Μαρία Ναυπλιώτου: Η ταλαντούχα ηθοποιός αποκαλύπτει τις δυσκολίες του να υποδύεται έναν υπαρκτό θρύλο της όπερας

Η ελληνική ομορφιά της και η δυναμική πλην γήινη προσωπικότητά της αποτυπώνονται μοναδικά από τον Στέφανο Παπαδόπουλο και δημιουργούν ένα ξεχωριστό fashion editorial, με τη Μαρία Ναυπλιώτου να φορά chic δημιουργίες στην καρδιά της Αθήνας. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά πως ο φακός δεν ερωτεύεται μόνο μια ωραία παρουσία, αλλά και μια γυναίκα με στιλ και διαχρονικότητα, που εκπέμπει ήθος, ευγένεια και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια.

ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ: Υπάρχει κάποιος ρόλος που σε έχει «στιγματίσει» προσωπικά στο θεατρικό σανίδι, τη μεγάλη οθόνη ή την τηλεόραση και αν ναι, γιατί;

ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που στις πρόβες προσπαθώ να κάνω μία «βουτιά» και να αισθανθώ τον ψυχισμό του κάθε ρόλου, κανένας ρόλος δεν μου έχει αφήσει κάτι ούτε κουβαλάω κάτι εξαιτίας του. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι σε κάθε πρόβα και ρόλο η εμπειρία συσσωρευόταν, ακόμα και σε δύσκολες ερμηνευτικές στιγμές, όπως τώρα με τη Μαρία Κάλλας, στην παράσταση Master Class, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, που έχω να κάνω με έναν πολύ σκοτεινό ψυχισμό, το οποίο ήταν κάτι που με αναστάτωσε. Δεν με στιγμάτισε όμως, αντίθετα η συσσωρευμένη εμπειρία και τα εκφραστικά μου μέσα με βοηθούν λίγο καλύτερα όταν τα χρειάζομαι.

Ε.Z.: Η Μαρία Κάλλας δεν είναι απλώς μία λογοτεχνική ηρωίδα, αλλά ένα υπαρκτό πρόσωπο. Αυτό ανέβασε κι άλλο τον πήχη δυσκολίας;

Μ.Ν.: Φυσικά τον ανέβασε. Είχα να κάνω με ένα υπαρκτό πρόσωπο, με μία τεράστια προσωπικότητα, μία ξεχωριστή καλλιτέχνιδα, έναν άνθρωπο που άλλαξε την εικόνα της όπερας για πολύ κόσμο. Η συνεισφορά της Μαρίας Κάλλας ήταν ρηξικέλευθη, οπότε αυτό πάντα με βαρύνει. Ο μύθος της αλλά και η ταπεινότητα με την οποία όφειλα να προσεγγίσω τον ρόλο δεν έπρεπε να σταματήσουν τη δημιουργικότητά μας. Όταν κάτι σε σταματάει, τότε σταματάει και η δημιουργική σου φαντασία. Πρέπει να υπάρχει πάντα ισορροπία.

Ε.Z.: Τι σημαίνει για εσένα ταλέντο;

Μ.Ν.:Δεν ξέρω να το απαντήσω ακριβώς… Στη δική μου πορεία, η επιθυμία μου και η πίστη μου απέναντι στην τέχνη ήταν τόσο μεγάλες, που δεν με εμπόδισαν πότε να αφοσιωθώ και να διαλέξω αυτή τη δουλειά ως χορεύτρια και ως ηθοποιός και να υπερπηδήσω όλα τα εμπόδια. Σίγουρα λοιπόν δεν ξέρω τι σημαίνει ταλέντο, αλλά ξέρω ότι η επιθυμία, η πίστη και το πείσμα –πολύ ισχυρά εφόδια– μπορούν να ανοίξουν δρόμους εκεί που όλοι οι άλλοι σ’ τους κλείνουν. Ίσως λοιπόν το ταλέντο να είναι ένας τρόπος με τον οποίο πραγματικά διεισδύεις μέσα στα πράγματα, γενναία, αναπάντεχα κα μη αναμενόμενα.

Ε.Z.: Ο χορός τι σημαίνει για εσένα;

Μ.Ν.: Ο χορός έδωσε σκοπό στη ζωή μου, την έκανε από γκρίζα πολύχρωμη και μου έδωσε νόημα. Με βοήθησε στο σκοτεινό κομμάτι της εφηβείας, δίνοντάς μου ένα κανάλι διοχέτευσης ενέργειας και πάνω απ’ όλα μέσω του χορού εξέφρασα την πίστη για κάτι που μπορώ να κάνω και να είμαι μέσω αυτού.

Ε.Z.: Ωριμάζοντας μέσα από τους ρόλους τι ακριβώς κερδίζεις ως ηθοποιός;

Μ.Ν.: Μέσα από τους ρόλους διανύεις μία πορεία που δεν τελειώνει ποτέ. Παίρνεις κάθε φορά ό,τι έχεις κερδίσει, το βάζεις μέσα στον σάκο, αλλά πάντα ξεκινάς από την αρχή. Αυτή είναι η δυσκολία αλλά και η ομορφιά αυτής της δουλειάς. Όπως κάθε βράδυ, μετά από κάθε παράσταση, αποδεικνύεις από την αρχή κάτι, έτσι και κάθε φορά που έχεις στα χέρια σου έναν νέο ρόλο κάνεις και μία νέα αρχή. Όλα οφείλουν να γίνονται από την αρχή για να μην είναι η αναζήτηση δήθεν. Να ξεκινάς, όσο είναι δυνατόν, σαν άγραφο χαρτί για να αποτυπωθούν εκεί νέα ίχνη.

Ε.Z.: Είναι ο έρωτας πηγή ευτυχίας ή δυστυχίας;

Μ.Ν.: Βέβαια και είναι. Είναι πηγή όλων αυτών και έμπνευσης φυσικά. Τα πιο ουσιαστικά συναισθήματα δεν αφορούν τον έρωτα όμως, αλλά την ικανότητά μας να πηγαίνουμε βαθύτερα και να δημιουργούμε δεσμούς με τους ανθρώπους.

Ε.Z.: Όσους στόχους είχες θέσει μέχρι τώρα, επαγγελματικά, τους έχεις επιτύχει;

Μ.Ν.: Δεν έθεσα ποτέ κανέναν στόχο στη ζωή μου. Το μόνο που ήθελα ήταν επαγγελματικά να είμαι σε επαφή με την τέχνη, διότι αυτό μου έδινε πολύ μεγάλη ελπίδα αλλά και βάσανα – η επαφή με την τέχνη έχει και τα δύο. Το επάγγελμά μου μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημιουργική και αυτή η πορεία μού χάρισε την αξιοπρέπειά μου. Αυτά είναι ανεκτίμητα και δεν εξαρτώνται από τους στόχους. Δεν εγκατέλειψα ποτέ και δεν εγκαταλείπω το συναίσθημα της μάθησης σε όσα έχουν να πουν οι άλλοι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα να ακούω τι έχουν να πουν οι γύρω μου. Όσο μεγαλώνω αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.

Ε.Z.: «Ανακάλυψα την εξωτερική ομορφιά όταν μπήκα στο θέατρο. Άργησα να την εκτιμήσω. Μάλλον περισσότερο τώρα την εκτιμάω που θα την αποχαιρετήσω» δήλωσες πριν από λίγα χρόνια. Έχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να τη χρησιμοποιήσεις; Τι σημαίνει για εσένα την ίδια η ομορφιά σου;

Μ.Ν.:Όχι δεν μπήκα ποτέ στον πειρασμό. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η ομορφιά δεν ήταν η πρώτη αξία και μετά στον χορό, το ίδιο ίσχυε. Έμαθα να δουλεύω πέρα από αυτό δίχως να απαξιώ την εξωτερική εμφάνιση. Όμως η δουλειά γίνεται αλλού και η προσωπικότητα ενός ανθρώπου χτίζεται αλλού. Στη ζωή μας πορευόμαστε παρέα με την εσωτερική μας ισορροπία και όχι με την εξωτερική εμφάνιση. Η σχέση με τον εαυτό μας έχει μεγαλύτερη σημασία και στο τέλος αυτό είναι που μας κάνει να μην αισθανόμαστε μοναξιά.

Ε.Z.: Σου έχει στερήσει η υποκριτική πράγματα στη ζωή σου;

Μ.Ν.: Όχι, απολύτως τίποτα. Είναι μία συνειδητή επιλογή, που μου χάρισε ανεξαρτησία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παρ’ όλα αυτά είναι μία δουλειά ψυχοφθόρα, που μέσω αυτής εκτίθεσαι, πρέπει συνέχεια να την τροφοδοτείς και κρίνεσαι διαρκώς. Ωστόσο, είναι μία πλούσια δουλειά μέσα στην τέχνη, που όσο δύσκολη και αν είναι, έχει ομορφιά.

Ε.Z.: Λόγω Τιμής. Τι σε έφερε πίσω στην τηλεόραση μετά από καιρό;

Μ.Ν.: Μου άρεσε πολύ ο ρόλος μου, διότι υποδύθηκα μία γυναίκα ήσυχη, με μεγάλα συναισθηματικά αποθέματα, παρούσα, που διαχειρίζεται τις εσωτερικές της συγκρούσεις ήσυχα και στο τέλος αγκαλιάζει την οικογένειά της για να σώσει ό,τι έχει επενδύσει. Με ενδιέφερε λοιπόν να προσεγγίσω έναν τέτοιο άνθρωπο, που έρχεται σε κόντρα με ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Φυσικά ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ήταν οι συμπρωταγωνιστές και φίλοι μου, τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα.

Ε.Z.: Τηλεόραση, θέατρο, κινηματόγραφος. Αν έπρεπε να ξεχωρίσεις έναν χώρο, ποιος θα ήταν αυτός;

Μ.Ν.: Και τα τρία είδη είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ακόμα και η τηλεόραση, που με τη βιασύνη της έχει πολύ ενδιαφέρον να δεις πόσο γρήγορα μπορείς να ανταποκριθείς. Έχω όμως αφοσιωθεί στο θέατρο, διότι το νιώθω σπίτι μου. Προέρχομαι από τον χορό, που επίσης ήταν το σπίτι μου, διότι όλα γινόντουσαν επί σκηνής, και έτσι δεν χάθηκε το ενδιαφέρον μου. Όμως δεν μπορώ να κάνω καμία διάκριση και θα ήθελα να μπορώ να μοιράζω τον χρόνο μου και στα τρία.

Ε.Z.: Ποια είναι τα δικά σου resolutions για τη νέα χρονιά;

Μ.Ν.: Να διατηρώ τη σχέση με τον εαυτό μου ζωντανή, να συνεχίσω να επενδύω στους ανθρώπους ακόμα και αν έχω συναντήσει κακοτοπιές και να μη γίνονται ικανές να με κρατήσουν πίσω. Επιθυμώ τη νέα χρονιά την αναζήτηση της τρυφερότητας και την επίτευξη της ευτυχίας.

Ε.Z.: Είσαι πρέσβειρα των τσαγιών Pukka, η φιλοσοφία των οποίων πρεσβεύει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι ένας τρόπος ζωής τον οποίο κι εσύ η ίδια στηρίζεις; Πώς κάνεις detox στη ζωή σου;

Μ.Ν.: Σαφώς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι τρώμε, παρότι ζούμε σ’ ένα χάος πληροφοριών για τη διατροφή μας και τις αξίες της. Στην εποχή μας όμως είναι δύσκολο να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα. Στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον όμορφο τόπο μας και το ιδανικό μας κλίμα, οι άνθρωποι με την πείρα που τους χάριζε σοφία ξέρανε από ένστικτο να τρέφονται καλά και να μην οδηγούνται σε ακρότητες. Αποτοξίνωση κάνω προσέχοντας τι τρώω, αλλά η ουσιαστική αποτοξίνωση επιτυγχάνεται διατηρώντας μία ισορροπία με τον εαυτό μου σ’ ένα περιβάλλον δίχως τοξικούς ανθρώπους.

Ε.Z.: Πρόσφατα υπήρξες η οικοδέσποινα της ημερίδας με παγκόσμιες προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς η βιομηχανία μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ανοιχτή στη διαφορετικότητα και πιο υποστηρικτική προς τη γυναικεία παρουσία. Ποια είναι η δική σου σχέση με τη μόδα;

Μ.Ν.: Μου αρέσουν τα καλόγουστα πράγματα, η απλότητα και η καθαρότητα, οπότε δεν με αφήνει ασυγκίνητη η μόδα. Η μητέρα μου ήταν μία όμορφη κοκέτα και έτσι έμαθα να αγαπώ και να εκτιμώ τη μόδα. Η σχέση μου λοιπόν μαζί της χαρακτηρίζεται από θαυμασμό και ενδιαφέρον. Πάντα χαζεύω βιτρίνες αλλά και τις σελίδες ενός καλά ενημερωμένου για τη μόδα περιοδικού. Ο κόσμος βέβαια αλλάζει διαρκώς. Η μόδα δεν πρέπει να ρυπαίνει το περιβάλλον, οφείλει να βρει πιο φιλικά, βιολογικά υλικά και μέσα σε αυτή την αλλαγή, υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης σε εμάς τους ίδιους, εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες της μόδας. Αλλαγή στη νοοτροπία επιβάλλεται και το κέρδος είναι να το επιτύχουμε μέσα από τη νέα γενιά. Όλοι πρέπει να ανακυκλώνουμε κομμάτια της ντουλάπας μας και να αποβάλλουμε τις ακρότητες, όπως ότι αν φορέσουμε κάτι δεύτερη φορά θα δεχτούμε αρνητικά κριτική. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι τόσο παρωχημένος.

Ε.Z.: Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια;

Μ.Ν.: Αρχικά θα ήθελα να είναι υγιείς και παρόντες οι άνθρωποι που αγαπώ. Μετά θα ήθελα να είμαι κι εγώ υγιής και παρούσα και να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα.

 

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Styling Πέννυ Ιωαννίδου