Στο «σφυρί» τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος

Εδώ και δεκαετίες οι υπερβολικές σπατάλες της έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, ενώ σαν «αστικός μύθος» κυκλοφορεί ακόμη η φήμη για την τεράστια συλλογή παπουτσιών της. Ο λόγος για την Ιμέλντα Μάρκος, σύζυγο του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος, που ακόμη και σήμερα βρίσκει τον τρόπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου.

Αυτήν τη φορά επειδή αναγκάζεται να επιστρέψει στο κράτος τη συλλογή κοσμημάτων Malacanang -αξίας 150.000 δολαρίων- αφού δικαστήριο των Φιλιππίνων κήρυξε τη συλλογή «παρανόμως αποκτηθείσα». Η κυβέρνηση της Μανίλα πρόκειται να πουλήσει τα κοσμήματα σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους.

Πρόκειται για την πιο απλή από τις τρεις συλλογές των Μάρκος που κατασχέθηκαν μετά την πτώση από την προεδρία του Φερδινάντο Μάρκος το 1986 και που περιλαμβάνουν ένα σετ 60 διαφορετικών κοσμημάτων, ανάμεσά τους ένα ρουμπίνι Βιρμανίας 150 καρατίων.

Η δικαστική αυτή απόφαση, για την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι η πρώτη. Οι προηγούμενες προσπάθειες για την πώληση των συλλογών εμποδίστηκαν από το περιβάλλον των Μάρκος. Το 1991 ο οίκος Κρίστι’ς εκτιμούσε την αξία των τριών συλλογών σε 8,5 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.fortunegreece.com