“Μία σφαίρα στην καρδιά”: Η χαμένη “ταινία” της Τζένης Καρέζη – Η σπάνια φωτογραφία με τους Γάλλους ηθοποιούς

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instragram μια σπάνια φωτογραφία στην οποία η Τζένη Καρέζη ποζάρει με τον Γάλλο ηθοποιό Σάμι Φρέι και τη Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Φρανσουάζ Αρντί στο πάρτι που διοργανώνεται πριν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας “Μια σφαίρα στην καρδιά”.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Η Τζένη Καρέζη με τον σταρ του γαλλικού σινεμά Σάμι Φρέι και την θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Φρανσουάζ Αρντί , στις 15 Μαΐου του 1965 στο Παρίσι, σε πάρτι που διοργανώνεται πριν την έναρξη των γυρισμάτων του ελληνογαλλικού φιλμ νουάρ “Une Balle Au Coeur” (Μια σφαίρα στην καρδιά) , που αποτελεί και την μοναδική διεθνή κιν/φική συμμετοχή της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ζαν-Ντανιέλ Πολέ επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1962 για τα γυρίσματα του αριστουργηματικού ντοκιμαντέρ “Μεσόγειος”, όπου μαγεύεται από τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, τον οποίο και αποκαλεί στην συνέχεια ως “Δεύτερη ανεξάντλητη πατρίδα”. Την ίδια χρονιά γνωρίζει τον σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Βάσσες” στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα, ο οποίος θα τον μυήσει στον ελληνικό πολιτισμό και στην επιστροφή του δύο χρόνια αργότερα στην Ελλάδα, αποφασίζει να κάνει με τον Έλληνα δημιουργό την παραπάνω ταινία . Το σενάριο είναι του συγγραφέα Πιέρ Κάστ , μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την παραγωγή αναλαμβάνουν οι εταιρείες CMS και Lebesis Films του σπουδαίου θεατρικού παραγωγού και φίλου ζωής της Τζένης, Γιώργου Λεμπέση.

Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι δικοί μας Βασίλης Διαμαντόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Σπύρος Φωκάς, Δημήτρης Μυράτ, Αρτέμης Μάτσας, Ζαννίνο και Νίκος Φέρμας. Τα γυρίσματα γίνονται το καλοκαίρι του 1965 σε Αθήνα, Τρούμπα, Δελφούς, Σκύρο και Σικελία και παρά το γεγονός ότι δεν κάνει την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία στην Γαλλία όπου και κάνει πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ξεχωρίζει από τα υπέροχα πλάνα και την απαράμιλλη λάμψη και ακτινοβολία της Τζένης που σπάει κυριολεκτικά τον φακό. Τo συγκεκριμένο φιλμ θεωρούνταν χαμένο για χρόνια μέχρι και το 2018 όπου εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως από την Γαλλική Ταινιοθήκη και κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα στα θερινά σινεμά της Αθήνας από την Carousel Films.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα