JFK: Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας καταρρίπτει τη θεωρία της “μαγικής σφαίρας” – Ο ισχυρισμός του για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ
O John F. Kennedy και η τότε αρραβωνιαστικιά του Jacqueline Bouvier πάνε διακοπές με το σκάφος τους τον Ιούνιο του 1953. Photo by Hy Peskin/Getty Images

Πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που ήταν παρών στη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy, διατύπωσε έναν συγκλονιστικό ισχυρισμό, ο οποίος καταρρίπτει τη θεωρία της “μαγικής σφαίρας” και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρχαν περισσότεροι από ένας εκτελεστές.

Ο 88χρονος Paul Landis έσπασε τη σιωπή του σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του Kennedy στη διάρκεια αυτοκινητοπομπής που περνούσε από το Ντάλας, και μοιράστηκε με τους New York Times την εκρηκτική ανάμνησή του.

Ο Landis, ο οποίος το 1963 ήταν ένας νεαρός πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που είχε αναλάβει την προστασία της Πρώτης Κυρίας Jaqueline Kennedy, είπε ότι μέσα στο χάος που ακολούθησε τον πυροβολισμό, μάζεψε μια σχεδόν παρθένα σφαίρα που καθόταν στην οροφή του πίσω καθίσματος της ανοιχτής λιμουζίνας.

Ήταν ακριβώς πίσω από το σημείο όπου καθόταν ο Kennedy όταν σκοτώθηκε, λέει. Ο Landis λέει ότι πήρε το βλήμα και το τοποθέτησε στο φορείο του νοσοκομείου του προέδρου για να το διαφυλάξει για τους ερευνητές της αυτοψίας.

Η σφαίρα αυτή, το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που καταγράφηκε στην έρευνα για τη δολοφονία, εδώ και έξι δεκαετίες λέγεται ότι βρέθηκε στο φορείο του κυβερνήτη του Τέξας John Connally και εικάζεται ότι βγήκε από τραύμα στον μηρό του.

Ο Landis πιστεύει ότι η σφαίρα μπορεί να έπεσε στο φορείο του John Connally από το φορείο του Kennedy, ενώ βρίσκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Από καιρό είναι γνωστή ως η “μαγική σφαίρα” – η σφαίρα που υποτίθεται ότι διαπέρασε τον λαιμό του Kennedy από πίσω, στη συνέχεια εισήλθε στον δεξιό ώμο του Connally, χτύπησε το πλευρό του, βγήκε κάτω από τη δεξιά θηλή του, πέρασε μέσα από τον δεξιό καρπό του και χτύπησε τον αριστερό μηρό του.

Όμως ο ισχυρισμός του Landis ότι στην πραγματικότητα είχε βγει από τον Kennedy στην Κάντιλακ του θα μπορούσε να καταρρίψει τη θεωρία της μαγικής σφαίρας – και να ενισχύσει τον ισχυρισμό ότι ο Lee Harvey Oswald δεν έδρασε μόνος του την ημέρα της δολοφονίας.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Warren, ο Kennedy σκοτώθηκε από έναν μοναχικό ένοπλο, τον Lee Harvey Oswald, ο οποίος πυροβόλησε τρεις φορές κατά της αυτοκινητοπομπής από τον έκτο όροφο του κτιρίου της Αποθήκης Σχολικών Βιβλίων του Τέξας με τουφέκι Mannlicher-Carcano των 6,5 χιλιοστών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους πυροβολισμούς αστόχησε, ένας άλλος ήταν η “μαγική σφαίρα” που χτύπησε τόσο τον Kennedy όσο και τον Connally, και η τελευταία σφαίρα χτύπησε θανάσιμα τον Kennedy στο κεφάλι.

Τώρα, ο Landis λέει ότι πιστεύει πως η σφαίρα που ανέσυρε από τη λιμουζίνα μπορεί να ήταν υποφορτισμένη και να ξεκολλούσε από ένα ρηχό τραύμα στην πλάτη του προέδρου, πέφτοντας πίσω στο κάθισμα της λιμουζίνας όταν η μοιραία βολή χτύπησε το κεφάλι του.

Θεωρεί ότι, αφού τοποθέτησε τη σφαίρα στο φορείο του Kennedy, αυτή μπορεί να έπεσε στο φορείο του Connally όταν σπρώχτηκαν μαζί.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο υπάλληλος του νοσοκομείου που βρήκε τη σφαίρα και την παρέδωσε στη Μυστική Υπηρεσία να αναγνώρισε λανθασμένα από ποιο φορείο προερχόταν ή ότι ο απολογισμός του παραποιήθηκε από τους ερευνητές.

Η σφαίρα, η οποία ήταν σχεδόν πλήρως άθικτη, ταυτοποιήθηκε θετικά με το Mannlicher-Carcano του Oswald μέσω βαλλιστικής ανάλυσης. Αλλά αν ο ισχυρισμός του Landis είναι αληθινός, αυτό υποδηλώνει ότι η σφαίρα που χαρακτηρίστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο “Q1” δεν ήταν υπεύθυνη για τους τραυματισμούς του Connolly και ότι δεν υπήρχε η λεγόμενη “μαγική σφαίρα.”

Ο James Robenalt, δικηγόρος και ιστορικός που συνεργάστηκε με τον Landis σε ένα βιβλίο που σκοπεύει να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, πιστεύει ότι η νέα περιγραφή υποδηλώνει την πιθανότητα πολλαπλών εκτελεστών.

“Αν αυτό που λέει είναι αλήθεια, το οποίο τείνω να πιστέψω, είναι πιθανό να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα ενός δεύτερου δράστη, αν όχι ακόμη περισσότερων“, δήλωσε ο Robenalt στους Times.

Αν η σφαίρα που γνωρίζουμε ως μαγική ή παρθένα σφαίρα σταμάτησε στην πλάτη του προέδρου Kennedy, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική θέση της έκθεσης Warren, η θεωρία της μίας σφαίρας, είναι λανθασμένη” εξήγησε ο Robenalt σε ξεχωριστό δοκίμιο για το Vanity Fair το Σάββατο: “Πρώτον, αν η “παρθένα” σφαίρα δεν πέρασε τόσο μέσα από τον Kennedy όσο και από τον Connally, καταλήγοντας με κάποιο τρόπο στο φορείο του Connally, τότε είναι λογικό ότι ο Connally θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είχε χτυπηθεί από μια ξεχωριστή σφαίρα, προερχόμενη από πάνω και προς τα πίσω.

Η αναπαράσταση του FBI υποδηλώνει ότι ο Oswald δεν θα είχε αρκετό χρόνο για να ρίξει δύο ξεχωριστές βολές τόσο γρήγορα ώστε να χτυπήσει τον Connally, αφού τραυμάτισε τον πρόεδρο στην πλάτη.”

Το διαβόητο φιλμ Zapruder δείχνει ότι υπήρξε περίπου ένα δευτερόλεπτο μεταξύ των σωματικών αντιδράσεων του Kennedy και του Connally όταν πυροβολήθηκαν.

Οι εμπειρογνώμονες του FBI εκτίμησαν ότι ο Oswald χρειαζόταν τουλάχιστον 2,3 δευτερόλεπτα για να πυροβολήσει, να λειτουργήσει το κλείστρο της καραμπίνας, να σημαδέψει και να ρίξει άλλον έναν πυροβολισμό.

Η μικρότερη διαφορά μεταξύ των αντιδράσεων του Kennedy και του Connally έχει από καιρό εξηγηθεί ως οφειλόμενη στο γεγονός ότι μία μόνο σφαίρα έπληξε και τους δύο άνδρες, με τον Connally να καθυστερεί ελαφρώς να συνειδητοποιήσει ότι είχε πυροβοληθεί.

Η ιστορία του Landis εγείρει επίσης ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξηγηθούν τα τραύματα του Kennedy.

Η αυτοψία του Kennedy έδειξε τα ακόλουθα τραύματα από σφαίρα: ένα μικρό καθαρό τραύμα στην πλάτη του, γύρω από την περιοχή της δεξιάς ωμοπλάτης του- ένα μικρό καθαρό τραύμα στο μπροστινό κέντρο του λαιμού του- ένα μικρό καθαρό τραύμα στο πίσω δεξί μέρος του κρανίου του- και ένα τεράστιο, οδοντωτό τραύμα εξόδου στο δεξί μπροστινό μέρος του κρανίου του.

Η τρύπα από σφαίρα στο πάνω δεξί μέρος της πλάτης του είχε εξηγηθεί εδώ και καιρό ως το σημείο εισόδου μιας σφαίρας που στη συνέχεια εξήλθε από το μπροστινό μέσο του λαιμού του Kennedy. (Το τραύμα στον λαιμό επεκτάθηκε από τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών για μια επείγουσα τραχειοτομία, και η περιγραφή τους για το αρχικό τραύμα ως μικρό έπρεπε να βασιστεί στη νεκροψία).

Αλλά αν το τραύμα από σφαίρα στην πλάτη του, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, δεν μπορούσε να διερευνηθεί σε βάθος για να εντοπιστεί η πορεία της σφαίρας, προκλήθηκε από μια σφαίρα που δεν είχε γεμίσει επαρκώς και η οποία στη συνέχεια έπεσε πίσω στο κάθισμα της λιμουζίνας, τότε από πού προήλθε το τραύμα στον λαιμό;

Ο Robenalt θέτει το στοιχειώδες ενδεχόμενο το τραύμα στον λαιμό να ήταν στην πραγματικότητα ένα σημείο εισόδου, όπως υποπτεύθηκαν αρχικά οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών, λέγοντας ότι η σφαίρα μπορεί να θρυμματίστηκε κατά την πρόσκρουση στη σπονδυλική στήλη του Kennedy.

Σημείωσε ότι ο τεχνικός ακτίνων Χ της αυτοψίας Jerrol F. Custer κατέθεσε το 1997 ότι είχε δει στοιχεία μεταλλικών θραυσμάτων κοντά στο άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης του Kennedy, αλλά ότι η διαφάνεια των ακτίνων Χ ήταν μία από τις τρεις που λείπουν από τα Εθνικά Αρχεία.

Εάν μια σφαίρα εισήλθε στο λαιμό του Kennedy από μπροστά, δεν θα μπορούσε να έχει προέλθεί από τον Oswald από το σημείο πο πυροβόλησε, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πίσω από την αυτοκινητοπομπή τη στιγμή της δολοφονίας.

Η πιθανότητα πολλαπλών εκτελεστών ήταν μια δημοφιλής θεωρία αμέσως μετά τη δολοφονία, με πολλούς να δείχνουν τη λεγόμενη περιοχή του “λόφου του γρασιδιού” στα δεξιά της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής.

Επίσης, η “τριπλή υπόγεια διάβαση” μπροστά από την αυτοκινητοπομπή θα προσέφερε μια υπερυψωμένη θέση ελεύθερου σκοπευτή, ενώ άλλα ψηλά κτίρια περιέβαλλαν την αποθήκη βιβλίων στο πίσω μέρος της αυτοκινητοπομπής.

Ο Robenalt αναγνώρισε στο Vanity Fair ότι “ούτε αυτό το άρθρο ούτε το βιβλίο του Landis έχουν τη διορατικότητα ή την εγκληματολογική εμπειρία για να διακινδυνεύσουν νέα συμπεράσματα” σχετικά με έναν δεύτερο δράστη.

Άλλοι θα πρέπει να αναλύσουν πλήρως τα στοιχεία για να δουν πού οδηγούν τώρα“, πρόσθεσε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα