Ringo Starr-Sting-Shirley Bassey… και ποιοι ακόμη τραγουδιστές χρίστηκαν Ιππότες στο Ηνωμένο Βασίλειο

To να σου απονεμηθεί ο τίτλος του “Sir”είναι μια μεγάλη τιμή, που συνηθίζεται εδώ και καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι καλλιτέχνες έχουν γίνει Ιππότες για τη μακρόχρονη προσφορά τους στη μουσική και τη χώρα. 

Ας δούμε όμως ποιοι και πότε τιμήθηκαν και απέκτησαν τον τίτλο “Sir”.

George Martin

14 Ιουνίου 1996 – Χρίζεται Ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο παραγωγός των Beatles, o George Martin.

Paul McCartney

11 Μαρτίου 1997 – Τριάντα χρόνια αφού είχε αναγνωριστεί ως Μέλος τη Τάξης (MBE) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ο Paul McCartney χρίζεται και ως Ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη μουσική. Η τιμή θεωρείται ότι δόθηκε επάξια στον 54χρονο τότε καλλιτέχνη μιας και του ανήκει το ήμισυ της δημιουργικότητας στα τραγούδια των θρυλικών Beatles. Και όχι μόνο, αλλά και για τη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία, μετά τη διάλυση των Beatles, όταν έφτιαξε το συγκρότημα των Wings και στη σόλο καριέρα του.

Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις για τη βράβευση αυτή από το βασιλικό κατεστημένο, διότι το 1969 ο John Lennon είχε σνομπάρει την βασίλισσα επιστρέφοντας το δικό του MBE, το οποίο δεν αποδέχθηκε ως δείγμα διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, η αξιοπιστία όλων των μελών του συγκροτήματος των Beatles είχε βληθεί σοβαρά, ακόμα και μετά τον θάνατο του Lennon το 1980. Εκείνη την ημέρα ο Paul McCartney πήγε στο Buckingham Palace, όπου παραβρέθηκε σε μία ειδική τελετή, μαζί με τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του, αλλά και με τη στενοχώρια που η γυναίκα του Linda δεν μπόρεσε να τον συνοδέψει, επειδή πάλευε με τον καρκίνο του μαστού.

Τη βράβευση ακολούθησε η κυκλοφορία μίας ανθολογίας των επιτυχιών των Beatles, μαζί με δύο ανέκδοτα μέχρι τότε τραγούδια.

Elton John

24 Φεβρουαρίου 1998 – Εκείνη την ημέρα η βασίλισσα Ελισάβετ απέδωσε τν μεγαλύτερη τιμή του Ιππότη, που δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική ζωή της Βρετανίας, αλλά εν προκειμένω και σε πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων της νεότερης έκδοσης του “Candle In The Wind” που παραχώρησε στο ίδρυμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο Reginald Dwight ή αλλιώς Elton John τιμήθηκε και αυτός στο Buckingham Palace. Αφήνοντας κάποια υπονοούμενα για τον David Bowie, που είχε και αυτός αρνηθεί μία τέτοια αντίστοιχη βράβευση, ο Elton John είχε δηλώσει:

“Αγαπώ την πατρίδα μου και το να με αναγνωρίζει με τέτοιον τρόπο. Δεν μπορώ να σκεφτώ για κάτι καλύτερο”.

Shirley Bassey

1999 – Η Shirley Bassey λαμβάνει τον αντίστοιχο τίτλο του Ιππότη για γυναίκα, που είναι ο Dame Commander of the British Order.

Credit: www.nme.com

Mick Jagger

14 Ιουνίου 2002 – Χρίζεται Ιππότης ο Mick Jagger των The Rolling Stones. Και εδώ ορισμένοι είχαν σημαντικές αντιρρήσεις. Θεωρούσαν ότι ήταν το “κακό” παιδί της μουσικής που δεν του άξιζε μία τέτοια τιμή. Ιδιαίτερα για το γεγονός, που μετέφερε την φορολογική του έδρα στη Γαλλία, προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Photo by Maria Moratti/Getty Images

Eric Clapton

2004 – O Eric Clapton χρίζεται Ιππότης και προάγεται σε Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) από Officer of the British Empire (OBE) της τάξης του 1994, που είχε ανακηρυχθεί προηγουμένως. Όλα αυτά ασφαλώς για την τεράστια συμβολή του στο βρετανικό ροκ.

Tom Jones

29 Μαρτίου 2006 – Χρίζεται Ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ ο Tom Jones.

Photo by Avalon/Getty Images

Bono

29 Μαρτίου 2007 – Χρίζεται Ιππότης o Bono, αλλά επειδή είναι Ιρλανδός, δεν μπορεί να αποκαλείται Sir. Επίσης, ο Bono έχει τιμηθεί και από άλλες χώρες, ως μέλος της Λεγεώνας της Τιμής από τους Γάλλους και της Τάξης της Ελευθερίας από την Πορτογαλία.

Rod Stewart

11 Οκτωβρίου 2016 – Χρίζεται Ιππότης στο Buckingham Palace ο Rod Stewart και γίνεται Sir Roderick David Stewart. Νωρίτερα, το 2007 του είχε δοθεί το CBE. Τη βράβευση είχε κάνει ο πρίγκηπας William, αλλά λίγο καιρό αργότερα ο Rod Stewart, μαζί με την σύζυγό του, Penny Lancaster, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη Bασίλισσα.

Van Morrison

2016 – Ο Van Morrison χρίζεται Ιππότης και Sir από τον πρίγκηπα Κάρολο.

Ray Davies

16 Μαρτίου 2017 – Χρίζεται Ιππότης από τον πρίγκηπα Κάρολο ο αρχηγός και τραγουδιστής των Kinks, o Ray Davies για τις υπηρεσίες του στις τέχνες.

Barry Gibb

26 Ιουνίου 2017 – Χρίζεται Ιππότης και πάλι από τον πρίγκηπα Κάρολο το μέλος των Bee Gees, o Barry Gibb.

Ringo Starr

19 Μαρτίου 2018 – Ο Ringo Starr χρίζεται Ιππότης από τον πρίγκηπα William.

Επίσης, σε άλλους γνωστούς και καταξιωμένους Βρετανούς καλλιτέχνες έχουν απονεμηθεί οι παρακάτω τιμές:

Στην Annie Lennox απονεμήθηκε από την Ελισάβετ το μετάλλιο Order of the British Empire (OBE), η οποία και ονομάστηκε Dame.

Πριν γίνει Ιππότης ο Barry Gibb, τα άλλα δύο αδέλφια Gibb του είχαν τιμηθεί με τον βαθμό του Commander of the Most Excellent Order.

Sting-Commandant of the British Empire

Το 2003 ο τραγουδιστής των Police Sting και το 2004 ο τραγουδιστής των Who Roger Daltrey τιμήθηκαν με το CBE (Commandant of the British Empire).

Το 2005 αυτή η διάκριση του Commander πήγε στον κιθαρίστα των Queen Brian May.

Robert PlantMost Excellent Order of the British Empire (CBE)

Το 2009 ο τραγουδιστής των Led Zeppelin Robert Plant ανακηρύχθηκε σε Most Excellent Order of the British Empire (CBE) και τα χιουμοριστικά πειράγματα δεν έλειψαν μιας και ο φίλος του κιθαρίστας Jimmy Page ήταν απλώς… Μέλος της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Bob Geldof ή αλλιώς Robert Frederick Zenon Geldof δεν αποκαλείται Sir, παρόλο που έχει ανακηρυχθεί ως Ιππότης της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για την προσφορά του με το “Do They Know It’s Christmas?” και το “Live Aid”.

Εκτός από τον John Lennon και τον David Bowie, σχετικές βασιλικές τιμητικές διακρίσεις αρνήθηκαν να δεχτούν ο Keith Richards και ο Paul Weller των Jam και των Style Council.

Από τον Ιωσήφ Αβράμογλου:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική. twitter:@IosifAvramoglou

Πηγή: enikos

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα