Jacinda Ardern: Παραίτηση-σοκ για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας – Tα σχέδιά της για την επόμενη μέρα
Photo by Hagen Hopkins/Getty Images

Η Jacinda Ardern προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο της Νέας Ζηλανδίας, σε μία έντονα συναισθηματική συνέντευξη Τύπου.

Η παραίτησή της θα ισχύσει από την Κυριακή εάν το Εργατικό Κόμμα μπορέσει να εκλέξει τον αντικαταστάτη της με 2/3 των ψήφων εκείνη την ημέρα ή στις 7 Φεβρουαρίου εάν η διαδικασία πάρει παράταση.

Η Ardern είπε ότι ήλπιζε να βρει την ενέργεια και την καρδιά στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών για να παραμείνει στη δουλειά “αλλά δεν τα κατάφερα.”

Μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα, ήξερα δυστυχώς ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από το να παραδώσω την εξουσία μου τώρα” είπε η Ardern στην παραδοσιακή συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος του Ιανουαρίου στο Νάπιερ.

Είμαι άνθρωπος. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε και μετά έρχεται η ώρα. Και για εμένα, είναι η ώρα” επεσήμανε ενώ συνέχισε λέγοντας:

Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά. Και ξέρω ότι πλέον δεν έχω αρκετά στη δεξαμενή μου για να την κάνω σωστά. Φεύγω επειδή με τόσο προνομιακή δουλειά έρχεται και μεγάλη ευθύνη. Η ευθύνη να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και, επίσης, πότε δεν είσαι. Έδωσα απολύτως τα πάντα για να είμαι πρωθυπουργός, αλλά επίσης μου πήρε και πολλά. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να κάνεις τη δουλειά εκτός και αν έχεις γεμάτο ρεζερβουάρ, συν ένα απόθεμα για εκείνες τις απρογραμμάτιστες και απροσδόκητες προκλήσεις που αναπόφευκτα έρχονται” επεσήμανε.

Παράλληλα, η Jacinda Ardern είπε: “Έπειτα από σκέψη, ξέρω ότι πλέον δεν έχω αυτό το επιπλέον απόθεμα στο ρεζερβουάρ μου για να κάνω σωστά τη δουλειά. Είναι τόσο απλό

Η Ardern παραιτείται από την πρωθυπουργία στα 42 της χρόνια, αφού ανέλαβε την ηγεσία πριν από μόλις πέντε χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου 2017. Ήταν η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, και πριν από αυτό η νεότερη εν ενεργεία βουλευτής το 2008, που εξελέγη σε ηλικία 28 ετών. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπε “δεν περίμενα να γίνω πρωθυπουργός” και επέμενε ότι το γεγονός πως το κόμμα της υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντίπαλου Εθνικού Κόμματος, δεν είχε καμία σχέση με την απόφασή της να παραιτηθεί.

Η επόμενη ημέρα

Eπέμεινε ότι δεν είχε “κανένα σχέδιο” για την επόμενη ημέρα εκτός από το να χαλαρώσει με την κόρη της Neve και να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της Clarke Gayford, αφού ο γάμος τους αναβλήθηκε λόγω περιορισμών για τον Covid.

Ανυπομονώ να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου άλλη μια φορά… οπότε για τη Neve, η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσεις το σχολείο φέτος, και για τον Clarke, ας παντρευτούμε επιτέλους” δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει πει τα σχέδιά της στην κόρη της γιατί “τα τετράχρονα είναι φλύαρα, δεν μπορούσα να ρισκάρω. Είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου για να συνεχίσω, στην πραγματικότητα κάποιοι άνθρωποι ιδιαίτερα κοντά μου ήθελαν να συνεχίσω – αλλά υποστήριξαν την απόφασή μου.”

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν ξυπνήσει την επόμενη ημέρα αφού έχει τελειώσει το θέμα της εκλογής νέου πρωθυπουργού, απάντησε γελώντας “πιθανόν θα πιο μια κούπα τσάι που ο Clarke αναπόφευκτα θα μου φέρει στο κρεβάτι. Δεν κάνω πλάκα, αυτή ήταν η συνήθειά του τα τελευταία πέντε χρόνια, αν δεν έχω σηκωθεί πριν από αυτόν. Και μετά μάλλον θα κάνω πρωινό για τη Neve.

Σημείωσε ότι δεν μετανιώνει που φεύγει, υπογραμμίζοντας έναν απλό τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να τη θυμούνται: “Ως κάποια που πάντα προσπαθούσε να είναι ευγενική. Ελπίζω ότι αφήνω τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας με την πεποίθηση ότι μπορείς να είσαι ευγενικός, αλλά δυνατός, συμπονετικός αλλά αποφασιστικός, αισιόδοξος αλλά συγκεντρωμένος. Και ότι μπορείς να είσαι ο ηγέτης του εαυτού σου – κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγεις.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα