Βοτανική Μαγεία 1/21 – Cortinarius heatherae

Μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έχουμε ανακαλύψει όλα τα φυτά που υπάρχουν στη Γη. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, περισσότερα από 360 νέα είδη φυτών, μανιταριών και άλλων ειδών μυκήτων, αναγνωρίστηκαν, ονομάστηκαν και καταχωρίστηκαν ενδελεχώς, από επιστήμονες των “Βασιλικών Βοτανικών Κήπων” Kew Gardens.

To πανέμορφο Palm House στους Βοτανικούς Κήπους Kew Gardenς στο Richmond. Credit: Philippe Halle – France

Κάποια δε από τα νέα φυτά που βρέθηκαν “εκεί έξω” είναι όντως όμορφα: Όπως μια ορχιδέα “φάντασμα”, που μπορεί να αναπτυχθεί στο απόλυτο -σχεδόν- σκοτάδι ή ένα  είδος σπάνιου μανιταριού, με “δόντια”. Η φετινή χρονιά μάλιστα ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με την ανακάλυψη ενός τροπικού δέντρου που έλαβε το όνομα από τον σταρ Leonardo di Caprio.  Ας γνωρίσουμε, μαζί 1 (ένα) κάθε ημέρα, από τα 21 πιο πρόσφατα ευρήματα στον απέραντο, πολυποίκιλο και εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, βοτανικό κόσμο της γης μας.

1 – Cortinarius heatherae

Κάτι πολύ παραπάνω από ένα μέρος για να παρακολουθείτε τα αεροπλάνα να έρχονται και να φεύγουν, αποδεικνύεται το αεροδρόμιο Heathrow, 23 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου. Αποδεικνύεται λοιπόν, ένας παράδεισος για μανιτάρια.

Αυτό το νέο είδος που ανακαλύφτηκε -το Cortinarius heatherae- εντοπίστηκε το 2020 κατά μήκος των ορίων του συγκεκριμένου αεροδρομίου, από τον μυκητολόγο Andy Overall.

Ο μυκητολόγος Andy Overall, που ανακάλυψε τον εν λόγω είδος μανιταριού.

Το «Heather» στο όνομα, αποτελεί ένα φόρο τιμής στη σύζυγό του. Το μανιτάρι αυτό είναι μέλος του γένους Cortinarius που είναι σημαντικό για την παροχή αζώτου στα δέντρα, παίζει δε τον ουσιαστικό ρόλο του στον φυσικό κύκλο του άνθρακα στα δάση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα