Kirsty Smitten: Πέθανε στα 29 της η πρωτοπόρος επιστήμονας – Δημιούργησε νέα κατηγορία αντιβιοτικών
Credit: Kirsty Smitten/linkedin.com

Στα 29 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Kirsty Smitten, πρωτοπόρος επιστήμονας, που δημιούργησε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Η Kirsty Smitten είχε μόλις λίγους μήνες ζωής αφού διαγνώστηκε με καρκίνο της καρδιάς, μια ανίατη ασθένεια τόσο σπάνια που προσβάλλει μόλις δύο άτομα ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Φεβρουάριο, και έχασε τη μάχη της για τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου.

Υποβαλλόταν σε θεραπεία στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ για επτά εβδομάδες πριν από τον θάνατό της. Η οικογένειά της βρισκόταν στο προσκέφαλό της τις τελευταίες στιγμές της.

Η κουνιάδα της, Sukhi Smitten, σύζυγος του μεγαλύτερου αδελφού της, Matt, δήλωσε: “Η Kirsty πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά αυτός ήταν ένας τόσο επιθετικός καρκίνος που δεν μπόρεσε να τον νικήσει.

Έλεγε συνεχώς για πόσα πράγματα είχε να ζήσει – ο αδελφός της, ο Dan, παντρεύεται τον Νοέμβριο και ο Matt και εγώ περιμένουμε μωρό τον Φεβρουάριο. Θα ήταν η πιο υπέροχη θεία. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι.”

Η οικογένεια δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τον αιφνίδιο θάνατο του φαινομενικά υγιούς πατέρα της Smitten, Kevin, 61 ετών, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άρχισαν να εκφράζονται φόβοι για την υγεία της.

Η Smitten, η οποία έπαιζε χόκεϊ και ποδόσφαιρο κάθε μέρα, ξύπνησε τη νύχτα με αφόρητους πόνους στο στήθος τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε η Mail On Sunday νωρίτερα φέτος. Χρειάστηκαν τρεις μήνες εξετάσεων για να διαγνωστεί τελικά με καρδιακό αγγειοσάρκωμα, έναν όγκο στην καρδιά της.

Αυτός ο τύπος όγκου θα μεγαλώσει ξανά και είναι πιθανό να εξαπλωθεί ή να σκάσει, προκαλώντας την ανεπάρκεια της καρδιάς της, και η Kirsty ήλπιζε να ζήσει αρκετά για να βρεθεί μια θεραπεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών, η βιοχημικός, η οποία είχε διδακτορικό στη Χημεία και το 2020 βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού Forbes 30 Under 30 για την επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη, συνέχισε να ηγείται της μάχης κατά της μικροβιακής αντοχής, αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία – η οποία είδε βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και να μην ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα.

Με την ομάδα της στη Metallo Bio, μια εταιρεία που ίδρυσε με την υποστήριξη του επιβλέποντα καθηγητή της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, η Smitten ανέπτυξε δύο αντιβιοτικές ενώσεις για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των κλώνων πνευμονίας και μηνιγγίτιδας που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία τους, καθώς και λοιμώξεων που αναπτύσσονται σε πληγές και έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορούσε να εργαστεί, καθώς πάλευε να αναπνεύσει ή να περπατήσει γύρω από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

@healingmysarcomaheart

I thought I’d show my face and talk a bit about primary cardiac angiosarcoma. Rare cancers need to be talked about more, there needs to be more funding into treatments and a better understanding of the cancers to improve diagnosis times. In improving awareness we can improve prognosis and give people with rare cancers a fighting chance! #rarecancer #rarecancers #angiosarcoma #angiosarcomaawareness #sarcoma #sarcomaawareness🎗 #cancer #cancerjourney #cancersucks #cancerawareness #cancerfighter #cancerfight #cancerstory #cancerstories #cancerdiagnosis #diagnosis #diagnosisjourney #diagnosisstory

♬ original sound – Healing my Sarcoma Heart

Η οικογένειά της επιθυμεί να συνεχιστεί η κληρονομιά της, τόσο για την παρουσίαση της νέας κατηγορίας αντιβιοτικών στο κοινό όσο και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το καρδιακό αγγειοσάρκωμα -έκανε τακτικά αναρτήσεις στο Tiktok και στο Instagram και υποστήριζε άλλους πάσχοντες στο διαδίκτυο- και μετά τον θάνατό της.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα