 75 ετών και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Κηδεύτηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως είχε αναφέρει ο μοναχογιός του Κωνσταντίνος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, ο Ορέστης Μακρής έλεγε στον Ρίζο τη δεκαετία του ’50 όταν έπαιζαν μαζί «Βλάχο, πάνω στη σκηνή θα πεθάνεις εσύ με τέτοιο ταλέντο». Εκείνη την Τρίτη 20 Απριλίου του 1999, ο ηθοποιός είχε παραπονεθεί στον γιο του για μια έντονη αδιαθεσία που ένιωθε. Το ίδιο μεσημέρι, και καθώς τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο Νίκος Ρίζος άφηνε την τελευταία του πνοή από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα