The Bling Ring: Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για την πιο fashionable ταινία της Sofia Coppola

Instagram

Παρέα εφήβων που πλήττει θανάσιμα, αποφασίζει να διασκεδάσει την ανία της, ληστεύοντας σπίτια διασήμων με λεία, κομμάτια υψηλής ραπτικής, τα οποία στη συνέχεια προβάρει μπροστά σε υπερμεγέθεις καθρέφτες και μη έχοντας πρόχειρο παπαράτσι στο κατόπι της, τα ανεβάζει στα social media.

Οι νεαροί ήρωες του «Bling Ring», της τελευταίας σκηνοθετικής προσπάθειας της Sofia Coppola, υποδύονται όλους τους ρόλους που απαιτούνται από ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι με τη δημοσιότητα, μόνοι τους. Εισβάλλουν στα σπίτια των σταρ με τη χαρακτηριστική άνεση που θα τα επισκέπτονταν αν ήταν επιστήθιοι τους, «δανείζονται» τα υψηλής ραπτικής ρούχα τους και φυσικά τους αποκαλούν με τα μικρά τους ονόματα, οικειότητα που έχουν αποκτήσει από τη φανταστική συναστροφή μαζί τους, μέσω ίντερνετ.

Η πενταμελής «συμμορία με τις γόβες», δεν είναι μια σεσημασμένη ομάδα κακοποιών αλλά μια παρέα από δεκαεφταχρονα παιδιά, που περισσότερο από την συνηθισμένη τους ζωή μισούν την ίδια την πλήξη τους. Τρέμοντας την ιδέα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, επιλέγουν να υποδυθούν τους πρωταγωνιστές των περιοδικών και των τηλεοπτικών εκπομπών, τους υπέρ-ενήλικες στους οποίους ελπίζουν να μοιάσουν όταν μεγαλώσουν.

Με την άγνοια της ηλικίας να τους προστατεύει, μέχρι ένα σημείο της ιστορίας – εκείνο που η τύχη αποφασίζει να τους παραδώσει στη μοίρα – οικειοποιούνται αντικείμενα τα οποία στο μυαλό τους μοιάζει να κατέχουν τη θέση βασιλικών σκήπτρων, που θα τους διευκολύνουν να ανακαλύψουν το πέρασμα, που οδηγεί από τον κόσμο των κοινών θνητών σε εκείνον των διασήμων.

Αυτή η άγνοια, ίσως είναι η μοναδική ένδειξη επιείκειας που φαίνεται να τους δείχνει ακόμα και η ίδια η Sofia Coppola, η οποία πιο αντικειμενική από ποτέ, δεν επιχειρεί να προφυλάξει τους ήρωες της πίσω από δακρύβρεχτες εξομολογήσεις μεταμέλειας αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους στα μάτια των θεατών, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης τους από την αστυνομία και εν τέλει της καταδικαστικής απόφασης, που ρίχνει αυλαία στις περιπέτειες τους.

Με έναν άκρως ρεαλιστικό τρόπο κινηματογράφησης, που άλλοτε παραπέμπει στη συνταγή των home made movies και άλλοτε σε σκηνές από ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτις παρουσιάζει και αφήνει στην κρίση του κοινού, μια πραγματική σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λος Άντζελες, ανάμεσα στο 2008 και το 2009.

Το «The End» της τελευταίας σκηνής που περιμένουμε αλλά δεν γράφεται ποτέ, έχει αντικατασταθεί από το κλείσιμο του ματιού της κινηματογραφηκής, Nicki, κατά κόσμον, Emma Watson, που ανάνεωνει το ραντεβού με τους θαυμαστές της, προσκαλώντας τους να την ακολουθήσουν στον προσωπικό της ιστότοπο.