Andrea Fuentes: Συγκλονίζει η προπονήτρια που έσωσε την αθλήτριά της – “Δεν είμαστε barbie, αλλά υπερήρωες”

Έκανε όλο τον πλανήτη να υποκλιθεί στη δύναμη ψυχής της όταν βούτηξε στην πισίνα και έσωσε από βέβαιο πνιγμό την αθλήτριά της Anita Álvarez που είχε βυθιστεί και είχε σταματήσει να αναπνέει.

Η Αndrea Fuentes, η ηρωίδα προπονήτρια της ομάδας Καλλιτεχνικής Κολύμβησης των ΗΠΑ που είναι μια από τις πιο επιτυχημένες Ισπανίδες κολυμβήτριες στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα της, μίλησε στη Marca για το περιστατικό αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει η καλλιτεχνική κολύμβηση.

Photo by OLI SCARFF/AFP via Getty Images

Ήταν ένα “τρενάκι” συναισθημάτων και αποφάσεων. Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει τις πιο έντονες μέρες της ζωής μου, και έχω συνηθίσει την πίεση και τα έντονα συναισθήματα, αλλά αυτό ήταν το άθροισμα. Θα θυμάμαι αυτές τις μέρες σε όλη μου τη ζωή” επεσήμανε η Fuentes.

Photo by OLI SCARFF/AFP via Getty Images

Όσο για ποιον λόγο βούτηξε εκείνη στην πισίνα και αν απέτυχαν τα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: “Ξέρω πολύ αυτό το άθλημα και ήξερα ότι θα φτάσω πιο γρήγορα. Δεν το σκέφτηκα δύο φορές. Αν είμαι καλός σε κάτι, αυτό είναι το κολύμπι. Κάθε δευτερόλεπτο μετρούσε και αντέδρασα γιατί ξέρω την Anita. Έφτασα 10 ή 15 δευτερόλεπτα πριν από τον ναυαγοσώστη. Δεν ξέρω αν θα είχε αλλάξει κάτι τόσο πολύ, αλλά όσο είμαι στην πισίνα είναι ασφαλείς οι αθλήτριές μου. Αστειεύομαι… Δύο μέρες μετά όλοι οι ναυαγοσώστες έκαναν εξάσκηση. Το πήραν πολύ σοβαρά. Μερικές φορές όλοι θεωρούν ότι αφού είναι κολυμβητές κορυφαίου επιπέδου δεν πρόκειται να πνιγούν. Το μάθημα έγινε κατανοητό”.

AFP/Getty Images

Επίσης, εξηγώντας την άμεση αντίδρασή της να πέσει στο νερό και να σώσει την αθλήτρια σημείωσε: “Δεν είχα άλλη επιλογή από το να δράσω. Δεν επρόκειτο να μείνω δίπλα και να βλέπω την Anita να πνίγεται. Θα ήταν δειλό. Oι φωτογραφίες είναι πολύ εντυπωσιακές και χαίρομαι που αυτή η δράση μου εμπνέει τον κόσμο ώστε και άλλοι να μπορούν να σώζουν ζωές. Έχω προσφέρει πολλές φορές τις πρώτες βοήθειες, για κάθε ενδεχόμενο” υπογράμμισε ακόμη η ηρωίδα προπονήτρια.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Álvarez έμεινε δύο λεπτά χωρίς να αναπνέει, η τετράκις Ολυμπιονίκης επεσήμανε: “Δύο λεπτά είναι σοβαρά έπειτα από ένα ακέραιο σόλο. Κανείς δεν αντέχει χωρίς να αναπνέει. Το κάνεις ήσυχα στο κρεβάτι σου, αλλά όχι με τον καρδιακό ρυθμό σου στους διακόσιους παλμούς. Ανησύχησα. Η καρδιά της δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά υπήρξε μια στιγμή, ένα δευτερόλεπτο. Μετά εφάρμοσα αυτό που ήξερα ανοίγοντας το στόμα της, επειδή το σαγόνι της ήταν πολύ σφιχτό, και της έκανα μασάζ για να χαλαρώσει, μιλώντας της για να την κάνω να αντιδράσει”.

Photo by OLI SCARFF/AFP via Getty Images

Η Anita Álvarez είχε παρόμοιο επεισόδιο και πριν από έναν χρόνο. Μετά το περιστατικό στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης πλέον θα αναζητήσουν την αιτία της λιποθυμίας της. “Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε ένα Παγκόσμιο ένα κομμάτι της θα φοβηθεί, αλλά εκεί έρχομαι εγώ και ο ψυχολόγος για να την κάνουμε να εμπιστευτεί το σώμα της”.

Στην ερώτηση αν πλέον το επεισόδιο της Βουδαπέστης θα τους βοηθήσει να γίνουν ορατοί στις ΗΠΑ ώστε να έχουν την αντίστοιχη βοήθεια, η Fuentes τόνισε ότι είναι ένα extreme sport και υπογράμμισε: “Δεν μου αρέσει η έκδοση “Barbie” της συγχρονισμένης κολύμβησης. Είναι πολύ δύσκολο άθλημα και είμαστε υπερήρωες. Είναι ένα απίστευτο άθλημα και μου αρέσει που ο κόσμος συνειδητοποιεί πώς είναι. Με θυμώνει που παρά την τόση προσπάθεια κάποιος λέει ότι δεν είναι άθλημα”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα