Ξέρετε πως υπάρχει χταπόδι ζέβρα;

Το πυγμαίο χταπόδι ζέβρα μοιράζεται κάτι περισσότερο από ένα όνομα με το ριγέ αφρικανικό άλογο. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι όπως οι ζέβρες, οι σκούρες λωρίδες που σηματοδοτούν τα μικροσκοπικά κεφαλόποδα που είναι εγγενείς στην ακτή του Ειρηνικού της Αμερικής είναι μοναδικές για κάθε άτομο – και πιθανώς βοηθούν τα πλάσματα να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, τράβηξαν εβδομαδιαίες φωτογραφίες 25 νεογέννητων χταποδιών ζέβρας πυγμαίου (Octopus chierchiae) που εκτρέφονταν στο εργαστήριο και στη συνέχεια εντόπισαν το μοτίβο λωρίδας και κουκκίδας του καθενός χρησιμοποιώντας το Adobe Illustrator.

Τα νεογέννητα άρχισαν να εμφανίζουν μοναδικά μοτίβα ήδη από την πέμπτη ημέρα της ζωής τους και αυτά τα μοτίβα παρέμειναν σε όλη τους τη ζωή, ακόμη και όταν το δέρμα τους άλλαζε χρώματα και υφές. Είναι πιθανό τα πυγμαία χταπόδια ζέβρας να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο από αυτές τις μοναδικές ρίγες, σημειώνουν.

Ανθρώπινοι εθελοντές κατάφεραν να διακρίνουν τα χταπόδια από τις ρίγες τους σχεδόν στο 85% των περιπτώσεων, υποδεικνύοντας ότι τα μοτίβα θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα για τους επιστήμονες που μελετούν τα ζώα στην άγρια φύση ή σε εργαστηριακά περιβάλλοντα χωρίς να τα σημαδεύουν ή να τους κάνουν τατουάζ.

Σημειώστε πως το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό όσο η γόμα ενός μολυβιού.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα