Κόκκινη Λίστα: Η λίστα των Απειλούμενων Ειδών της IUCN – Διεθνoύς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης
Credit: IUCN

Ο κόσμος είναι γεμάτος με απίστευτη άγρια ζωή. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλά είδη αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στη διαβίωσή τους. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τα ζώα προς εξαφάνιση… ανάμεσα σε αυτούς τους λόγους είναι και η απώλεια οικοτόπων λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και το εμπόριο ζώων.

Από τα ζώα που κινδυνεύουν, άλλα τυγχάνουν μεγάλης προσοχής όπως είναι οι ελέφαντες, οι γορίλες και οι τίγρεις και άλλα δεν είναι ακόμη στο ραντάρ των περισσότερων ανθρώπων, όπως τα μικρά πουλιά ή οι αράχνες…

Από το 1964, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) καταρτίζει την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει φυτά και ζώα σε όλα τα επίπεδα κινδύνου και σήμερα, η Κόκκινη Λίστα της IUCN έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες και τους οικολόγους.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε 15 ζώα που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως Κρίσιμα Κινδυνεύοντα στην Κόκκινη Λίστα. Το επόμενο βήμα πέρα από αυτή την κατηγορία είναι το Extinct in the Wild και μετά, τραγικά, το Extinct. Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτά τα απίστευτα ζώα, τη συμβολή τους στον πλανήτη μας και τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύουν, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή. Και κοιτάζοντας μερικές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν αυτά τα ζώα, είναι επίσης πιθανό να αποφασίσουμε να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτήν την αλλαγή.

Amur Leopard

Credit: slowmotiongli/123RF

Επιστημονικό όνομα: Panthera pardus orientalis

Διάρκεια ζωής: 10 έως 15 ετών

Τόπος διαβίωσης: Ρωσική Άπω Ανατολή

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): 120

Είναι γνωστή ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας. Θεωρούνται μια από τις πιο σπάνια αιλουροειδή στη Γη και ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σε περίπου 120 λόγω της λαθροθηρίας (και των λεοπαρδάλεων και της κύριας λείας τους, των ελαφιών), της απώλειας οικοτόπων και της αποψίλωσης των δασών. Ο μικρός πληθυσμός τους τα καθιστά επίσης ευάλωτα σε προβλήματα που σχετίζονται με την ενδογαμία. Μοναδικά προσαρμοσμένα για τον κρύο καιρό, κατοικούν σε μια μικρή περιοχή 2.700 τετραγωνικών μιλίων και είναι μοναχικά ζώα που συνήθως προβάλλονται μόνο χάρη στις παγίδες κάμερας.

Η Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA) ηγείται των τοπικών προσπαθειών διατήρησης για να προσπαθήσει να διατηρήσει τον υπάρχοντα πληθυσμό, καθώς και να αυξήσει τον αριθμό του.

Μαύρος Ρινόκερος – Βlack Rhino

Credit: nickdale/123RF

Επιστημονικό όνομα: Diceros bicornis

Διάρκεια ζωής: 35 έως 40 ετών

Τόπος διαβίωσης: Ανατολική και Νότια Αφρική

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): 5.500

Ο μαύρος ρινόκερος είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη ρινόκερων που, δυστυχώς, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μαζί με τον ρινόκερο της Ιάβας και τον ρινόκερο της Σουμάτρας, ο μαύρος ρινόκερος καταγράφεται ως κρίσιμα απειλούμενος. Τρία υποείδη έχουν ήδη κηρυχθεί εξαφανισμένα, το τελευταίο το 2011, και οι οικολόγοι αγωνίζονται για να διασφαλίσουν ότι ο μαύρος ρινόκερος δεν θα έχει την ίδια μοίρα. Ευτυχώς, ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί κατά 12% από το 2015 έως το 2021 σύμφωνα με έκθεση της IUCN. Αυτό συμπίπτει με τη μείωση της λαθροθηρίας. Όμως, την ίδια στιγμή, οι απειλές λόγω της αλλαγής των οικοτόπων και των ανταγωνιστικών ειδών εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία.

Το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερων εργάζεται για να βοηθήσει όλους τους ρινόκερους που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση μέσω της αποκατάστασης των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής και της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης της κοινότητας.

Ουρακοτάγκος της Βόρνης – Bornean Orangutan

Credit: whitcomberd/123RF

Επιστημονικό όνομα: Pongo pygmaeus

Διάρκεια ζωής: 35 έως 45 ετών

Τόπος διαβίωσης: Βόρνεο

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): 105.000

Οι ουρακοτάγκοι είναι πολύ ευφυή ζώα που μοιράζονταν το 97% του DNA τους με τους ανθρώπους. Όμως, δυστυχώς, πολλά είδη ουρακοτάγκων κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αυτό περιλαμβάνει τον ουρακοτάγκο της Βόρνης, καθώς και τον ουρακοτάγκο της Σουμάτρας και τον ουρακοτάγκο Ταπανούλι, που όλοι αναφέρονται ως άκρως απειλούμενοι. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, ο Βορνεανός ουρακοτάγκος ζει στο νησί Βόρνεο. Είναι οι μεγαλύτεροι πίθηκοι που κατοικούν σε δέντρα και κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό λόγω του ενδιαιτήματος και του εμπορίου κρέατος θάμνων. Σε μόλις 20 χρόνια, ο βιότοπός τους έχει περικοπεί κατά 55%. Αν και είναι πιο άφθονοι από τους ουρακοτάγκους της Σουμάτρας, οι οποίοι έχουν πληθυσμό περίπου 14.000, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 60 χρόνια.

Το Διεθνές Ίδρυμα Ουρακοτάγκων εργάζεται από το 1986 για να σώσει αυτά τα πρωτεύοντα. Συνεργάζονται με την ινδονησιακή κυβέρνηση και τις κοινότητες στο Βόρνεο για να επεκτείνουν τα εθνικά πάρκα, να δημιουργήσουν αποθέματα, να αγοράσουν και να προστατέψουν γη και να αναφυτεύσουν υποβαθμισμένες δασικές περιοχές για να δημιουργήσουν μόνιμα προστατευμένους οικοτόπους ουρακοτάγκων. Παρέχουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και τοπική προβολή για τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις προσπάθειες διατήρησης.

Cross River Gorilla

Credit: WWF

Επιστημονικό όνομα: Γορίλας diehli

Διάρκεια ζωής: 35 έως 50 ετών

Τόπος διαβίωσης: Σύνορα Καμερούν-Νιγηρίας

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): 200 έως 300

Ενώ ο γορίλας Cross River περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1904, μόλις το 1987 επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα χαρακτηριστικά του. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο σπάνιος γορίλας ζει στο απόκρημνο έδαφος στα σύνορα του Καμερούν και της Νιγηρίας και είναι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει τον μικροσκοπικό πληθυσμό τους μετρώντας τις φωλιές και το εκτιμώμενο εύρος του οικοτόπου τους. Οι γορίλες Cross River χρειάζονται άφθονα ακατοίκητα δάση για να επιβιώσουν και, δυστυχώς, η αποψίλωση των δασών και ο κατακερματισμός της γης έχουν δυσκολέψει την επιβίωσή τους. Δυστυχώς, είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη γορίλων στην κεντρική Αφρική που αντιμετωπίζει εξαφάνιση. Ο γορίλας της δυτικής πεδιάδας και ο γορίλας της ανατολικής πεδιάδας βρίσκονται επίσης στη λίστα των κρίσιμα απειλούμενων. Οι εμφύλιες αναταραχές, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), έχουν επιδεινώσει τα ζητήματα για τον γορίλα της ανατολικής πεδιάδας, καθώς και τη λαθροθηρία. Στα καλά νέα, ο γορίλας του βουνού, ο οποίος ζει επίσης στη ΛΔΚ, έχει δει αυξήσεις πληθυσμού λόγω των προσπαθειών διατήρησης, αν και εξακολουθεί να παραμένει στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση.

Το Διεθνές Πρόγραμμα Διατήρησης Γορίλων λειτουργεί σε όλη την κεντρική Αφρική για να σώσει αυτά τα πρωτεύοντα. Αυτός ο συνασπισμός διεθνών εταίρων συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς σε χώρες όπως η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η ΛΔΚ για να διασφαλίσει ότι τα εθνικά πάρκα προστατεύονται και οι κοινότητες εκπαιδεύονται για τους γορίλες.

Αφρικανικός ελέφαντας του δάσους

Credut: surz/123RF

Επιστημονικό όνομα: Loxodonta cyclotis

Διάρκεια ζωής: 60 έως 70 ετών

Τόπος διαβίωσης: Κεντρική Αφρική

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): 200.000

Απειλούμενος από απώλεια ενδιαιτημάτων και κατακερματισμό, καθώς και από τη λαθροθηρία για τους χαυλιόδοντες και το κρέας του, ο αφρικανικός ελέφαντας του δάσους προστέθηκε στη λίστα των Κρίσιμα Απειλούμενων το 2021. Είναι το μικρότερο από τα επιζώντα είδη ελεφάντων και ένα από τα δύο είδη ελεφάντων που ζουν στην Αφρική. Επειδή ζουν στο πυκνό δάσος της Δυτικής Αφρικής και της λεκάνης του Κονγκό, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καταμέτρηση πληθυσμού, αλλά μια εκτίμηση σημείωσε μείωση πληθυσμού κατά 62% μεταξύ 2002 και 2011. Λόγω κατακερματισμού και απώλειας οικοτόπων, αυτοί οι ελέφαντες συχνά βρίσκουν περιορίζονται σε μικρές περιοχές όπου τα τρόφιμα είναι σπάνια. Και με αργό ρυθμό αναπαραγωγής, είναι δύσκολο για αυτούς τους πληθυσμούς να ανακάμψουν μετά από μια απώλεια. Ο ρόλος τους στο περιβάλλον είναι κρίσιμος, καθώς βοηθούν στη διασπορά των σπόρων των φρούτων που τρώνε, γεγονός που διατηρεί τη βιοποικιλότητα.

Ο αφρικανικός ελέφαντας του δάσους είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη στην Αφρική για τα οποία το African Wildlife Foundation προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί.

Sunda Tiger ή Τίγρης της Σουμάτρας

Credit: henner/123RF

Επιστημονικό όνομα: Panthera tigris sondaica

Διάρκεια ζωής: 18 έως 25 ετών

Τόπος διαβίωσης: Σουμάτρα

Πληθυσμός (σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση): λιγότερο από 400

Η τίγρη Σούντα, που ονομάζεται επίσης τίγρη της Σουμάτρας, είναι το μόνο είδος τίγρης που έχει απομείνει στα νησιά Σούντα μετά την εξαφάνιση των τίγρεων του Μπαλί και της Ιάβας. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της απώλειας οικοτόπων, της εξάντλησης των θηραμάτων και του παράνομου εμπορίου. Η επέκταση των φυτειών φοινικέλαιου και των φυτειών ακακίας είχε αντίκτυπο στις μεγάλες εκτάσεις του δάσους που χρειάζονται αυτές οι τίγρεις για να επιβιώσουν. Η κλιματική αλλαγή είχε επίσης αντίκτυπο, καθώς η αλλαγή στις θερμοκρασίες έκανε τους υπόλοιπους πληθυσμούς να μετακινηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη σύγκρουση ανθρώπου-ζώου.

Η Wild Cats Conservation Alliance είναι ένας οργανισμός που εργάζεται για να αλλάξει το μέλλον αυτών των ζώων. Παρέχουν υποστήριξη στο Εθνικό Πάρκο Kerinci Seblat βοηθώντας τον πληθυσμό των τίγρεων Sunda να ευδοκιμήσει.

Κινεζικός Παγκολίνος

Credit: sanatana2008/123RF

Επιστημονικό όνομα: Manis pentadactyla

Διάρκεια ζωής: Άγνωστος

Τόπος διαβίωσης: Νότια Κίνα, Βόρεια Ινδική Υποήπειρος και Βόρεια Νοτιοανατολική Ασία

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: Άγνωστος

Ο κινέζικος παγκολίνος είναι ένα από τα τέσσερα είδη παγκολίνων που απαντώνται στην Ασία. Εύκολα αναγνωρίσιμο για τα λέπια του, αυτό το νυχτόβιο ζώο τρέφεται με μυρμήγκια και τερμίτες. Η μεγαλύτερη απειλή για τον κινέζικο παγκολίνο είναι οι άνθρωποι. Ο άγριος πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 60 χρόνια λόγω της έντονης λαθροθηρίας. Τα λέπια του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και το κρέας του τρώγεται και στην Κίνα. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη δεινή κατάσταση όλων των ειδών παγκολίνων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού παγκολίνου. Ενώ η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 για να σταματήσει τη θανάτωση των παγκολίνων, σε πολλές χώρες ήταν ακόμα σύνηθες να τους βλέπουν στις παράνομες αγορές άγριας ζωής.

Το 2020, η Κίνα αφαίρεσε επίσημα τη ζυγαριά παγκολίνου από τη λίστα με τα συστατικά της που έχουν εγκριθεί για χρήση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη λαθροθηρία αυτών των ζώων.

Saola

Credit: WWF

Επιστημονικό όνομα: Pseudoryx nghetinhensis

Διάρκεια ζωής: 8 έως 12 ετών

Τόπος διαβίωσης: Βορειοκεντρικό Βιετνάμ και Λάος

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: 25 έως 750

Γνωστός και ως ασιατικός μονόκερος, η σαόλα είναι ένα βοοειδή που ζει στο δάσος μιας οροσειράς στο Βιετνάμ και το Λάος. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1993, καθιστώντας το την πρώτη μεγάλη ανακάλυψη θηλαστικών εδώ και 50 χρόνια. Αυτά τα άπιαστα ζώα έχουν φωτογραφηθεί στη φύση μόνο μερικές φορές από παγίδες κάμερας και οι προσπάθειες να φέρουν τη σαόλα σε αιχμαλωσία απέτυχαν. Όταν συνελήφθησαν, έζησαν μόνο λίγες εβδομάδες ή μήνες. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για αυτά τα ζώα, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με τις αντιλόπες, καθώς σκιρτούν γύρω από τον άνθρωπο και σπάνια στην απαγορευμένη περιοχή τους. Οι Saolas έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια όπως το να παγιδευτούν σε παγίδες που στήνουν οι κυνηγοί για άλλα ζώα και να κυνηγηθούν από ντόπιους, οι οποίοι περηφανεύονται που φέρνουν πίσω το σπάνιο κουφάρι.

Το Βιετνάμ έχει θέσει περιορισμούς στην αποψίλωση των δασών στην περιοχή που είναι γνωστό ότι ζουν οι σαόλα ως ένας τρόπος να σταματήσει η απώλεια και ο κατακερματισμός των οικοτόπων.

Κόνδορας της Καλιφόρνια

Credit: odeliavo/123RF

Επιστημονικό όνομα: Gymnogyps californianus

Διάρκεια ζωής: 60 χρόνια

Τόπος διαβίωσης: Νοτιοδυτικές ΗΠΑ και Μεξικό

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: 500

Ο κόνδορας της Καλιφόρνια είναι μια σπάνια ιστορία επιτυχίας στον κόσμο των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, ακόμα κι αν ο πληθυσμός του πουλιού αυξάνεται. Αυτά τα γιγάντια πουλιά είναι το μεγαλύτερο πτηνό της Βόρειας Αμερικής και το 1987 κηρύχθηκαν εξαφανισμένα στη φύση. Εκείνη την εποχή, ο μικρός άγριος πληθυσμός των μόλις 27 πουλιών αιχμαλωτίστηκε και τέθηκε σε προγράμματα αναπαραγωγής στο πάρκο άγριων ζώων του Σαν Ντιέγκο και στον ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες. Το 1991, καθώς αυξανόταν ο αριθμός των κόνδορων που εκτρέφονταν σε αιχμαλωσία, επανεισήχθησαν στη φύση. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ζουν 336 κόνδορες στην άγρια φύση, με επιπλέον 201 σε προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία. Γιατί λοιπόν οι κόνδορες της Καλιφόρνια κινδύνευαν να εξαφανιστούν εξαρχής; Υπήρχαν δύο παράγοντες. Πρώτον, αυτά τα πουλιά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα αρκετά αργά, και όταν το κάνουν, τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα αυγό κάθε δύο χρόνια. Δεύτερον, οι κόνδορες δηλητηριάζονταν από μόλυβδο που βρέθηκε στα πυρομαχικά πτωμάτων ζώων που σάρωναν και δηλητηριάζονταν από φυτοφάρμακα. Αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό με την αργή αναπαραγωγή, παραμένουν εμπόδιο για την επιβίωσή τους.

Το Πρόγραμμα Ανάκτησης Κόνδορων της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια προσπαθεί να σώσει και να αυξήσει τους σημερινούς πληθυσμούς εστιάζοντας στην αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία. Το πρόγραμμα ελπίζει να «δημιουργήσει δύο γεωγραφικά διακριτούς αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς, ο καθένας με 150 πουλιά στη φύση και τουλάχιστον 15 αναπαραγωγικά ζεύγη, με έναν τρίτο πληθυσμό κόνδορων να διατηρείται σε αιχμαλωσία».

Javan Blue Flycatcher – Ο μπλε μυγοπαγίδας της Ιάβας

Credit: ebird.org

Επιστημονικό όνομα: Cyornis banyumas

Διάρκεια ζωής: 1 έως 10 χρόνια

Τόπος διαβίωσης: Java and Panaitan (Ινδονησία)

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: 100 έως 1000

Κάποτε ήταν συνηθισμένο να βλέπεις αυτό το μικρό ωδικό πουλί στα νησιά Ιάβα και Παναϊτάν στην Ινδονησία. Σήμερα είναι ένα σπάνιο θέαμα. Μέρος της σπανιότητάς του οφείλεται στο ότι το εμπορεύονται παράνομα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πάνω από 98.000 μπλε μυγοπαγίδες της Ιάβας ζουν σε αιχμαλωσία, ενώ πολύ λίγα φαίνεται να ζουν ακόμα στη φύση. Υπάρχει η υποψία ότι ο άγριος πληθυσμός έχει μειωθεί κάπου από 60% σε 90% τα τελευταία χρόνια και αυτό αντικατοπτρίζεται στους λιγότερους πωλητές που πωλούν αυτά τα πουλιά στις αγορές ωδικών πτηνών της Ινδονησίας.

Αυτό το είδος έχει λάβει πολύ λίγη προσοχή για τη διατήρηση. Ωστόσο, ένα πρόσφατο πρόγραμμα στη Γιογκιακάρτα έχει επιβραβεύσει τους καλλιεργητές καφέ για την εύρεση και την παρακολούθηση φωλιών.

Η μέλισσα του Φράνκλιν – Franklin’s Bumble Bee

Credit: obp.org

Επιστημονικό όνομα: Bombus franklini

Διάρκεια ζωής: 2 εβδομάδες έως 1 χρόνο

Τόπος διαβίωσης: Νότιο Όρεγκον και Βόρεια Καλιφόρνια

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: Άγνωστος

Οι πληθυσμοί των μελισσών σε όλο τον κόσμο μειώνονται σταθερά και η μέλισσα του Φράνκλιν δεν αποτελεί εξαίρεση. Γνωστή μόνο σε μια μικρή περιοχή στο νότιο Όρεγκον και τη βόρεια Καλιφόρνια μεταξύ της οροσειράς Coast και Sierra-Cascade, δεν έχει εντοπιστεί από το 2006. Αυτό καθιστά απολύτως πιθανό το είδος να έχει ήδη εξαφανιστεί, αλλά μέχρι να μπορέσει να επαληθευτεί, η μέλισσα εξακολουθεί να καταγράφεται ως άκρως απειλούμενη. Οι μέλισσες του Φράνκλιν συλλέγουν νέκταρ και γύρη από τοπικά αγριολούλουδα και έχουν μια ξεχωριστή μαύρη κοιλιά. Τι απέγινε λοιπόν η μέλισσα του Φράνκλιν; Δυστυχώς, πολλά από τα ίδια πράγματα που κάνουν και άλλα είδη μελισσών ευάλωτα. Αυτό περιλαμβάνει εμπορικές αποικίες μελισσών που μεταδίδουν ασθένειες, καθώς και φύτευση μη ιθαγενών λουλουδιών που αφαιρούν την πηγή τροφής τους. Τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή των οικοτόπων είναι δύο άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να βοηθάτε τις μέλισσες γενικά, δείτε μερικές εύκολες συμβουλές για να βοηθήσετε τον τοπικό πληθυσμό των μελισσών σας.

Βακίτα – Vaquita Extinction

Credit: WWF

Επιστημονικό όνομα: Phocoena sinus

Διάρκεια ζωής: 21 χρόνια

Τόπος διαβίωσης: Βόρειος Κόλπος της Καλιφόρνια

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: 18

Ζώντας σε ένα μικρό τμήμα των νερών στον βόρειο Κόλπο της Καλιφόρνια, η βακίτα είναι το μικρότερο ζωντανό είδος κητωδών στον κόσμο. Έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης λόγω της παράνομης αλιείας totoaba στο Μεξικό. Το Totoaba, το οποίο είναι επίσης είδος υπό εξαφάνιση, θεωρείται λιχουδιά στην Κίνα και χτυπά στην αγορά υψηλές τιμές. Στη βιασύνη λοιπόν για να βγάλουν χρήματα, έχει δημιουργηθεί ένας θανατηφόρος συνδυασμός καθώς η vaquita αλιεύεται θεωρούμενη ως Totoaba. Περιγράφηκε πλήρως μόνο από επιστήμονες τη δεκαετία του 1980, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τους ιστορικούς πληθυσμούς τους.

Τον Ιούλιο του 2022, η μεξικανική κυβέρνηση αύξησε την επιβολή της νομοθεσίας κατά της παράνομης αλιείας και άρχισε να χρησιμοποιεί ακουστικό σόναρ για τον εντοπισμό διχτυών ψαρέματος στην περιοχή.

Γιανγκτζέ γιγάντια χελώνα με μαλακό κέλυφος

Credit: Phuongcacanh μέσω Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Επιστημονικό όνομα: Rafetus swinhoei

Διάρκεια ζωής: 100 χρόνια

Τόπος διαβίωσης: Ανατολική και Νότια Κίνα, Βόρειο Βιετνάμ

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: 3

Μία από τις μεγαλύτερες χελώνες του γλυκού νερού στη Γη, η γιγάντια χελώνα με μαλακό κέλυφος Yangtze αντιμετωπίζει εξαφάνιση λόγω του κυνηγιού για το κρέας και τα αυγά της εκτός από την καταστροφή του οικοτόπου. Αυτές οι χελώνες σπάνια βγαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, δυσκολεύοντας τις θεάσεις και την αναγνώριση στη φύση. Επί του παρόντος, ένα ζωντανό αρσενικό βρίσκεται σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο Suzhou στην Κίνα. Όταν πέθανε η θηλυκή σύντροφός του το 2019, η ελπίδα φαινόταν να έχει χαθεί για αυτό το είδος. Όμως, στα τέλη του 2020, οι ερευνητές αναγνώρισαν θετικά ένα θηλυκό που ζούσε σε μια λίμνη στο Βιετνάμ μέσω τεστ DNA. Οι θεάσεις μιας άλλης χελώνας στη λίμνη έχουν επιβεβαιωθεί και οι οικολόγοι ελπίζουν ότι πρόκειται για μια αρσενική χελώνα που θα μπορούσε να βοηθήσει το είδος.

