Μια από τις πιο παράξενες αλλά και σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν αυτές τις ημέρες τη γαλλική επικαιρότητα είναι η κλοπή σαλιγκαριών αξίας 90.000 €. Το περιστατικό σημειώθηκε στη φάρμα L’Escargot des Grands Crus, που βρίσκεται στο Bouzy στην περιοχή Σαμπανία, μια περιοχή γνωστή για της υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που τροφοδοτούν κορυφαίους σεφ. Ιδιοκτήτης της φάρμας είναι ο Jean-Mathieu Dauvergne, ο οποίος μίλησε με απόγνωση για την τεράστια απώλεια της ετήσιας παραγωγής του.
Εσείς που αγαπάτε την ενημέρωση γύρω από τη γαστρονομία, θα γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη φάρμα θεωρείται μία από τις πιο ποιοτικές στη Γαλλία. Τα σαλιγκάρια της προορίζονταν για προμήθεια σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ανάμεσά τους και το φημισμένο Domaine Les Crayères, που διαθέτει αστέρι Michelin και σερβίρει signature πιάτο με escargots σε puff pastry. Αν και τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η παραγωγή της φάρμας καλύπτει παραγγελίες πολλών καταξιωμένων εστιατορίων, προς το παρόν έχει κατονομαστεί μόνο το συγκεκριμένο.

Η κλοπή έγινε μέσα στη νύχτα, με τρόπο που δείχνει ξεκάθαρα επαγγελματισμό και οργάνωση. Οι δράστες έκοψαν τον φράχτη, έσπασαν την πόρτα με λοστό, απενεργοποίησαν τους ανιχνευτές φωτός και έφτασαν στις ψυκτικές εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονταν περίπου 450 κιλά φρέσκων και κατεψυγμένων σαλιγκαριών. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, αυτό αντιστοιχεί στην ολόκληρη ετήσια παραγωγή, που θα αξιοποιούνταν για περίπου 10.000 γεύματα.
Ο Dauvergne τόνισε πως η φήμη της φάρμας για σταθερή, υψηλή ποιότητα ήταν πιθανότατα ο λόγος που έγινε στόχος. Η αλυσίδα προμηθειών της υψηλής γαστρονομίας βασίζεται σε μικρούς παραγωγούς που εγγυώνται αυθεντικότητα και άριστη πρώτη ύλη και αυτό ακριβώς το κενό εκμεταλλεύονται οργανωμένα κυκλώματα, όπως εκτιμά η αστυνομία. Δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για μια απλή ευκαιριακή ληστεία.

Για τα εστιατόρια που συνεργάζονταν με τον Dauvergne τα προβλήματα είναι ήδη ορατά. Πηγές αναφέρουν πως αρκετοί σεφ προτιμούν να αφαιρέσουν προσωρινά τα escargots από το μενού τους, παρά να καταφύγουν σε προϊόν μη ταυτόσημης ποιότητας. Αυτό αποδεικνύει πόσο κρίσιμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παραγωγούς και τα εστιατόρια υψηλής κουζίνας.
Παρά την προσπάθεια της φάρμας να αναπληρώσει τις απώλειες μέσω άλλων παραγωγών, η ζημιά στις παραγγελίες των γιορτών είναι ήδη μεγάλη. Η υπόθεση ρίχνει φως στο πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η εφοδιαστική αλυσίδα της gourmet κουζίνας και πώς ακόμη και μια φυσική πρώτη ύλη, όπως τα σαλιγκάρια, μπορεί να αποτελέσει στόχο οργανωμένου εγκλήματος όταν αποκτά μεγάλη οικονομική και γαστρονομική αξία.