Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η Λυπιού δεν κατοικείται πια. Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, αυτή η τόσο προσηνής και σεμνή γυναίκα που προσέφερε μια τεράστια ένεση άνθισης στα ελληνικά γράμματα, στην ποίηση και τη μετάφραση ξένων ποιητών και λογοτεχνών, δεν είναι πια ανάμεσα μας. Όπως ανακοίνωσε ο ανηψιός της στο Facebook, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, πλήρης ημερών και εμπειριών.

Έχοντας ξεκινήσει την ποιητική και λογοτεχνική της σταδιοδρομία σε ηλικία 17 ετών και με τον Νίκο Καζαντζάκη να της δίνει την ώθηση που χρειαζόταν, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ διέγραψε μια πορεία 6 δεκαετιών γεμάτη με ονειροπολήσεις και κόσμους της φαντασίας που προσέφεραν μια κατανόηση στην κυνική πραγματικότητα.

Οι σπουδές της σε Γαλλία και Ελβετία και η εκμάθηση ξένων γλωσσών της προσέφεραν τη δυνατότητα να έρθει σε μια πολύ πιο βαθιά σχέση και με την ξένη ποίηση, ώστε να μπορεί να την μεταφράζει χωρίς να χάνεται ίχνος από τα νοήματα των ποιτών. Ο Καβάφης ήταν το…εικόνισμα της, αλλά είχε μεγάλη αγάπη και για τη ρώσικη ποίηση. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο PeopleGreece