Η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε δύο επιστολές στο νεκροκρέβατό της
Credit: Shutterstock/Sampajano_Anizza

Πριν από τον θάνατό της, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε δύο προσωπικές επιστολές: μία για τον γιο της, τον βασιλιά Κάρολο, και μία για τον κορυφαίο σύμβουλό της.

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του βασιλικού βιογράφου Robert Hardman, The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy, στην Daily Mail της Παρασκευής, ο συγγραφέας περιγράφει πώς το προσωπικό ανακάλυψε δύο ιδιωτικές επιστολές που είχε αφήσει πίσω της η βασίλισσα μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας στο κάστρο Μπαλμόραλ, το ανώτερο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού γραμματέα της σερ Edward Young, σχεδίαζε τις επόμενες ημέρες, όταν ένας υπηρέτης τούς έφερε ένα από τα περίφημα κόκκινα κουτιά της βασίλισσας. Το κόκκινο κουτί είναι η καθημερινή αποστολή εγγράφων από υπουργούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν έγγραφα και αλληλογραφία από εκπροσώπους της Κοινοπολιτείας και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Ήταν το τελευταίο που είχε δοθεί στη βασίλισσα πριν από τον θάνατό της“, γράφει ο Hardman στο απόσπασμα. “Όπως όλα τα κόκκινα κουτιά, είχε μόνο δύο κλειδιά, το ένα για τη μονάρχη και το άλλο για τον υπηρεσιακό προσωπικό της γραμματέα”.

Μέσα στο κουτί, ο Young διαπίστωσε ότι η Βασίλισσα είχε αφήσει ένα σφραγισμένο γράμμα προς τον πρίγκιπα Κάρολο και ένα ιδιωτικό γράμμα προς τον ίδιο.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ τι έλεγαν. Ωστόσο, είναι αρκετά σαφές ότι η βασίλισσα γνώριζε ότι το τέλος ήταν επικείμενο και είχε κάνει τα ανάλογα σχέδια. Ήταν τελικές οδηγίες ή τελικοί αποχαιρετισμοί; Ή και τα δύο;” γράφει ο Hardman. “Η Ελισάβετ είχε ολοκληρώσει τα δικά της τελευταία κομμάτια της ανολοκλήρωτης δουλειάς της”.

Πιστή στο καθήκον μέχρι τέλους

Η βασίλισσα άφησε επίσης πίσω της τον κατάλογο των υποψηφίων που θα ενταχθούν στο τάγμα της Αξίας – το τελευταίο βασιλικό της καθήκον.

“Η βασίλισσα το έπαιρνε πάντα εξαιρετικά σοβαρά”, γράφει ο Hardman στο απόσπασμα της Daily Mail. “Ολα τα γραφειοκρατικά έγγραφα είχαν δοθεί σ’ αυτήν δύο ημέρες πριν, ώστε να μπορέσει να διαβάσει και να σημειώσει τις επιλογές της. Εδώ ήταν, συμπληρωμένο και είχε επιστραφεί για να κάνει ο σερ Edward τις απαραίτητες διευθετήσεις. Ήταν το τελευταίο έγγραφο που χειρίστηκε ποτέ η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Ακόμη και στο νεκροκρέβατο της, υπήρχε δουλειά που έπρεπε να γίνει. Και την είχε κάνει.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα