Απογοητευτικό: Fast fashion χωματερή είναι τόσο μεγάλη που πλέον φαίνεται από το διάστημα – Η viral φωτογραφία
Credit: ryan-brooklyn/Unsplash

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν την ολοένα αυξανόμενη χωματερή της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή.

Ενώ η κερδοφόρα βιομηχανία της γρήγορης μόδας συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται, το ίδιο ισχύει και για έναν τεράστιο χώρο υγειονομικής ταφής, που καταλαμβάνει την έρημο Ατακάμα της Χιλής. Το βρώμικο βουνό περιλαμβάνει 60.000 τόνους πεταμένων ρούχων και πλέον μπορεί να παρατηρηθεί από το διάστημα.

Εικόνα από δορυφόρο αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι πλέον η χωματερή, σε σύγκριση με τη γειτονική πόλη Iquique η οποία έχει πληθυσμό της 191.468 κατοίκους. Η χωματερή Ατακάμα, η οποία βρίσκεται ένα μίλι μακριά από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Iquique, έχει δημιουργήσει τόσα πολλά απόβλητα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την τοποθεσία σε «περιβαλλοντική και κοινωνική έκτακτη ανάγκη» για τον πλανήτη.

Περίπου 59.000 τόνοι ρούχων από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική που φτάνουν στη βόρεια Χιλή κάθε χρόνο.

Μεγάλο μέρος του αγοράζεται για το εμπόριο μεταχειρισμένων, αλλά ό,τι δεν μπορεί να πουληθεί στην second-hand αγορά καταλήγει σε χωματερές όπως αυτή, απελευθερώνοντας επιβλαβείς ρύπους στον αέρα και στα υπόγεια κανάλια νερού.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι το Iquique είναι μία από τις πολλές αφορολόγητες ζώνες στη Χιλή –δεν υπάρχουν δασμοί, φόροι ή τέλη – που σημαίνει ότι οι εισαγωγείς προτιμούν να απορρίπτουν τα ανεπιθύμητα ρούχα παρά να επωμίζονται το κόστος μεταφοράς τους έξω από την περιοχή. Ένας νόμος του 2016 καθιστά τους εμπόρους υπεύθυνους για τα απόβλητα. Ωστόσο, τεχνηέντως αυτός ο νόμος δεν ισχύει και για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και έτσι, το κάνει σχετικά εύκολο στα fast fashion brands να εγκαταλείψουν τα προϊόντα τους σε τεράστιες σωρούς – οι οποίες είναι τοξικές. Αρκεί να πούμε μόνο ότι τα ρούχα από πλαστικό θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 χρόνια για να βιοαποικοδομηθούν.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η έρημος Ατακάμα είναι μια από τις πιο ξηρές στον κόσμο –τόσο που η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η NASA έχουν χρησιμοποιήσει την τοποθεσία ως βάση για τον Άρη. Εξαιτίας της ξηρασίας και σε συνδυασμό με τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, συμβαίνουν πολλές φορές πυρκαγιές που διαρκούν εβδομάδες. Τον Ιούνιο του 2022, αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, καθώς τοξικά αέρια από τις συνθετικές ίνες που καίγονταν εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας τις γειτονιές του Iquique και αναγκάζοντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν μεριμνήσει για ανάλογα περιστατικά και καταστροφές στο παρελθόν κι έτσι φαίνεται απίθανο η Ατακάμα να συρρικνωθεί σε μέγεθος, ειδικά όταν κάθε δευτερόλεπτο στην χωματερή καταφτάνει όγκος πεταμένων ρούχων ανάλογη ενός φορτηγού.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα