Σάνα Μαρίν: Ποια είναι η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Φινλανδία;

Μετά την παραίτηση του 57χρονου Άντι Ρίνε από το αξίωμα, νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας θα γίνει η 34χρονη Σάνα Μαρίν, όπως αποφάσισαν τα πέντε κόμματα της κυβέρνησης συναπισμού της χώρας, επικεφαλής στα οποία είναι επίσης γυναίκες, τρεις εκ των οποίων κάτω των 35 ετών.

Πρόκειται για τη νεότερη πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Φινλανδία και ήδη πολλοί την συγκρίνουν με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας που έχει διακριθεί για τις προοδευτικές απόψεις της αλλά και με την Kate Middleton για την εμφάνισή της και το στιλ της.

Η Μαρίν είναι παντρεμένη με τον Markus Räikkönen και έχει μια κόρη ενός έτους. Έχει μεγαλώσει σε μια εργατική οικογένεια. Είναι μάλιστα η μόνη από την οικογένειά της που τέλειωσε το σχολείο αλλά και το πανεπιστήμιο. Σπούδασε Διοικητική Επιστήμη και ασχολείται με την πολιτική από το 2006.

Μετά από 9 χρόνια, η Μαρίνα εξελέγη στο Κοινοβούλιο κι έγινε δεύτερη αναπληρώτρια του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενώ από το 2017 ήταν η πρώτη αναπληρώτρια, κάτι που την έφερε και στο αξίωμα του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Άντι Ρίνε.

Πριν καιρό είχε βρεθεί στο επίκεντρο κακόβουλων σχολίων, όταν αποφάσισε να μιλήσει στα media για την ομοφυλοφυλική σχέση της μητέρας της με μια γυναίκα.

Σύμφωνα με το AFP, η 34χρονη δήλωσε πως «ποτέ δεν έχω σκεφτεί για την ηλικία μου ή το φύλο μου, σκέφτομαι μόνο τους λόγους που μπήκε στην πολιτική και όλα αυτά για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».