Ιός Δυτικού Νείλου: 146 περιστατικά στην Ελλάδα – Έκκληση ΕΟΔΥ για προστασία από τα κουνούπια

Ιδιαίτερα έντονη χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας καθώς σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έως και τις 31 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί συνολικά 146 περιστατικά λοίμωξης. Συγκεκριμένα, τα 134 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εννέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τρία περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.  

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει την ανησυχία του καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης του ιού και το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για αυτό τον λόγο προτείνει την σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, στις ευρύτερες περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και σε όλη την επικράτεια δεδομένης της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού.

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
  • Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Όπως σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και ενημερώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (κάθε Τρίτη), στην οποία περιγράφονται, επίσης, αναλυτικά οι δράσεις που διενεργούνται από τις εθνικές αρχές δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα