Βοτανική Μαγεία 11/21 – Didymoplexis stella-silvae – Ορχιδέα φάντασμα

Μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έχουμε ανακαλύψει όλα τα φυτά που υπάρχουν στη Γη. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, περισσότερα από 360 νέα είδη φυτών, μανιταριών και άλλων ειδών μυκήτων, αναγνωρίστηκαν, ονομάστηκαν και καταχωρίστηκαν ενδελεχώς, από επιστήμονες των “Βασιλικών Βοτανικών Κήπων” Kew Gardens.

Kew Royal Botanic Gardens – Credit: Philippe Halle – France

Κάποια δε από τα νέα φυτά που βρέθηκαν “εκεί έξω” είναι όντως όμορφα: Όπως μια ορχιδέα “φάντασμα”, που μπορεί να αναπτυχθεί στο απόλυτο -σχεδόν- σκοτάδι ή ένα  είδος σπάνιου μανιταριού, με “δόντια”. Η φετινή χρονιά μάλιστα ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με την ανακάλυψη ενός τροπικού δέντρου που έλαβε το όνομα από τον σταρ Leonardo di Caprio.  Ας γνωρίσουμε, μαζί 1 (ένα) κάθε ημέρα, από τα 21 πιο πρόσφατα ευρήματα στον απέραντο, πολυποίκιλο και εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, βοτανικό κόσμο της γης μας.

11 Didymoplexis stella-silvae – Ghost orchid – Ορχιδέα φάντασμα

Υπάρχουν φυτά που είναι ουσιαστικά αόρατα και άλλα που αναπτύσσονται σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι. Τούτο το νέο είδος που ονομάζεται «ορχιδέα φάντασμα» ενδημεί βαθιά μέσα στα δάση της Μαδαγασκάρης.

Αυτό, δεν είναι το μόνο μυστήριο: Το  φυτό αυτό δεν έχει φύλλα, παράγει δε τα φινετσάτα λευκά άνθη του για μόλις 24 ώρες, μετά από βροχόπτωση. Ονομάστηκε ταιριαστά Didymoplexis stella-silvae που σημαίνει «αστέρι του δάσους», λόγω των λεπτεπίλεπτων αστεροειδών ανθέων του.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα