Μάγια Αγγέλου: Η ζωή μέσα από τα αποφθέγματα της

Η Μάγια Αγγέλου -συγγραφέας, ηθοποιός, εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια- γεννήθηκε το 1928 στο St. Louis του Missouri, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ξεπέρασε τις κακουχίες και τις ατυχίες της νεότητάς της και έζησε μια εντυπωσιακά πλούσια και δημιουργική ζωή. Στην πρώτη της αυτοβιογραφία μιλώντας για το προσωπικό της ταξίδι: μια νεαρή μαύρη κοπέλα, (μητέρα ενός γιου από τα 16), ξεπέρασε τη φτώχεια και την κακομεταχείριση με τη δουλειά της και μεταμορφώθηκε σταδιακά σε αναγνωρισμένη συγγραφέα, ηθοποιό και ακτιβίστρια.

Η ζωή της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διότι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της πραγματικότητας, αντιστάθηκε στις πιέσεις για συμμόρφωση με το κατεστημένο, έμαθε να αποδέχεται και να εκτιμά τον εαυτό της και συνειδητοποίησε τα ασυνήθιστα ταλέντα της.

Κυρίως, όμως, χαράχτηκε από μία σειρά τραυματικών εμπειριών κατά την παιδική της ηλικία. Όταν ήταν μόλις 7 ετών, βιάστηκε βίαια από τον σύντροφο της μητέρας της.

Η νεαρή Αγγέλου κατέθεσε εναντίον του βιαστή της, ο οποίος στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οργισμένο πλήθος.

Στο μυαλό του νεαρού κοριτσιού γεννήθηκε η εντύπωση πως σκότωσε τον άνδρα «με τη φωνή μου», και για το λόγο αυτό έπαψε να μιλά για έξι χρόνια.

Από τη σιωπή γεννήθηκε όμως μία δυνατή φωνή.

H τελευταία συμβουλή της Μάγιας Αγγέλου στην ανθρωπότητα θα μπορούσε να είναι το τελευταίο της tweet, στις 23 Μαΐου: «Ακούστε τον εαυτό σας και, σε αυτή την ησυχία, μπορεί να ακούσετε τη φωνή του Θεού».

Διαβάστε περισσότερα στο Fortunegreece.com