Μεγάλος Σφυροκέφαλος Καρχαρίας

Credit: robath/123RF

Επιστημονικό όνομα: Sphyrna mokarran

Διάρκεια ζωής: 20 έως 30 ετών

Τόπος διαβίωσης: Σε θερμούς και ρηχούς ωκεανούς σε όλη τη γη

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: Άγνωστος

Το 2019, ο μεγάλος σφυροκέφαλος καταχωρήθηκε ως άκρως απειλούμενο είδος, αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός του μειώθηκε περισσότερο από 80% τα τελευταία 70 χρόνια. Το μεγαλύτερο από τα είδη καρχαρία σφυροκέφαλου, ο μεγάλος σφυροκέφαλος έχει υποφέρει ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και επίσης ψαρεύεται έντονα για τα μεγάλα πτερύγια του, τα οποία είναι το κύριο συστατικό στη σούπα με πτερύγια καρχαρία. Αυτό το κορυφαίο αρπακτικό σπάνια επιτίθεται στους ανθρώπους, αντ ‘αυτού προτιμά τα κανονικά θηράματά του – τσούχτρες, μικρότερους καρχαρίες, καρκινοειδή και οστεώδη ψάρια. Δυστυχώς, οι μεγάλοι σφυροκέφαλοι συνεχίζουν να κινδυνεύουν και το 2022, η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μην προσθέσει το είδος στον Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών (ESA).

Το Sharks Stewards είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τους καρχαρίες από το 2006 ασκώντας πίεση στους νομοθέτες και αποκαθιστώντας τους βιότοπους. Πρόσφατα, βοήθησαν να ασκηθεί πίεση στην ψήφιση της απαγόρευσης των πτερυγίων του καρχαρία των ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Παγώνι Ταραντούλα

Credit: Morkelsker μέσω Wikimedia Commons

Επιστημονικό όνομα: Poecilotheria metallica

Διάρκεια ζωής: 3 έως 12 ετών

Τόπος διαβίωσης: Αποθεματικό δάσος μεταξύ Nandyal και Giddalur, Ινδία

Πληθυσμός σε άγρια κατάσταση υπό εκτίμηση: Άγνωστος

Αυτή η ασυνήθιστη ταραντούλα, καλυμμένη με μεταλλικά μπλε μαλλιά, θεωρείται είδος ταραντούλας του Παλαιού Κόσμου. Ο φυσικός του βιότοπος είναι το φυλλοβόλο δάσος στην κεντρική νότια Ινδία, αλλά η θέση του πλέον περιορίζεται σε ένα μικρό αποθεματικό δάσος με έκταση 39 τετραγωνικά μίλια. Δυστυχώς, ο βιότοπός του έχει σιγά-σιγά διαβρωθεί λόγω της υλοτομίας και της συγκομιδής καυσόξυλων, αφήνοντάς τον περιορισμένο σε ένα μικρό κομμάτι δάσους. Η ταραντούλα παγώνι είναι τόσο σπάνια στη φύση που όταν εντοπίστηκε το 2001, ήταν η πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια που την είχαν εντοπίσει. Λόγω της μοναδικής εμφάνισής της, η ταραντούλα παγώνι είναι δημοφιλής στους λάτρεις της αράχνης και εκτρέφεται σε αιχμαλωσία για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ενώ ο σημερινός πληθυσμός είναι άγνωστος, ο περιορισμένος βιότοπός του και η δημοτικότητά του στο παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ήταν αρκετά για να το βάλουν στη λίστα κρίσιμα απειλούμενων το 2008.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα