Οι δικές μας γυναίκες της χρονιάς -Προσωπικότητες που με την στάση ζωής τους ξεχωρίζουν

Γνωρίστε τις δικές μας γυναίκες της χρονιάς. Προσωπικότητες που με την στάση ζωηής τους ξεχωρίζουν.

Έλενα Ζουρνατζή

Marwa Younes

Από τις βιτρίνες του οίκου Hermès στην Ελλάδα, το Μουσείο της Ακρόπολης και τα παιδικά βιβλία μέχρι τις δημιουργίες με άρωμα Grecian chic, η σχεδιάστρια διαγράφει μια εντυπωσιακή διαδρομή στον χώρο του ελληνικού fashion illustration εντός και εκτός συνόρων.

Για την Έλενα το σχέδιο είναι υπόθεση γονιδιακή, καθώς σχεδόν μεγάλωσε μέσα στο κατάστημα εσωτερικής διακόσμησης της μητέρας της, παίζοντας ώρες ατελείωτες με υφάσματα επιπλώσεων. Σε ηλικία μόλις 8 ετών ήρθε σε στενότερη επαφή με το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την κεραμική και τη γλυπτική, με την πολύτιμη καθοδήγηση της Χαρίκλειας Μυταρά, συζύγου του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Η συνέχεια ήταν για εκείνη προδιαγεγραμμένη: Σπούδασε Graphic Design στο Λονδίνο και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στο 2D Cartoon Animation, στο περίφημο Central Saint Martins, εφόδια που της έφεραν σύντομα πολλές και αξιόλογες επαγγελματικές προτάσεις. Μεταξύ αυτών, η συνεργασία της με τον οίκο Hermès το 2007, για τον οποίο σχεδίασε τις βιτρίνες του στην Αθήνα καθώς και τις πορσελάνινες vide-poches και τις πετσέτες θαλάσσης του. Άλλωστε, η Grecian Chic Lady ως φιγούρα γεννήθηκε από τα τέσσερα σχέδια των βιτρινών του οίκου. Βέβαια οι φωτεινές στιγμές στην καριέρα της δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει συνεργαστεί ακόμα με τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδιασμού καρτούν, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Με το Μουσείο της Ακρόπολης η Έλενα συνεργάζεται από το 2009, υπογράφοντας τα σχέδια για πορσελάνινες κούπες και πιάτα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτικά, T-shirts, πάνινες τσάντες καθώς και το πρώτο της μεταξωτό φουλάρι, εμπνευσμένο από μοτίβα των εκθεμάτων του. Παράλληλα, σχεδίασε το παιδικό βιβλίο Πώς Χτίστηκε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου, σχεδιάζοντας όλα τα έντυπα για τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του, η ίδια σχεδίασε για το Μουσείο Ακρόπολης μια επετειακή σειρά προϊόντων (ένα φουλάρι και πορσελάνινα είδη) περιορισμένης έκδοσης με μοτίβα γερανών εν πτήσει. Η σειρά εμπνέεται από μια σπάνια χρωματισμένη απεικόνιση του πτηνού το οποίο βρίσκεται στο γείσο του πρώτου Παρθενώνα. Παράλληλα, ο Στέλιος Παρλιάρος της είχε ζητήσει να επιμεληθεί τα βιβλία του Γλυκά της Μεσογείου, Γλυκά με Φρούτα και Όλο Σοκολάτα, ενώ εταιρείες όπως η επιχείρηση παγωτών Kayak αλλά και γνωστά ξενοδοχεία τής έχουν αναθέσει να επιμεληθεί τις συσκευασίες και τα ενημερωτικά τους φυλλάδια. Οι συλλογές της, πότε κλασικές, με αναφορές σε αρχαία ελληνικά αγάλματα, αμφορείς και κοσμήματα, πότε εμπνευσμένες από τη λαογραφία, άλλοτε μοντέρνες, με πρότυπο σύγχρονες κομψές γυναίκες σ’ ένα φολκλόρ περιβάλλον, έχουν σήμα κατατεθέν το γαϊδουράκι, ενώ όλες παράγονται στο Λονδίνο.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

ΝDP Photo AGENCY

Η συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος από την Κρήτη εκλέχτηκε το 1975 τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της σχολής. Παράλληλα, από το 1992 μέχρι και σήμερα, είναι διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκσυγχρονιστεί και έχει επεκταθεί, χάρη στα νέα παραρτήματα που απέκτησε στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στο Γουδή και στην Αίγινα, έχει εμπλουτιστεί με 3.000 νέα έργα και έχει φιλοξενήσει εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μεταξύ πολλών βραβείων, το 2011 διακρίθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη

NDP Photo Agency

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά είναι η ιδρύτρια και η πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, που μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Παράλληλα και μεταξύ άλλων είναι μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη και του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC). Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ανθρώπο, η οποία έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Χριστίνα Πουλίτση

NDP PHOTO AGENCY

Η βραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος γεννήθηκε στην Αθήνα και από την ηλικία των 5 χρόνων δήλωνε ότι θα γίνει τραγουδίστρια. Μεγαλώνοντας κέρδισε τις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη», παράλληλα με το μάστερ της στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Τελικά κατάφερε να χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός) σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2013 για την ερμηνεία της ως Τζίλντα στην Εθνική Λυρική Σκηνή τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Καλλιτέχνιδας από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Mαρία Πολύζου

Ndp photo agency

Η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών έχει τρέξει 46 μαραθωνίους και έχει καταρρίψει 14 πανελλήνια ρεκόρ. Είναι κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο από το 1998 και κατέκτησε το πρώτο χρυσό βαλκανικό μετάλλιο σε Μαραθώνιο Δρόμο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας τον Εθνικό μας Ύμνο να ακουστεί μέσα στην Πόλη. Το 2009 ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα του Μαραθώνιου Δρόμου και το 2010 επανέλαβε έναν άθλο της παγκόσμιας ιστορίας: Στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, έτρεξε 524 χλμ. (απόσταση που αντιστοιχεί σε 13 μαραθωνίους) και έγινε η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα που κατάφερε να το επαναλάβει.

Μαίρη Κατράντζου

Splashnews/Ideal image

Από την παρουσίαση της SS20 συλλογής της στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις αρχές Οκτωβρίου, τα φώτα της βιομηχανίας της μόδας είναι στραμμένα επάνω της και δικαίως. Πριν από αυτό το μοναδικό fashion show, η Μαίρη και το ομώνυμο brand της, Mary Katrantzou, γράφουν ιστορία εδώ και μια δεκαετία. Λίγοι θα ξεχάσουν τη συνεργασία της με το δημοφιλές brand εσωρούχων Victoria’s Secret ή τις highlighted εμφανίσεις της Michelle Obama, της Cate Blanchett, της Jane Fonda ή της Adele με ρούχα Mary Katrantzou. Αν οι αγαπημένες μας celebrities δίνουν την ψήφο τους στην Ελληνίδα σχεδιάστρια, τι άλλο μπορούμε να πούμε εμείς;

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Ndp photo agency

Η κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου και της Λήδας Τασοπούλου είναι το κορίτσι-θαύμα του ελληνικού θεάτρου, που αναλαμβάνει τώρα μια από τις πιο σημαντικές ευθύνες της καριέρας της.

Η θεατρική σκηνοθέτρια είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών για την επόμενη τριετία. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με παράλληλες σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο και μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο, με Υποτροφία Ωνάση. Ασχολείται συστηματικά και με τη θεατρική εκπαίδευση, με επίκεντρο το αρχαίο δράμα, ενώ έχει κληθεί να δώσει μαθήματα και διαλέξεις γύρω από το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο Νέου Δημιουργού και με το έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011.

Μαρία Λόη

Instagram@chefmarialoi

Η Ναυπάκτια σεφ που διαπρέπει στην Αμερική, κάνοντας την ελληνική κουζίνα ολοένα και πιο αγαπητή στις ΗΠΑ, διατηρεί το εστιατόριο Loi’s Restaurant στο Μανχάταν. Πριν από χρόνια μάλιστα πρόσφερε τα πιάτα της ακόμη και στο ζεύγος Obama. Παράλληλα, εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων καναλιών, όπως τα ΑΒC, CBS και FOX, ενθαρρύνοντας το κοινό να δοκιμάσει τις ελληνικές συνταγές της και τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, τυποποιεί ελληνικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και τα διαθέτει στην αμερικανική αγορά και γράφει βιβλία, με το τελευταίο, το The Greek Diet, να έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.

Κατερίνα Στεφανίδη

NDP Photo Agency

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016. Το 2016 έφτασε στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, με άλμα στα 4,85 μ., ενώ η επίδοσή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο την κατέταξε στην 5η θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών. Στα 29 της χρόνια, η χρυσή Ολυμπιονίκης δεν σταματά να προπονείται σκληρά ώστε να εκπληρώνει τα όνειρά της μέσα από διακρίσεις και μετάλλια που κάνουν το όνομά της να ηχεί από τα μεγάφωνα των μεγαλύτερων σταδίων του κόσμου.

Έλλη Παπαεμμανουήλ

Η επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center είναι η Ελληνίδα επιστήμονας που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία, κάνοντας δοκιμές σε 1.450 ασθενείς. Η Ελληνίδα γενετίστρια-βιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2004 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο. Από το 2010 έως και το 2014 εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Wellcome Trust Sanger Institute, ενώ το 2015 έγινε επίκουρος καθηγήτρια στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Χριστιάνα Οικονόμου

Είναι μια εικαστικός με βαθιά αγάπη για τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, αλλά ακόμα περισσότερο… για τα καΐκια, που με μαεστρία αναπαλαιώνει και μεταμορφώνει σε μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία κοσμούν τα λιμάνια των Κυκλάδων!

Η Χριστιάνα από μικρή πάντα κάτι φιλοτεχνούσε… Έπλεκε, ζωγράφιζε, η δημιουργικότητά της ήταν έμφυτη και ακολουθώντας τη φυσική της κλίση, στα 18 της έφυγε για το Λονδίνο, προκειμένου να σπουδάσει Καλές Τέχνες (Γλυπτική) στο Chelsea College of Art & Design και μετά στο Central Saint Martins School of Art & Design. Λίγα χρόνια αφότου επέστρεψε, θέλησε να απευθυνθεί στο ευρύ ελληνικό κοινό, που αγαπάει την Ελλάδα, την παράδοση, την τέχνη και το Αιγαίο μας, αλλά συγχρόνως να διαδώσει το μήνυμα γύρω από τη διάσωση ελληνικών παραδοσιακών τεχνικών στην Ε.Ε, καθώς και αυτό της διάσωσης των παραδοσιακών καϊκιών! Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν», εμπνευσμένο από ιστορίες που κλείνουν μέσα τους ταξίδια στο Αιγαίο, ανέμους, τολμηρούς και πεισματάρηδες καπετάνιους, ξεκίνησε στη Σχοινούσα το 2016. Σκοπός του προγράμματος ήταν η εικαστική αναπαλαίωση ενός παλιού, παραδοσιακού, εγκαταλελειμμένου καϊκιού και η τοποθέτησή του έξω από το νερό, αυτή τη φορά ως έργο τέχνης, στο λιμάνι του κάθε νησιού των Κυκλάδων. Μετά τη Σχοινούσα, σειρά είχε το λιμάνι της Ηρακλειάς, ύστερα του Κουφονησιού και φέτος τον Ιούνιο εγκαινιάστηκε το νέο στη Νάουσα της Πάρου. Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα πρόκειται να κλείσει τον πρώτο κύκλο του συμπληρώνοντας τα δύο τελευταία καΐκια, σε Δονούσα και Αμοργό, τον Μάιο του 2020. Η Χριστιάνα μαγνητίζεται από τις καμπύλες των σκαριών, και ειδικά των τρεχαντηριών, των χρωμάτων τους, των διχτυών αλλά και των αλιευτικών ειδών που κουβαλάνε. Οι ντόπιες φράσεις των ναυτικών τη μαγεύουν και έτσι εμπνέεται για ό,τι φτιάχνει. Το πιο αγαπημένο της μότο; Το «Παντός καιρού!», καθώς θυμάται τον πατέρα της να τη συμβουλεύει από τότε που ήταν μικρή πως πρέπει να είναι πάντα «παντός καιρού». Παράλληλα με το project των καϊκιών, είναι δημιουργός του μικρού, παιχνιδιάρικου brand All we see is the sea, μιας σειράς από T-shirts και hoodies, εμπνευσμένης από το ομώνυμο logο που βάζει πάνω σε όλα τα καΐκια της!

Έλλη Τζώρτζη

Kωνσταντίνος Ζηργάνος Καζολέας

Μια σύγχρονη γυναίκα χωρίς σύνορα μας υπενθυμίζει πόσο παλιακοί είναι οι ηλικιακοί φραγμοί και μας μιλά για τη νέα της επαγγελματική ταυτότητα ως σομελιέ ελαιολάδου

Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπως η δική μας, που επιτάσσει την ομοιομορφία, η Έλλη ξεχωρίζει με το επάγγελμα και τη στάση της απέναντι στη ζωή. «Είναι καλό όταν σου κινεί κάτι την περιέργεια να μη φοβάσαι να το δοκιμάσεις, σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην Ελλάδα, λόγω μιας ευρύτερης κοινωνικής αρτηριοσκλήρωσης, θεωρούμε πως ό,τι σπουδάσουμε νέοι θα μας ακολουθεί για πάντα». Στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της τη βρίσκουμε να μπαίνει δυναμικά στην τρίτη της καριέρα, όπως λέει. «Ξεκίνησα με Ασιατικές Σπουδές, ενώ την πρώτη μου καριέρα την έκανα ως ανταποκρίτρια στο Reuters – σε αρκετές χώρες. Ύστερα έκανα μια μετεκπαίδευση στο design και παράλληλα έτρεχα μια εταιρεία που είχα ιδρύσει με φίλους». Όταν έγινε 40 χρόνων, έβαλε μια άνω τελεία σε ό,τι έκανε μέχρι τότε και έχοντας ζήσει σε πάρα πολλές χώρες αποφάσισε πως έμελλε πια να μείνει και στη Νέα Υόρκη. «Το να ταξιδεύω και να ξεκινάω κάτι καινούριο σε μια ξένη χώρα το συνηθίζω. Με κάνει να αισθάνομαι αρχάρια κάπου και με κρατάει πνευματικά ευέλικτη». Εκεί αποφοίτησε από το Parsons ολοκληρώνοντας τον κύκλο του design, που ξεκίνησε online χρόνια πριν. Ταυτόχρονα έδωσε χώρο και σε μια ακόμη ανάγκη της. «Η εισαγωγή μου στον κόσμο του ελαιολάδου έγινε στο New York International Olive Oil Competition. Έπειτα έκανα άλλους δύο κύκλους σπουδών, έναν στην Ισπανία κι έναν στην Ιταλία, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα». Τι είναι όμως ένας «σομελιέ ελαιολάδου»; «Είναι ένας εξειδικευμένος δοκιμαστής που μπορεί σε πρώτη φάση να αποφανθεί αν ένα ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο –δηλαδή χωρίς ελαττώματα ως προς το χημικό και οργανοληπτικό του προφίλ– και σε δεύτερη φάση να το ταιριάξει με το φαγητό ανάλογα με την αρωματική του προσωπικότητα. Ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να είναι ήπιο ή έντονο, πικρό ή γλυκό και ανάλογα με την ποικιλία, να παρουσιάζει αρώματα ντομάτας, θυμαριού, λουλουδιών κ.ά. Για ένα καλό λάδι χρειάζεται φροντίδα στο δέντρο, προσεκτική επεξεργασία και λίγη τύχη με τον καιρό» εξηγεί. Η Έλλη προσπαθεί να αναδείξει το λάδι σε ενα γαστρονομικό συστατικό που αξίζει προσοχή μέσα από το Oliviary, ένα σύστημα το οποίο κατηγοριοποιεί και απεικονίζει με ένα χρηστικό γράφημα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός ελαιόλαδου. «Το Oliviary ένωσε το πάθος μου για το λάδι και τη δουλειά μου ως γραφίστριας. Ξεκίνησε ως μια πρόκληση να αποτυπώσω τη γεύση οπτικά, ώστε να μπορεί κάποιος να δει μια ετικέτα σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο και να καταλάβει τι αγοράζει. Είναι λοιπόν ενα μεταφραστικό εργαλείο που απευθύνεται στον παραγωγό, τον επαγγελματία σεφ και τελικά στον καταναλωτή» λέει η ίδια. Η σομελιέ ωστόσο έχει ολιστική εικόνα και για τη νέα της ιδιότητα. «Μεγαλώνει το διατροφικό χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και της Β. Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς μιλάμε για βιολογικές λαϊκές, βιοδυναμικά κρασιά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου δεν έχει καθαρό νερό. Από τη μια ξέρω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάνω, από την άλλη κατανοώ ότι είναι πολυτέλεια αυτή η ενασχόληση».

Μαρία Σάκκαρη

Ndp Photo Agency

Η 24χρονη αθλήτρια θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών και βρίσκεται στο Νο27 της παγκόσμιας κατάταξης από την Ομοσπονδία Γυναικείου Τένις τη W TA. Έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012 με την εθνική ομάδα στο Fed Cup και το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση Grand Slam, καθώς  αγωνίστηκε στο αμερικανικό Open, φτάνοντας μέχρι τον πρώτο γύρο. Από τότε δίνει δυναμικά το «παρών» σε καθεμία από τις τέσσερις διοργανώσεις Grand Slam

Nia Vardalos

Splash News

Η Ελληνοκαναδή  ηθοποιός, σεναριογράφος  και παραγωγός γεννήθηκε  στον Καναδά και ο πατέρας  της ήταν Έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα. Το 2002 με την ταινία Γάμος Αλά Ελληνικά τη γνωρίσαμε καλύτερα, μια και όλα τα φ ώτα ήταν στραμμένα επάνω της. Ήταν εκείνη η στιγμή που την έκανε διάσημη αλλά κυρίως αγαπητή  στο ευρύ κοινό. Την ταινία αυτή μετέτρεψε αργότερα σε κωμική τηλεοπτική  σειρά, με τίτλο My Big Fat Greek Life, για το αμερικανικό δίκτυο CBS. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν  αρκετοί ρόλοι σε ταινίες όσο και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το Grey’s Anatomy και το Law & Order. Ας μιλήσουμε  για δημοσιότητα και καταξίωση λοιπόν.

Μαρίνα Βερνίκου

Είναι Ελληνίδα φωτογράφος και ιδρύτρια της ΜΚΟ CREAID, μ έσω της οποίας βοηθά τοπικές κοινότητες και παιδιά που έχουν ανάγκη. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Ελλάδα. Επίσης, έχει προταθεί για Φωτογράφος της Χρονιάς 2018 από το National Geographic και της έχουν απονεμηθεί το πρώτο βραβείο στα Global Art Awards στο Ντουμπάι και τα βραβεία Sandro Botticelli στο Palazzo Guicciardini Bongianni, στη Φλωρεντία, και το La Grande Exposition Universelle στον Πύργο του Άιφελ, στη Γαλλία. Μέσω της συλλογής Marina Vernicos Collection που δημιούργησε, με φωτογραφίες της επάνω σε ρούχα και αξεσουάρ, προσφέρει μέρος των εσόδων στην ομάδα εθελοντών καταδυτών We Dive We Clean, οι οποίοι καθαρίζουν τον βυθό ελληνικών θαλασσών

Βασιλική Σαρβανάκη

Κάτια Παπανικόλα,Filmosophy

Η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια μας εξηγεί πώς δύο διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες μπορούν να είναι αλληλοσυμπληρούμενα κομμάτια της προσωπικότητάς της.

ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Hermata London και γιατί ειδικεύεστε μόνο στα σκουλαρίκια ως κόσμημα;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΒΑΝΑΚΗ: Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν εκείνο το μικρό κοριτσάκι που δεν θα φορούσε τις γόβες της μαμάς της, αλλά τα σκουλαρίκια της. Τρύπωνα στο δωμάτιό της και επέλεγα τα πιο αγαπημένα μου σκουλαρίκια της και τα πρόβαρα μπροστά στον καθρέφτη για ώρες. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η ιδιαίτερη σχέση μου με τα σκουλαρίκια με έκανε να αναπτύξω τους δικούς μου κανόνες σημειολογίας σχετικά με τη θηλυκότητα. Τα σκουλαρίκια από την αρχαιότητα ήταν δημοφιλής έκφραση στιλ και, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πάψουν ποτέ να είναι τα κοσμήματα που απογειώνουν τη θηλυκότητα.

Ε.Z.: Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις δύο διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες;

B.Σ.: Ο άνθρωπος είναι πολύπλευρο ον, με πολυσύνθετες ανάγκες. Η εργασία μου σε ευρωπαϊκό οργανισμό καλύπτει όλες τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό μου background, τις διδακτορικές μου σπουδές και την προϋπηρεσία μου στον τομέα αυτόν. Τα Hermata London, ωστόσο, δημιουργήθηκαν ως μια εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω την πιο δημιουργική πλευρά μου σε κάτι που αγαπώ. Και οι δύο αυτές επαγγελματικές ιδιότητες είναι απαραίτητα και αλληλοσυμπληρούμενα κομμάτια της ισορροπίας μου ως ατόμου.

Ε.Z.: Ποια συνεργασία ξεχωρίζεις μέχρι τώρα;

B.Σ.: Όλες μου οι συνεργασίες είναι ξεχωριστές. Θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω την Αργεντινή σχεδιάστρια Sibilia από το Μπουένος Άιρες, καθώς επίσης και τη Λιβανέζα σχεδιάστρια μόδας Sandra Mansour, η οποία μαθήτευσε και δούλεψε στο Παρίσι δίπλα στον Elie Saab, πριν ιδρύσει τον δικό της οίκο μόδας. Διακρίνω φυσικά και τη συνεργασία μου με την Action Against Hunger-UK, για να στηρίξουμε τη σημαντική τους αποστολή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πείνας. Έτσι, για κάθε ζευγάρι Hermata που πωλείται δωρίζεται £1 στην Action Against Hunger-UK.

Ε.Z.: Μίλησέ μας για τη συνεργασία και την παρουσία του Hermata London στο Museum of Entrepreneurship.

B.Σ.: Το Museum of Entrepreneurship είναι το πρώτο ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο στην επιχειρηματικότητα. Παρουσιάζει ιστορίες από σύγχρονους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο με σκοπό να διδάξει και να εμπνεύσει ανθρώπους στα μελλοντικά τους εγχειρήματα. Καταθέτοντας κι εγώ, λοιπόν, την ιστορία των Hermata London ελπίζω να εμπνεύσω την επόμενη γενιά των «επιχειρηματικών πνευμάτων», βοηθώντας τους να επιλέξουν τον ήρωα που θα ήθελαν να γίνουν.

Άννα Κορακάκη

Με προπονητή τον πατέρα της, Τάσο Κορακάκη, η Ελληνίδα σκοπεύτρια αθλείται στη σκοποβολή από το 2009, ενώ το 2010 έγινε μέλος της εθνικής ομάδας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις, κατακτώντας παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων, καταφέρνοντας να γίνει ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα μας (μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα) και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Βανέσσα Αρχοντίδου-Χριστίνα Φλαμπούρη

Στις 5 Απριλίου του 2019, οι δύο Ελληνίδες αναχώρησαν για το Νεπάλ, βάζοντας στόχο να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στη Στέγη του Κόσμου, που βρίσκεται 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Φυσικά τα κατάφεραν κι έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ. Σκοπός τους είναι η ανάβαση στις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να βρεθούν στις πέντε από αυτές. Και οι δύο εργάζονται σε πολυεθνικές εταιρείες και –όπως λένε– ανεβαίνουν στα βουνά γιατί αυτό τις κάνει ευτυχισμένες.

Αριάννα Χάφινγκτον-Στασινοπούλου

Splash News

Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες του εξωτερικού, αφού είναι η πρόεδρος του μιντιακού κολοσσού Huffington Post στις ΗΠΑ (τον οποίο ίδρυσε το 2005) και ιδρύτρια του παγκόσμιου επιτυχημένου site υγείας και ευεξίας Thrive Global. Το 2009, το περιοδικό Forbes την κατέταξε στη 12η θέση στην πρώτη λίστα που συνέθεσε ποτέ για τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στα ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian συγκαταλέγεται στις κορυφαίες 100 προσωπικότητες των ΜΜΕ. Σήμερα, η επιχειρηματίας δρα και ως συγγραφέας, διδάσκοντας μέσα από τα βιβλία της την αξία της αισιοδοξίας και της θετικής ενέργειας.

Ροζάνα Γεωργίου

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε σε τόσο νεαρή ηλικία να συμπεριληφθεί στη λίστα των πιο περιζήτητων μοντέλων στον κόσμο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 16 ετών στην παριζιάνικη Εβδομάδα Μόδας, πρωταγωνιστώντας στα shows των Celine, Dries Van Noten, Anna Sui και Sonia Rykiel, ενώ μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, όπως οι Prada, Louis Vuitton, Jil Sander, Marc Jacobs, Dior και Givenchy.

Από τις  Ειρήνη Ζουρνάτζη, Ζωή Μίχα,Κρίστελ Λιάκου και Φωτεινή Βλαχάκη

 

 

 

 

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα